Datos Identificativos 2012/13
Asignatura (*) Botánica Doceacuícola Código 610212607
Titulación
Licenciado en Bioloxía
Descriptores Ciclo Período Curso Tipo Créditos
1º e 2º Ciclo 2º cuadrimestre
Todos Optativa 5.5
Idioma
Galego
Prerrequisitos
Departamento Bioloxía Animal, Bioloxía Vexetal e Ecoloxía
Coordinación
Barbara Criado, Ignacio Manuel
Correo electrónico
ignacio.barbara@udc.es
Profesorado
Barbara Criado, Ignacio Manuel
Correo electrónico
ignacio.barbara@udc.es
Web http://campusvirtual.udc.es/guiadocente
Descrición xeral Coñecer:
- A diversidade vexetal das augas doces; os distintos modos de vida e a bioloxía dos principias grupos
taxonómicos que compoñen a flora doceacuícola.
- Os factores ambientais e a súa influencia no desenvolvemento das poboacións.
- O efecto das poboacións no medio onde se desenrolan
- As algas como importantes bioindicadores.

Competencias do título
Código Competencias da titulación
A1 Recoñecer distintos niveis de organización nos sistemas vivos. Identificar organismos.
A2 Identificar evidencias paleontolóxicas.
A3 Obter, manexar, conservar e observar especímenes.
A5 Catalogar, avaliar e xestionar recursos naturais.
A6 Realizar análises filoxenéticos.
A17 Analizar e interpretar o comportamento dos seres vivos.
A18 Muestrear, caracterizar e manexar poboacións e comunidades.
A20 Describir, analizar, avaliar e planificar o medio físico.
A21 Avaliar o impacto ambiental. Diagnosticar e solucionar problemas medioambientais.
A24 Deseñar experimentos, obter información e interpretar os resultados.
A25 Dirixir, redactar e executar proxectos en Bioloxía.
A26 Desenvolver e implantar sistemas de xestión relacionados coa Bioloxía.
A28 Capacidade para o manexo de instrumentación científica.
B1 Aprender a aprender.
B2 Resolver problemas de forma efectiva.
B3 Aplicar un pensamento crítico, lóxico e creativo.
B4 Traballar de forma autónoma con iniciativa.
B5 Traballar de forma colaborativa.
B6 Comportarse con ética e responsabilidade social como cidadán e como profesional.
B7 Comunicarse de maneira efectiva nun entorno de traballo.
C1 Expresarse correctamente, tanto de forma oral coma escrita, nas linguas oficiais da comunidade autónoma.
C2 Dominar a expresión e a comprensión de forma oral e escrita dun idioma estranxeiro.
C3 Utilizar as ferramentas básicas das tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) necesarias para o exercicio da súa profesión e para a aprendizaxe ao longo da súa vida.
C4 Desenvolverse para o exercicio dunha cidadanía aberta, culta, crítica, comprometida, democrática e solidaria, capaz de analizar a realidade, diagnosticar problemas, formular e implantar solucións baseadas no coñecemento e orientadas ao ben común.
C5 Entender a importancia da cultura emprendedora e coñecer os medios ao alcance das persoas emprendedoras.
C6 Valorar criticamente o coñecemento, a tecnoloxía e a información dispoñible para resolver os problemas cos que deben enfrontarse.
C7 Asumir como profesional e cidadán a importancia da aprendizaxe ao longo da vida.
C8 Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade.

Resultados de aprendizaxe
Competencias de materia (Resultados de aprendizaxe) Competencias da titulación
Bioloxía das algas doceacuícolas A1
A3
A5
A17
A18
A25
B1
B3
B4
B5
B7
C1
C2
C3
C6
C7
C8
Mostraxe, estudo e tratamentos de conservación de especímenes vexetais doceacuícolas A1
A3
A5
A18
B1
B4
B5
B6
B7
C1
C2
C3
C4
C5
C6
C7
C8
Análisi e interpretación da bioloxía das algas doceacuícolas nos distintos entornos. A1
A2
A6
A21
A25
A28
B1
B2
B3
B4
B5
B7
C1
C3
C4
C5
C6
C7
C8
Mostraxe e caracterización das povoacions algais A1
A3
A17
A18
A25
A28
B1
B4
B5
B6
B7
Avaliación do imparto ambiental nas augas doces utilizando povoacions de algas A1
A2
A17
A25
A28
B1
B3
B4
B5
B6
Diseño de experimentos no campo, estudo do material e interpretación dos resultados A1
A3
A5
A24
A25
B1
Redacción dun traballo cos resultados obtidos no ponto anterior A1
A3
A5
A20
A25
A26
A28

Contidos
Temas Subtemas
1.- Entornos de auga doce. caracterización das augas doces.
2.- Influenza dos factores ambientais na distribución dos vexetais doceacuícolas, en particular das algas e cianobacterias. Nutrintes, pH, conductividade, temperatura, luz, etc
3.- Ecofisioloxía. Adaptacións dos vexetais de auga doce ás condicións do medio.
4.- Composición florística das augas doces. Bioloxía e ecoloxía dos principais grupos taxonómicos
5.- Importancia do estudo das povioación algais. . As povoacións algais como indicadoras da calidade da auga
6.- Estudo no campo. Mostraxes en diferentes entornos de auga doce.
7.- Estudo no laboratorio do material recolectado no campo. Interpretación dos datos e elaboración dos resultados.

