Competencias do título |
Código
|
Competencias da titulación
|
A1 |
Contribuír á boa xestión da asignación de recursos tanto no ámbito privado como no público. |
A2 |
Identificar e anticipar problemas económicos relevantes en relación coa asignación de recursos en xeral, tanto no ámbito privado como no público. |
A3 |
Aportar racionalidade á análise e á descripción de calquera aspecto da realidade económica. |
A4 |
Avaliar consecuencias e distintas alternativas de acción e seleccionar as mellores, dados os obxectivos. |
A5 |
Emitir informes de asesoramento sobre situación concretas da economía (internacional, nacional ou rexional) ou de sectores da mesma. |
A6 |
Redactar proxectos de xestión económica a nivel internacional, nacional ou rexional. Integrarse na xestión empresarial. |
A7 |
Identificar as fontes de información económica relevante e o seu contido. |
A8 |
Entender as institucións económicas como resultado e aplicación de representacións teóricas ou formais acerca de cómo funciona a economía. |
A9 |
Derivar dos datos información relevante imposible de recoñecer por non profesionais. |
A10 |
Usar habitualmente a tecnoloxía da información e as comunicación en todo a seu desempeño profesional. |
A11 |
Leer e comunicarse no ámbito profesional en máis dun idioma, en especial en inglés. |
A12 |
Aplicar á análise dos problemas criterios profesionais baseados no manexo de instrumentos técnicos. |
A13 |
Comunicarse con fluidez no seu contorno e traballar en equipo. |
C1 |
Expresarse correctamente, tanto de forma oral coma escrita, nas linguas oficiais da comunidade autónoma. |
C4 |
Desenvolverse para o exercicio dunha cidadanía aberta, culta, crítica, comprometida, democrática e solidaria, capaz de analizar a realidade, diagnosticar problemas, formular e implantar solucións baseadas no coñecemento e orientadas ao ben común. |
C5 |
Entender a importancia da cultura emprendedora e coñecer os medios ao alcance das persoas emprendedoras. |
C6 |
Valorar criticamente o coñecemento, a tecnoloxía e a información dispoñible para resolver os problemas cos que deben enfrontarse. |
C7 |
Asumir como profesional e cidadán a importancia da aprendizaxe ao longo da vida. |
C8 |
Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade. |
Resultados de aprendizaxe |
Competencias de materia (Resultados de aprendizaxe) |
Competencias da titulación |
Conocimiento de la metodología económica dirigida al estudio del funcionamiento de los mercados y la competencia entre las empresas a un nivel intermedio, utilizando modelos matemáticos sencillos y apoyo gráfico |
A1 A2 A3 A4 A5 A6 A7 A8 A9 A10 A11 A12 A13
|
|
C1 C4 C5 C6 C7 C8
|
Contidos |
Temas |
Subtemas |
1. INTRODUCCIÓN |
1.1. Mercados y precios
1.2. La conducta del consumidor
1.3. Producción y costes
1.4. Mercados competitivos |
2. EL PODER DE MERCADO: MONOPOLIO, DISCRIMINACIÓN DE PRECIOS Y REGULACIÓN |
2.1. Introducción
2.2. La decisión de producción del monopolista.El poder del monopolio
2.3. Costes sociales del monopolio. Monopolio natural y regulación
2.4. Discriminación de precios |
3. MONOPOLIO BILATERAL, INTEGRACIÓN VERTICAL Y RESTRICCIONES VERTICALES |
3.1. Introducción
3.2. El monopsonio
3.3. Cadenas verticales. Las soluciones clásicas
3.4. Integración vertical |
Planificación |
Metodoloxías / probas |
Horas presenciais |
Horas non presenciais / traballo autónomo |
Horas totais |
Solución de problemas |
10 |
30 |
40 |
Discusión dirixida |
8 |
16 |
24 |
Estudo de casos |
7 |
14 |
21 |
Proba obxectiva |
4 |
32 |
36 |
Seminario |
4 |
0 |
4 |
Sesión maxistral |
17 |
0 |
17 |
|
Atención personalizada |
8 |
0 |
8 |
|
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado |
Metodoloxías |
Metodoloxías |
Descrición |
Solución de problemas |
Cuestiones prácticas para resolver en sesiones interactivas |
Discusión dirixida |
Cuestiones teóricas y prácticas para resolver en sesiones interactivas |
Estudo de casos |
El alumno se sitúa ante un problema concreto (caso) que le describe una situación real o supuesta de la vida profesional y debe ser capaz de analizarlo y resolverlo |
