Datos Identificativos 2014/15
Asignatura (*) Técnicas Experimentais en Bioquímica Código 610212505
Titulación
Licenciado en Bioloxía
Descriptores Ciclo Período Curso Tipo Créditos
1º e 2º Ciclo 1º cuadrimestre
Quinto Troncal 4.5
Idioma
Castelán
Galego
Inglés
Prerrequisitos
Departamento Bioloxía Celular e Molecular
Coordinación
Rodriguez Torres, Ana Maria
Correo electrónico
ana.rodriguez.torres@udc.es
Profesorado
Rodriguez Torres, Ana Maria
Correo electrónico
ana.rodriguez.torres@udc.es
Web http://ciencias.udc.es/bcm
Descrición xeral Esta asignatura troncal es de carácter práctico en su mayoría, y engloba la purificación y caracterización de 2 proteínas, una de manera experimental en el laboratorio y otra de manera virtual, utilizando toda una serie de técnicas de laboratorio donde el alumno pone en práctica las distintas metodologías de aplicación en distintas áreas.

Competencias do título
Código Competencias da titulación
A7 Illar, analizar e identificar biomoléculas. Identificar e utilizar bioindicadores.
A8 Avaliar actividades metabólicas.
A24 Deseñar experimentos, obter información e interpretar os resultados.
A25 Dirixir, redactar e executar proxectos en Bioloxía.
A27 Capacidade de impartir coñecementos de Bioloxía.
A28 Capacidade para o manexo de instrumentación científica.
B2 Resolver problemas de forma efectiva.
B3 Aplicar un pensamento crítico, lóxico e creativo.
B4 Traballar de forma autónoma con iniciativa.
B5 Traballar de forma colaborativa.
C2 Dominar a expresión e a comprensión de forma oral e escrita dun idioma estranxeiro.
C3 Utilizar as ferramentas básicas das tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) necesarias para o exercicio da súa profesión e para a aprendizaxe ao longo da súa vida.
C6 Valorar criticamente o coñecemento, a tecnoloxía e a información dispoñible para resolver os problemas cos que deben enfrontarse.
C8 Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade.

Resultados de aprendizaxe
Competencias de materia (Resultados de aprendizaxe) Competencias da titulación
Illar, analizar e identificar biomoléculas. Identificar e utilizar bioindicadores. A7
Avaliar actividades metabólicas. A8
Deseñar experimentos, obter información e interpretar os resultados. A24
Dirixir, redactar e executar proxectos en Bioloxía. A25
Capacidade de impartir coñecementos de Bioloxía. A27
Capacidade para o manexo de instrumentación científica. A28
Resolver problemas de forma efectiva. B2
Aplicar un pensamento crítico, lóxico e creativo. B3
Traballar de forma autónoma con iniciativa. B4
Traballar de forma colaborativa. B5
Dominar a expresión e a comprensión de forma oral e escrita dun idioma estranxeiro. C2
Utilizar as ferramentas básicas das tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) necesarias para o exercicio da súa profesión e para a aprendizaxe ao longo da súa vida. C3
Valorar criticamente o coñecemento, a tecnoloxía e a información dispoñible para resolver os problemas cos que deben enfrontarse. C6
Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade. C8

Contidos
Temas Subtemas
Técnicas experimentales en Bioquímica: Clases teóricas. Preparación de muestras.
Técnicas cromatográficas.
Técnicas de centrifugación.
Técnicas electroforéticas.
Técnicas espectroscópicas.
Técnicas isotópicas.
Purificación y caracterización de la enzima Aldolasa de la levadura Kluyveromyces lactis. Aplicación de las técnicas desarrolladas en las clases teóricas para la purificación y caracterización de una proteína con actividad enzimática en el laboratorio.
Purificación enzimática de la PFK-FBPasa. Técnicas de purificación de la enzima bifuncional Fosfofructokinasa-Fructosa Bifosfatasa.

