Datos Identificativos | 2024/25 | |||||||||||||
Asignatura | Nanotecnoloxías para a Protección Ambiental | Código | 610500120 | |||||||||||
Titulación |
|
|||||||||||||
Descriptores | Ciclo | Período | Curso | Tipo | Créditos | |||||||||
Mestrado Oficial | 2º cuadrimestre |
Primeiro | Optativa | 3 | ||||||||||
|
Temas | Subtemas |
Tema 1: Nanomateriais e nanotecnoloxías para a solución de problemas ambientais e para combatir o cambio climático. |
Introdución á nanotecnoloxía e a súa relevancia na protección ambiental. Tipos de nanomateriales. Aplicacións de nanomateriales na mitigación do cambio climático: captura e almacenamento de carbono, redución de gases de efecto invernadoiro. |
Tema 2:Producción baseada en nanotecnoloxía verde, nanobiomateriais. | Principios da nanotecnoloxía verde. Síntese de nanomateriales sostibles e ecolóxicos. Aplicacións de nanobiomateriales na remediación ambiental. |
Tema 3:Nanodispositivos para sensorización |
Principios de nanosensorización. Tipos de nanodispositivos sensores: sensores de gas, sensores de calidade do aire, sensores de calidade da auga. Tecnoloxías emerxentes na sensorización ambiental utilizando nanomateriales. |
Tema 4: Nanoestructuras para adsorción |
Propiedades das nanoestructuras que as fan adecuadas para a absorción. Exemplos de nanoestructuras utilizadas na absorción de contaminantes: nanomateriales de carbono, zeolitas, óxidos metálicos. Aplicacións prácticas na remediación ambiental. |
Tema 5: Nanomateriais para a conservación, purificación e tratamento do aire e auga; (foto)catálise. |
Mecanismos de purificación de aire e auga usando nanomateriales. Aplicacións da fotocatálisis e catálisis no tratamento de contaminantes. Casos de estudo: purificación de auga con nanotecnoloxía, redución de contaminantes atmosféricos con fotocatálisis. |
Tema 6: Nanotecnoloxía no nexo auga-enerxía-alimentos, a conversión e procesado de alimentos. | Interaccións entre auga, enerxía e alimentos desde unha perspectiva nanotecnológica. Aplicacións da nanotecnoloxía na mellora da eficiencia enerxética e no procesamento de alimentos. Nanomateriales na conservación de alimentos e o seu impacto na seguridade alimentaria. |