Proba obxectiva |
Prueba escrita que puede combinar preguntas breves, de desarollo y ejercicios |
Seminario |
Clases en grupos de 15 alumnos (la mitad del grupo) para análisis detallado de problemas concretos del temario |
Sesión maxistral |
Exposición oral del profesor complementada con el uso de medios audiovisuales y la introducción de algunas preguntas dirigidas a los estudiantes con la finalidad de transmitir conocimientos y facilitar el parendizaje |
Atención personalizada |
Metodoloxías
|
Seminario |
Solución de problemas |
Discusión dirixida |
Estudo de casos |
|
Descrición |
Durante el desarrollo de las sesiones interactivas se atenderá de forma individualizada a los alumnos, haciendo un seguimiento de los problemas que se les puedan presentar antes las cuestiones planteadas |
|
Avaliación |
Metodoloxías
|
Descrición
|
Cualificación
|
Solución de problemas |
Se valorarán las respuesas ofrecidas por los alumnos a las cuestiones prácticas planteadas en las sesiones interactivas |
10 |
Discusión dirixida |
Se valorarán las respuestas ofrecidas por los alumnos a las cuestiones prácticas y teóricas planteadas en las sesiones interactivas |
10 |
Estudo de casos |
Se valorarán las soluciones propuestas por los alumnos a la resolución de los casos planteados |
10 |
Proba obxectiva |
Serán exámenes que incluirán cuestiones teóricas y prácticas que se realizarán durante los períodos oficiales de enero y julio.
Se harán también exámenes de iguales carácterísticas durante el desarrollo del curso en los que se podrá ir acumulando la puntuación necesaria para superar la asignatura. |
70 |
|
Observacións avaliación |
La asistencia a las clases es imprescindible para la valoración del estudio de casos, discusiones y solución de problemas, así como para la realización de las pruebas durante el curso. Para superar la asignatura será necesario alcanzar una calificación de 5 puntos sobre 10, de los cuales al menos 3 puntos deben ser obtenidos en las pruebas objetivas.
Durante las sesiones interartivas del curso se irá obteniendo las calificaciones necesarias para conformar la nota final en los porcentajes que se indican. Los alumnos que obtengan la calificación suficiente (3 puntos como mínimo acumulados en las pruebas objetivas + 2 puntos entre las otras metodologías) no tendrá que realizar el examen final.
Se utilizará la bibliografía recomendada, así como el material entregado en las clases. Se aconseja que se resuelvan siempre todas las dudas que surjan durante el desarrollo de las sesiones, recurriendo a la atención personalizada cuando fuese necesario.
|
Fontes de información |
Bibliografía básica
|
Fernández de Castro, J.; Tugores, J. (1997). Microeconomía. McGraw-Hill
Pindyck, Robert S.; Rubinfeld, Daniel L. (2009). Microeconomía. Pearson. Prentice Hall
Carrasco A. y otros (). Microeconomía Intermedia. Problemas y cuestiones. McGraw-Hill |
|
Bibliografía complementaria
|
Gracia, Esperanza; Pérez, Rafaela (). Cuestiones Tipo Test de Microeconomía Intermedia. Prentice Hall
Fernández de Castro, J.; Duch Brown, N. (). Economía Industrial. McGraw-Hill
Estrin, Saul; Laidelr, David (). Micreoeconomía. Prentice Hall
Datz, Nichael, L.; Rosen, Harvey L. (). Microeconomía. Adison.Wesley Iberoamericana
Nicholson, Walter (). Microeconomía Intermedia y Aplicaciones. Thomson
Frank, Robert H. (). Microeconomía y Conducta. McGraw-Hill
Congregado, E. y otros (). Microeconomía. Cuestiones y problemas resueltos. Prentice Hall
Tugores, J.; Fernández de Castro, J. (). Microeconomía: Cuestiones y Problemas. McGraw-Hill
Nicholson, Walter (). Teoría Microeconómica. McGraw-Hill
Nicholson, Walter (). Teoría Microeconómica. Principios Básicos y Ampliaciones. Thomson |
|
Recomendacións |
Materias que se recomenda ter cursado previamente |
|
Materias que se recomenda cursar simultaneamente |
|
Materias que continúan o temario |
Principios de Microeconomía/611G01001 | Matemáticas I/611G01009 | Matemáticas II/611G01010 |
|
|