Datos Identificativos | 2014/15 | |||||||||||||
Asignatura | Microbioloxía | Código | 610G02015 | |||||||||||
Titulación |
|
|||||||||||||
Descriptores | Ciclo | Período | Curso | Tipo | Créditos | |||||||||
Grao | 1º cuadrimestre |
Segundo | Obrigatoria | 6 | ||||||||||
|
Temas | Subtemas |
Sección I: : Introdución á Microbioloxía | 1.- O mundo microbiano: definición e obxecto de estudo da Microbioloxía. Desenvolvemento histórico. Importancia dos microorganismos 2.- Diversidade do mundo microbiano. O tres Dominios: Bacteria, Archaea e Eukarya. Virus. Concepto de especie bacteriana. Nomenclatura |
SECCIÓN II: Estrutura da célula procariota | 3.- Tamaño. Forma. Parede celular 4.- Protoplasto bacteriano 5.- Apéndices e capas superficiais 6.- Diferenciación en procariotas: endospora bacteriana |
SECCIÓN III: Nutrición, metabolismo e crecemento | 7.- Principios de nutrición e cultivo. Categorías nutricionais. Clases e fontes de nutrientes. Medios de cultivo. 8.- Principios básicos do metabolismo microbiano. Diversidade metabólia dos microorganismos 9.- Crecemento: división celular e crecemento poboacional. Métodos de medida do crecemento 10.- Efecto de factores ambientais sobre o crecemento |
SECCIÓN IV: Viroloxía | 11.- Principios básicos 12.- Virus bacterianos 13.- Virus animais. Virus oncoxénicos. Quimioterapia antiviral 14.- Virus vexetais. Partículas subvíricas |
SECCIÓN V: Xenética microbiana | 15.- Nucleoide bacteriano: replicación. Regulación da expresión xénica. Plásmidos 16.- Mutación 17- Mecanismos de intercambio xenético en procariotas: transformación, transducción e conxugación. Elementos transponibles |
SECCIÓN VI: Evolución e sistemática microbiana | 18.- Evolución microbiana 19.- Sistemática microbiana. Clasificación e identificación 20.- Domino Archaea 21.- Dominio Bacteria |
PRÁCTICAS DE LABORATORIO | - Observación de microorganismos. Tinciones - Preparación de medios de cultivo - Illamento e cultivo de microorganismos - Microbiota normal - Estudo do crecemento - Probas de identificación |