Datos Identificativos 2012/13
Asignatura (*) Nutrición Código 661G01009
Titulación
Grao en Enfermaría
Descriptores Ciclo Período Curso Tipo Créditos
Grao 2º cuadrimestre
Primeiro Formación básica 6
Idioma
Galego
Prerrequisitos
Departamento
Coordinación
Candia Bouso, Berta
Correo electrónico
berta.candia@udc.es
Profesorado
Candia Bouso, Berta
Correo electrónico
berta.candia@udc.es
Web
Descrición xeral O propósito desta materia é capacitar ao estudante para establecer medidas preventivas e terapéuticas relativas á alimentación das persoas e comunidade, e para prestar coidados ás necesidades nutricionais e dietéticas.

Competencias do título
Código Competencias da titulación

Resultados de aprendizaxe
Competencias de materia (Resultados de aprendizaxe) Competencias da titulación
Coñecer e analizar os factores que inflúen na alimentación dos individuos e comunidade A7
B9
C1
Capacidade para describir os factores que afectan o balance enerxético e para describir as necesidades enerxéticas das persoas sás e enfermas. A7
A8
A9
B2
B5
C1
Capacidade para describir as bases fisiolóxicas, funcións, recomendacións diarias e fontes as alimentarias dos macro e micronutrientes. A7
A8
B5
B9
C1
C7
Capacidade para describir os diferentes grupos de alimentos e as súas características nutricionais. A8
B1
B8
C7
Capacidade para describir as modificacións das necesidades nutricionais nas diferentes etapas do ciclo vital. A7
A9
B2
B5
B6
B9
B13
B15
C1
Capacidade para realizar a valoración do estado nutricional. A7
B2
B5
B6
B9
C1
C7
Capacidade para describir os principios básicos da dietética aplicada a nivel terapéutico e para utilizar os códigos de dietas. A7
A8
A9
B2
B5
B9
B11
C1
C7
Capacidada para identificar as indicacións, vías de administración e complicacións da nutrición enteral e parenteral. Así como para describir os coidados de enfermaría necesarios. A9
B1
B2
B5
B6
B9
B15
C1
Capacidade para utilizar as diferentes fontes de información relacionadas ca nutrición e a dietética. A7
A8
A9
B1
B4
B6
B11
B12
B14
B15
C3
C6

Contidos
Temas Subtemas
Tema 1. Nutrición, alimentación e dietética. Conceptos básicos.
Tema 2. Dixestión, absorción, transporte e eliminación dos nutrintes.
Tema 3. Metabolismo. Gasto enerxético. Necesidades.
Tema 4. Carbohidratos. Estrutura. Funcións. Metabolismo. Fontes. Fibra: clasificación e propiedades.
Tema 5. Lípidos. Estrutura. Funcións. Metabolismo. Fontes.
Tema 6. Proteínas. Estrutura. Funcións. Metabolismo. Fontes.
Tema 7. Vitaminas.
Tema 8. Minerais.
Tema 9. Auga. Electrólitos
Tema 10. Estado nutricional. Medidas antropométricas.
Tema 11. Alimentos. Tipos, e características funcionais.
Tema 12. Necesidades nutricionais no adulto san.
Tema 13. Necesidades nutricionais segundo a idade
Tema 14. Nutrición comunitaria. Dietoterapia. Dietética hospitalaria.
Tema 15. Dietas de adelgazamiento.Tipos. Mitos.
Tema 16. Dietoterapia nos trastornos gastrointestinais
Tema 17. Dietoterapia na obesidade
Tema 18. Dietoterapia na patoloxía cardiovascular
Tema 19. Dietoterapia na Diabetes Mellitus
Tema 20. Dietoterapia na patoloxía renal e hiperuricemias.
Tema 21. Recomendacións nutricionais nos enfermos oncolóxicos.
Tema 22. Nutrición artificial. Nutrición enteral. Indicacións e contraindicacións.
Tema 23. Nutrición parenteral. Tipos. Indicacións e contraindicacións.

Valoración. Alteracións conductuales.

Planificación
Metodoloxías / probas Horas presenciais Horas non presenciais / traballo autónomo Horas totais
Proba de resposta breve 2 36 38
Estudo de casos 15 20 35
Presentación oral 1 10 11
Sesión maxistral 17 17 34
Traballos tutelados 10 20 30
 
Atención personalizada 2 0 2
 
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado

Metodoloxías
Metodoloxías Descrición
Proba de resposta breve Proba escrita con pregunta de resposta curta.
Estudo de casos Estudio de casos (habitualmente en grupo) utilizando as modalidades de resolución de problemas e comprensión.

