Temas Subtemas
1. A XESTIÓN DOS RECURSOS NATURAIS VIVOS. Conceptos. Historia da Bioloxía da Conservación.

2. A BIODIVERSIDADE E FUNCIÓN DOS ECOSISTEMAS.

Definición e niveis de biodiversidade . Medición da diversidade . Patróns de diversidade biolóxica no espazo e no tempo. Biodiversidade e funcionamento dos ecosistemas
3. SERVIZOS DOS ECOSISTEMAS E A SÚA VALORACIÓN.

Economía ambiental/Economía ecolóxica. Bens e servizos proporcionados polos ecosistemas. Valoración económica dos servizos dos ecosistemas.
4. SISTEMAS DE XESTIÓN AMBIENTAL PARA A CONSERVACIÓN E O USO SOSTIBLE DA BIODIVERSIDADE


Sustentabilidade. Desenvolvemento sostible. Bases socioeconómicas e legais. Dereitos de propiedade. A traxedia dos comúns. Compoñentes e modelos de sistemas de xestión.
5. CONCEPTOS E MODELOS BÁSICOS DA BIOLOXÍA DE POBOACIÓNS ANIMAIS. Modelos básicos de crecemento poboacional. Estrutura demográfica (idades, estados). Mecanismos de regulación: denso-dependencia, factores estocásticos. Estrutura espacial: Metapoboacións.
6. A EXPLOTACIÓN DE RECURSOS ANIMAIS. A PESCA MARIÑA COMO EXEMPLO. Uso sostible. A sobreexplotación dos recursos animais e o seu impacto nos recursos non vivos. A importancia socioeconómica da pesca mariña. Tendencias enas pesquerías mundiais: evolución histórica e estado actual. Status dos stocks pesqueiros.
7. EFECTOS ECOLÓXICOS DA PESCA. Actividades humanas que afectan aos ecosistemas mariños. Efectos directos sobre as poboacións: colapsos, descartes. Alteracións de hábitats: efecto do arrastre e dragado sobre os hábitats bentónicos. Efectos sobre as comunidades e ecosistemas: Interaccións entre especies; redes tróficas ¿Sustentabilidade ou restauración?. Acuicultura: ¿Alternativa ou factor de sobre-explotación e degradación ambiental?
8. MÉTODOS DE AVALIACIÓN DE POBOACIÓNS EXPLOTADAS. Obxectivos de las avaliacións: avaliación da abundancia e distribución do stock; taxa de explotación; selectividade. Métodos de observación das poboacións explotadas. Tipos de datos. Estimación de abundancia. Relación entre CPUE e tamaño del stock. Métodos directos de avaliación. Métodos indirectos: modelos de produción; Xestión ecosistémica das pesquerías
9. ESTRATEXIAS DE XESTIÓN DE RECURSOS EXPLOTADOS. Compoñentes dos sistemas de xestión de pesquerías: papeis de xestores, pescadores e científicos. Obxectivos de avaliación e fases de desenvolvemento de pesquerías. Medidas de regulación: Tipos, información científica necesaria. Principais estratexias de xestión pesqueira. Experiencias sobre logros e problemas das medidas de regulación.
10. FACTORES EXTERNOS DE AMEAZA PARA A DIVERSIDADE ANIMAL. Cambios no hábitat (destrución, fragmentación, degradación). Presenza de organismos alóctonos. Contaminación ambiental. Sobreexplotación: , caza e pesca, tráfico de especies, turismo. Cambios globais.
11. FACTORES INTRÍNSECOS DE AMEAZA PARA A DIVERSIDADE ANIMAL. Problemas das poboacións pequenas: (a) Estocasticidade demográfica (b) Estocasticidade xenética (deriva xenética, endogamia, exogamia). (c) Fluctuacións ambientais (d) Vórtices de extinción. Tamaño mínimo viable. Variabilidade xenética e poboación efectiva
12. MÉTODOS DE AVALIACIÓN DO ESTADO DE CONSERVACIÓN DAS POBOACIÓNS. Monitorización de poboacións e modelos predictivos: Dinámica metapoboacional; Análise de viabilidade poboacional.
13. ESTRATEXIAS PARA A CONSERVACIÓN DE POBOACIÓNS E ESPECIES. Conservación in situ vs conservación ex situ . Introduccións; Reintroduccións; Translocacións. Cría en catividade .
14. ESTRATEXIAS PARA A CONSERVACIÓN DE COMUNIDADES: ÁREAS PROTEXIDAS.
Establecemento de prioridades de protección. Aproximacións para a designación de AP (Lagoas de coñecemento; Centros de biodiversidade ; Áreas silvestres;Cambio climático) · Deseño · Xestión das áreas mariñas protexidas (Do hábitat; Uso humano; Ecosistémica)
15. RESTAURACIÓN É CONSERVACIÓN. Escalas espaciais e temporais do proceso de degradación de hábitats naturais. Degradación do hábitat e perda de biodiversidade. Elementos para unha restauración efectiva. Riscos e limitacións nos procesos de restauración ambiental.