Competencias do título |
Código
|
Competencias da titulación
|
A3 |
Capacidade de utilizar técnicas e instrumentos habituais na investigación biolóxica celular e molecular: que sexan capaces de manexar as técnicas e protocolos así como comprender as potenciais das mesmas, os seus usos e aplicacións |
A4 |
Capacidade de traballar de xeito seguro nos laboratorios coñecendo os manuais de operacións e as accións ante incidentes de risco |
A5 |
Capacidade de utilizar ferramentas Bioinformáticas a nivel de usuario |
A6 |
Capacidade para aplicar as técnicas moleculares ao estudio da célula vexetal e a súa fisioloxía, a súa resposta a estímulos externos e as súas aplicacións biotecnolóxicas |
A9 |
Capacidade de comprender o funcionamento celular a través da súa organización estrutural, sinalización bioquímica, expresión génica e variabilidade xenética |
A11 |
Capacidade de ter unha visión integrada dos coñecementos previamente adquiridos en relación coa Bioloxía Molecular, Celular e Xenética, cunha formulación interdisciplinar e un grao de experimentalidad moi elevado |
A14 |
Capacidade de modificar xenes, proteínas e cromosomas con aplicacións biotecnolóxicas |
A18 |
Capacidade para integrarse profesionalmente en servizos do sector sanitario, farmacéutico, veterinario, produción animal, biotecnoloxía ou industrias do sector da alimentación |
B1 |
Capacidade de análise e síntese de problemas biolóxicos en relación coa Bioloxía Molecular, Celular e Xenética |
B3 |
Capacidade de xestión da información: reunir e interpretar datos, información e resultados relevantes, obter conclusións e emitir informes razoados sobre cuestións científicas e biotecnolóxicas |
B4 |
Capacidade de organización e planificación do traballo: que sexan capaces de xestionar a utilización do tempo así como os recursos dispoñibles e organizar o traballo no laboratorio |
B6 |
Capacidade de traballo en equipo: que sexan capaces de manter relacións interpersoais eficaces nun contexto de traballo interdisciplinar e internacional con respecto á diversidade cultural |
B8 |
Capacidade de razoamento crítico e compromiso ético coa sociedade: sensibilidade fronte aos problemas bioéticos e aos relacionados coa conservación de recursos naturais |
B9 |
Capacidade de preparación, exposición e defensa dun traballo |
C1 |
Expresarse correctamente, tanto de forma oral coma escrita, nas linguas oficiais da comunidade autónoma. |
C3 |
Utilizar as ferramentas básicas das tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) necesarias para o exercicio da súa profesión e para a aprendizaxe ao longo da súa vida. |
C5 |
Entender a importancia da cultura emprendedora e coñecer os medios ao alcance das persoas emprendedoras. |
C6 |
Valorar criticamente o coñecemento, a tecnoloxía e a información dispoñible para resolver os problemas cos que deben enfrontarse. |
C8 |
Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade. |
Resultados de aprendizaxe |
Competencias de materia (Resultados de aprendizaxe) |
Competencias da titulación |
Capacidade de organización e planificación do traballo: que sexan capaces de xestionar a utilización do tempo así como os recursos dispoñibles e organizar o traballo no laboratorio |
|
BI3 BI4 BI6
|
|
Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade. |
|
BI8
|
CM6 CM8
|
Capacidade para integrarse profesionalmente en servizos do sector sanitario, farmacéutico, veterinario, produción animal, biotecnoloxía ou industrias do sector da alimentación |
AI1 AI2 AI3
|
|
CM3 CM6
|
Capacidade de xestión da información: reunir e interpretar datos, información e resultados relevantes, obter conclusións e emitir informes razoados sobre cuestións científicas e biotecnolóxicas |
|
BI1 BI3 BI8 BI9
|
CM1 CM3
|
Capacidade para aplicar as técnicas moleculares ao estudio da célula vexetal e a súa fisioloxía, a súa resposta a estímulos externos e as súas aplicacións biotecnolóxicas |
AI1 AI4 AI6 AI10