Presentación oral Actividade na que os estudantes expoñen verbalmente o contido/ resultados dos traballos tutelados.
Sesión maxistral Actividade na que o profesor expón de maneira oral e con medios audiovisuais contidos teóricos do programa e a orientación bibliográfica dos mesmos.
Traballos tutelados Actividade na que os estudantes de forma autónoma afondan ou relacionan coñecementos expostos polo profesor.

Atención personalizada
Metodoloxías
Traballos tutelados
Descrición
A atención personalizado relacionada coa proba de resposta curta ten como finalidade atender as consultas do alumnado relacionadas co estudo e/ou temas vinculados coa materia. Farase de forma individualizada, ben de xeito presencial ou a través do correo electrónico.

A atención personalizada relacionada cos traballos tutelados ten como finalidade orientar ós estudantes na realización dos traballos. O seguimento farase de forma individual ou en pequenos grupos, ben de maneira presencial ou a través do correo electrónico.

Avaliación
Metodoloxías Descrición Cualificación
Estudo de casos A proba consistirá na presentación dos resultados de forma expositiva do estudo de casos.

Faranse dous estudos de casos.

10
Traballos tutelados A avaliación dos traballos tutelados farase tendo en conta os seguintes apartados: Descripción e sintesis da información dos contidos ou temas relativos ós traballos. Utilización de léxico específico.

Faranse dous traballos tutelados: un será de grupo e outro será individual.

O traballo tutelado individual consistirá la presentación da elaboración dunha dieta individualizada para cada alumno, dacordo as súas necesidades enerxéticas, e tendo en conta as súas medidas antropométricas.

Deberá ser presentado antes de rematar as clases maxistrais.
20
Proba de resposta breve A proba consistirá en 20 preguntas curtas. É necesario aprobar cun 3,5 (sobre 7) para sumar as porcentaxes dos traballos.

Facilitarse a realización dunha proba escrita de avaliación coa metade da materia. Os alumnos que a superen cun 70% poderán eliminar a materia. No caso de non acadar o 70% terán que presentarse a totalidade da materia no mes de xuño, na que se aprobará cun 3,5 sobre 7 no caso de que se presenten os traballos.

Se non se presentan os dous traballos tutelados e os estudos de casos, hai que sacar un 6 (sobre 7) no examen para aprobar Nutrición.
70
 
Observacións avaliación
Valorarase a participación e asistencia a clase.

Fontes de información
Bibliografía básica

a) Manuales y tratados

          Martín Salinas C. Nutrición y Dietética. Colección Siglo XXI. ISBN 84-95626-84-4.

·         Bellido D. De Luis D. Manual de Nutrición y Metabolismo.. Editorial Díaz de Santos. Madrid. 2006.

·         Gil Hernández A. Tratado de Nutrición (4 Tomos) (Editor) Acción Médica Grupo. 2005

·         Martínez JA y Portillo MP. Fundamentos de Nutrición y Dietética. Ed. Panamericana. Buenos Aires. 2011.

·         Cervera P, et al.  Alimentación y dietoterapia: nutrición aplicada en la salud y enfermedad. 4 Ed. Interarmericana 2005

·         Cuervo Zapatel M, Ruiz de las Heras de la Hera A. Alimentación Hospitalaria- 2. Dietas Hospitalarias. Ed. Díaz de Santos, S.A. Madrid. 2004.

·         Mahan LK. Nutrición y dietoterapia de Krause. 11ª edición. McGraw-Hill-Interamericana. Madrid. 2004.

·         Moreiras O, Carvajal A, Cabrera L, Cuadrado C. Tablas de composición de alimentos. Editorial Pirámide, Madrid. 2005.

·         Sociedad Española de Nutrición Comunitaria. Guía de la alimentación saludable. SENC, Madrid. 2004

·         C. Vázquez. A. de Cos. Alimentación y Nutrición. Manual Teórico- Práctico . Diaz de Santos. 2005

·         Salas-Salvadó J, Bonada A. Nutrición y dietética clínica.. Masson 2002

·         Muñoz M., Aranceta J., García Jalón I. Nutrición aplicada y dietoterapia. 2 Ed.. Eunsa 2004

·         Serra Majem L., Aranceta Bartrina J. Nutrición y Salud Pública 2 Ed.. Masson 2006

b) Revistas:

  • Clinical Nutrition. Elsevier
  • Endocrinología y Nutrición. Elsevier
  • Journal of Parenteral and Enteral Nutrition. SAGE
Bibliografía complementaria (). .


Recomendacións
Materias que se recomenda ter cursado previamente

Materias que se recomenda cursar simultaneamente
Bioloxía/661G01002
Fisioloxía I/661G01005
Fundamentos da Enfermaría/661G01007

Materias que continúan o temario

Observacións


(*)A Guía docente é o documento onde se visualiza a proposta académica da UDC. Este documento é público e non se pode modificar, salvo casos excepcionais baixo a revisión do órgano competente dacordo coa normativa vixente que establece o proceso de elaboración de guías