Planificación
Metodoloxías / probas Horas presenciais Horas non presenciais / traballo autónomo Horas totais
Prácticas de laboratorio 10 10 20
Presentación oral 1 1 2
Proba mixta 2 2 4
Saídas de campo 6 0 6
Seminario 6 6 12
Sesión maxistral 15 55 70
Traballos tutelados 6 13.5 19.5
 
Atención personalizada 4 0 4
 
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado

Metodoloxías
Metodoloxías Descrición
Prácticas de laboratorio Analizaranse as mostras recollidas no campo e farase unha análisi comparativa cos resultados obtidos nos distintos entornos mostrexados.
Presentación oral O alumno fará exposición do traballo realizado baixo a tutela do profesor.
Proba mixta Prova escrita con preguntas test, preguntas breves e un tema a desenvolver.
Saídas de campo Mostraxe do material vexetal en distintos entornos de auga doce e estudio in situ dos parámetros ambientais máis relevantes
Seminario Presentación dos traballos realizados polos alumnos.
Sesión maxistral Cases de carácter xeral impartidas polo profesor na aula.
Traballos tutelados Cada alumno realizará un traballo profundizando nun tema concreto do programa, que cada un elexirá de acordo co profesor. Este traballo, dirixido polo profesor e con asesoramento personalizado, será exposto oralmente polo autor nun seminario.

Atención personalizada
Metodoloxías
Traballos tutelados
Descrición
Os traballos tutelados servirán para profundizar nalgún tema concreto do programa. O alumno nas tutorías será dirixido e asesorado polo profesor cara a súa elaboración. Posteriormente o presentará aos compañeiros.

Avaliación
Metodoloxías Descrición Cualificación
Prácticas de laboratorio Terase en conta a asistencia, o traballo realizado polo alumno no laboratorio e o esforzo, interés e disposición na aprendizaxe. 15
Presentación oral Teranse en conta os coñecementos do alumno sobre o tema e a forma de exposición do mesmo. 10
Proba mixta Constará de preguntas tipo test, preguntas breves e un tema a desenvolver. 20
Saídas de campo Terase en conta a asistencia. o traballo realizado polo alumno no campoe o esforzo, interés e disposición na aprendizaxe. 15
Seminario Evaluarase a asistencia e participación do alumno. 10
Sesión maxistral Evaluarase a asistencia e disposición do alumno. 15
Traballos tutelados Evaluarase a asistencia persoalizada ás tutorías, materia elaborada e o interés e esforzo realizado. 15
 
Observacións avaliación

Fontes de información
Bibliografía básica (). .

BOURRELLY, P. (1981).

Les algues d'eau douce. Initiation à la systématique. Les algues jaunes

et brunes. Chrysophycées, Phéophycées, Xanthophycées et Diatomées. Vol. II. Société

Nouvelle des Éditions Boubée, Paris.

BOURRELLY, P. (1985). Les algues d'eau douce. Initiation à la systématique. Les algues bleues

et rouges. Les Eugléniens, Peridiniens et Cryptomonadines. Vol. III. Société Nouvelle des

Éditions Boubée, Paris.

BOURRELLY, P. (1988). Compléments. Les algues d'eau douce. Initiation à la systématique. Les

algues vertes. Vol. I. Société Nouvelle des Éditions Boubée, Paris.

BOURRELLY, P. (1990). Les algues d'eau douce. Initiation à la systématique. Les algues vertes.

Vol. I. Société Nouvelle des Éditions Boubée, Paris.

HOEK, C,van den, D.G. MANN & H.M. JAHNS (1995) Algae. An introduction to phycology.

Cambrige Univ. Press

JOHN, D.M.; WHITTON, B.A. & BROOK, J.B.( 2005).

The freshwater algal flora of the

British Isles. Natural History Museum, Cambridge.

MARGALEF, R. (1955). Los organismos indicadores en la Limnología. Biología de las aguas

continentales. Ministerio de Agricultura. Instituto Forestal de Investigaciones y

Experiencias, Madrid..

MARGALEF, R. (1958). Materiales para el estudio de las comunidades de aguas dulces y

salobres, principalmente del N.E. de España. Publ. Inst. Biol. Apl. 28: 5-47.

STEVENSON, R.J.; BOTHWELL, M.I. & LOWE r-l. (1996). Algal Ecology. Freshwater

Benthic Ecosystems. Academia press, London

Bibliografía complementaria

Proporcionarase bibliografía complementaria en cada caso particular.


Recomendacións
Materias que se recomenda ter cursado previamente

Materias que se recomenda cursar simultaneamente

Materias que continúan o temario

Observacións


(*)A Guía docente é o documento onde se visualiza a proposta académica da UDC. Este documento é público e non se pode modificar, salvo casos excepcionais baixo a revisión do órgano competente dacordo coa normativa vixente que establece o proceso de elaboración de guías