|
BI3 BI4
|
|
Capacidade para comprender o estado actual da Biotecnoloxía Vexetal e utilizar a
terminoloxía básica empleada na materia |
AI8 AI13
|
BI1
|
CM8
|
Entender a importancia da cultura emprendedora e coñecer os medios ao alcance das persoas emprendedoras. |
|
|
CM5 CM6
|
Contidos |
Temas |
Subtemas |
Conceptos xerais |
Conceptos Xerais |
Xenoma das prantas |
Mellora xenética |
Enxeñería xenética |
Transformación das prantas |
Cultivo in vitro |
Rexeneración de prantas |
Aplicacións biotecnolóxicas |
Producción de metabolitos secundarios
Resistencia o estres biotico e abiotico
Fitorremediación
Conservación de xermoplasma
|
Aspectos socioeconómicos da biotecnoloxía vexetal |
Aspectos socioeconómicos da biotecnoloxía vexetal |
Planificación |
Metodoloxías / probas |
Horas presenciais |
Horas non presenciais / traballo autónomo |
Horas totais |
Lecturas |
0 |
25 |
25 |
Saídas de campo |
4 |
4 |
8 |
Actividades iniciais |
1 |
0 |
1 |
Estudo de casos |
4 |
35 |
39 |
|
Atención personalizada |
2 |
0 |
2 |
|
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado |
Metodoloxías |
Metodoloxías |
Descrición |
Lecturas |
La naturaleza de esta asignatura es semipresencial. Tras una presentación de los contenidos de la misma, se irán incorporando a la plataforma de teleenseñanza moodle, diferentes archivos ppt y de texto para el estudio autónomo del alumno. Estos archivos serán autoexplicativos, aunque si fuese necesario se podría consultar con el profesorado, vía email o en persona |
Saídas de campo |
Se plantea al menos una salida a una industria/centro científico donde se apliquen metodologías vistas en la asignatura |
Actividades iniciais |
En una única sesión inicial se presentará la asignatura explicando su metodología y el método de evaluación |
Estudo de casos |
Al alumno se le planteará un caso hipotético, que tendrá que resolver aplicando los conocimientos que vaya adquiriendo al trabajar las lecturas. En una primera fase el trabajo se realizará en grupo, para en una segunda fase trabajar de manera individual.
|
Atención personalizada |
Metodoloxías
|
Lecturas |
Estudo de casos |
|
Descrición |
En horario de tutorías, cada alumno podrá comentar con el profesor la marcha de la asignatura, así como todas las dudas que se le presenten respecto al contenido de la misma.
Asimismo se programarán cuatro sesiones específicas de tutoría para el desarrollo del caso. |
|
Avaliación |
Metodoloxías
|
Descrición
|
Cualificación
|
Estudo de casos |
Tras el trabajo de "estudo de casos" el alumno ha de enviar sus conclusiones al profesorado, que valorará el uso de la información proporcionada al alumno, y el grado de comprensión de la misma. Asimismo, se tendrá en cuenta el manejo de las fuentes de información existentes. |
100 |
|
Observacións avaliación |
La calificación mínima para superar la asignatura será de 5 puntos. Aquellos alumnos que no alcancen esta nota deberán repetir el trabajo asignado.
|
Fontes de información |
Bibliografía básica
|
|
Serrano M, Piñol T, Biotecnología vegetal,1991, Ed. Síntesis Caballero JL, Muñoz J, Valpuesta V,Introducción a la biotecnología vegetal: métodos y aplicaciones, 2001, Ed.Publicaciones y Obra Social y Cultural Cajasur Slater A., Scout N, Fowler M., Plantbiotecnology: the genetic manipulation of plants, 2003, Ed. Oxford UniversityPress Henry RJ, Plant conservation genetics , 2006,Food Products Press Reinhard Renneberg, Darja SüBbier , Biotecnologíapara principiantes , 2008, Reverte Herman, EB, Micropropagation systems,techniques and applications : 2006-2010 , 2010, Agritech Consultants |
Bibliografía complementaria
|
|
|
Recomendacións |
Materias que se recomenda ter cursado previamente |
Técnicas Celulares/610441001 | Técnicas Moleculares/610441002 |
|
Materias que se recomenda cursar simultaneamente |
Mecanismos Moleculares da Interacción Planta-patóxeno/610441018 |
|
Materias que continúan o temario |
|
|