Planificación
Metodoloxías / probas Horas presenciais Horas non presenciais / traballo autónomo Horas totais
Proba mixta 3 108 111
 
Atención personalizada 1.5 0 1.5
 
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado

Metodoloxías
Metodoloxías Descrición
Proba mixta Prueba utilizada para la evaluación del aprendizaje. Prueba escrita sobre casos prácticos de las técnicas experimentales de laboratorio, trabajos, y problemas.

Atención personalizada
Metodoloxías
Proba mixta
Descrición
La atención personalizada que se describe en relación a esta metodología se concibe como momentos de trabajo presencial para el alumnado con el profesor para la resolución de dudas sobre el temario de la materia.

El horario de TUTORÍAS se especificará al inicio del curso. Los alumnos también podrán solicitar cita y resolver dudas concretas, por correo electrónico.

Avaliación
Metodoloxías Descrición Cualificación
Proba mixta .-Prueba utilizada para la evaluación del aprendizaje. Prueba escrita sobre casos prácticos de las técnicas experimentales de laboratorio, trabajos, y problemas. 100
 
Observacións avaliación
La nota final de la asignatura se calculará mediante la realización de una Prueba Mixta que constará de casos prácticos, trabajos y problemas sobres las Técnicas Experimentales en Bioquímica descritas en el Temario.

Fontes de información
Bibliografía básica
TODOS LOS LIBROS DE BIOQUÍMICA tienen apartados específicos con las técnicas experimentales más utilizadas en el área de Bioquímica y Biología Molecular. BIBLIOGRAFIA BÁSICA 1.-CLAROS DÍAZ, M.G., AVILA SÁEZ, C., GALLARDO ALBA, F.; CÁNOVAS RAMOS, F.M. Bioquímica Aplicada. Diseño Experimental y Análisis de Datos. Septem Ediciones, S.L. (2001). 2.-ROCA, P., OLIVER, J.; RODRÍGUEZ, A.M. Bioquímica: Técnicas y métodos. Editorial Hélice (2003). BIBLIOGRAFÍA COMPLEMENTARIA 1.-BARCELÓ MAIRATA, F. Técnicas Instrumentales en Bioquímica y Biología. Universitat de les Illes Balears (2003). 2.-BECKER, J.M.; CALDWELL, G.A. and ZACHGO, E.A. Biotechnology: A Laboratory Course. Academic Press, Inc. (1990). 3.-BOYER, R. Modern Experimental Biochemistry. 3rd Edition. Addison wesley Longman (2000). 4.-GARCÍA-SEGURA, J.M. et al. Técnicas Instrumentales de análisis en Bioquímica. Editorial Síntesis, S.A. (1999). 5.-NINFA, A.J., BALLOU, D.P. & BENORE, M. Fundamental laboratory approaches for Biochemistry and Biotechnology. John Wiley and Sons, Inc. (2010). 6.-SWITZER, R.; GARRITY, L. Experimental Biochemistry. Theory and exercises in fundamental methods. W.H. Freeman and Company (2003). Direcciones de acceso a distintas páginas web de interés que se encuentran en los libros de Guiones de problemas, prácticas, etc., que se colocaran en la plataforma virtual Moodle y de acceso a todos los alumnos matriculados.
Bibliografía complementaria


Recomendacións
Materias que se recomenda ter cursado previamente

Materias que se recomenda cursar simultaneamente

Materias que continúan o temario
Bioquímica I/610212101
Bioquímica II/610212202

Observacións

Es fundamental la participación en las clases y actividades así como el trabajo/estudio diario con el apoyo de la Bibliografía recomendada, que ayudará al mejor entendimiento y comprensión de la asignatura. Se recomienda la asistencia continuada puesto que habrá clases de resolución de ejercicios y problemas experimentales puntuables que ayudará al estudio y preparación del exámen final por parte del alumno. Además se aconseja la asistencia a tutorías para solucionar dudas y aspectos del temario que presentasen especial dificultad para el alumno.



(*)A Guía docente é o documento onde se visualiza a proposta académica da UDC. Este documento é público e non se pode modificar, salvo casos excepcionais baixo a revisión do órgano competente dacordo coa normativa vixente que establece o proceso de elaboración de guías