Datos Identificativos | 2024/25 | |||||||||||||
Asignatura | Bioquímica I | Código | 610G02011 | |||||||||||
Titulación |
|
|||||||||||||
Descriptores | Ciclo | Período | Curso | Tipo | Créditos | |||||||||
Grao | 2º cuadrimestre |
Primeiro | Formación básica | 6 | ||||||||||
|
Temas | Subtemas |
BLOQUE 1. INTRODUCCIÓN A BIOQUÍMICA | 1. Bioquímica, oríxenes e evolución ata a actualidade 2. Biomoléculas e Bioelementos. Concepto de Biomoléculas e Bioelementos. Oríxenes e evolución dás Biomoléculas 3. Revisión dous grupos funcionais, enlaces químicos e estereoquímica 4. Ás biomoléculas no seu ámbito acuoso |
BLOQUE 2. METODOLOXÍA BIOQUÍMICA: | 1. Aspectos xerais da metodoloxía bioquímica 2. O material biolóxico usado en bioquímica 3. Técnicas de homogenado de tecidos. Fraccionamento de orgánulos celulares 4. Precipitación fraccionada e centrifugación 5. Técnicas cromatográficas 6. Técnicas electroforéticas 7. Diálise e ultrafiltración 8. Radiactividade e técnicas isotópicas en bioquímica 9. Técnicas espectroscópicas |
BLOQUE 3. GLÍCIDOS | Monosacáridos 1. Concepto, clasificación de glícidos e importancia biolóxica 2. Configuración, conformación e estrutura cíclica das osas 3. Propiedades físicas e químicas 4. Derivados máis importantes: estrutura e función Oligosacáridos e polisacáridos 1. Características do enlace O-glicosídico 2. Nomenclatura, clasificación, estrutura, propiedades e importancia biolóxica dos oligosacáridos máis abundantes 3. Técnicas de análise e identificación 4. Polisacáridos: concepto e clasificación 5. Glucanos máis importantes: estrutura e función biolóxica |
BLOQUE 4. LÍPIDOS | Ácidos graxos, céridos e glicéridos 1. Concepto, clasificación e importancia biolóxica 2. Ácidos Graxos. Características xerais. Clasificación e nomenclatura. Propiedades físicas e químicas 3. Técnicas de illamento e identificación 4. Derivados de ácidos graxos: Prostaglandinas, tromboxanos e leucotrienos 5. Ceras. Definición, estrutura e función biolóxica 6. Glicéridos. Definición, estrutura e nomenclatura. Propiedades e análise estrutural Fosfoglicéridos e esfingolípidos. Terpenos e esteroides 1. Fosfoglicéridos. Estrutura e clasificación. Propiedades e función biolóxica 2. Esfingolípidos: Fosfoesfingolípidos e glucoesfingolípidos. Análise estrutural. Fosfolípidos e membranas biolóxicas 3. Terpenos. Estrutura, clasificación e nomenclatura. Funcións biolóxicas 4. Esteroides. Estrutura, clasificación e nomenclatura. Esteroles, horomonas esteroideas e sales biliares: funcións biolóxicas Lípidos pirrólicos 1. O anel pirrol 2. Compostos pirrolínicos: pirrois cíclicos e lineais 3. Os compostos pirrólicos como integrantes de proteínas conxugadas 4. Porfirias e outras patoloxías |
BLOQUE 5. AMINOÁCIDOS, PÉPTIDOS E PROTEÍNAS | Aminoacidos: propiedades e purificación 1. Estrutura, estereoquímica e clasificación dos aminoácidos compoñentes das proteínas 2. Outros aminoácidos 3. Propiedades físicas e químicas dos aminoácidos 4. Reactividade química dos aminoácidos 5. Purificación e identificación de aminoácidos Péptidos e estrutura primaria das proteínas 1. O enlace peptídico e as súas características. O enlace amida. Características físicas e químicas dos péptidos. 2. Nomenclatura dos péptidos. Péptidos de interese biolóxico 3. Proteínas: características xerais. Concepto. Criterios de clasificación. Características físicas e químicas xerais 4. Niveis de estruturación das proteínas 5. Estrutura primaria das proteínas. Concepto de estrutura primaria. Tipos de proteínas segundo a súa secuencia primaria Estrutura secundaria das proteínas 1. Linus Pauling e Robert Corey: concepto de estrutura secundaria 2. Hélices alfa, láminas pregadas beta e xiros ou cóbados beta. Rexións sen estrutura secundaria: Características estruturais 3. Predición de estruturas secundarias: os métodos estatísticos 4. Estabilización de estruturas secundarias Conformación espacial das proteínas 1. Concepto de estrutura terciaria, de estrutura supersencundaria e dominio 2. Estabilidade da estrutura tridimensional das proteínas 3. Proteínas fibrosas e glogulares: caraterísticas e contido en estruturas secundarias, supersecundarias e dominios 4. Características dos pregamentos en proteínas 5. Estrutura cuaternaria das proteínas Propiedades das proteínas. Extracción, purificación e caracterización 1. Propiedades físicas. Conceptos de desnaturalización e renaturalización: causas e efectos. Absorbancia das proteínas a 280nm 2. Propiedades químicas. Carácter anfótero das proteínas. Reactividade das cadeas laterais dos aminoácidos 3. Métodos de determinación de concentracións proteicas 4. Métodos de extracción, separación, purificación e concentración de proteínas 5. Métodos de caracterización de proteínas: peso molecular, pI e número de monómeros Análise estrutural das proteínas 1. Análise da estrutura primaria. Análise da composición en aminoácidos e identificación do residuo amino terminal 2. Secuenciación automatizada dun polipéptido curto: degradación de Edman 3. Secuenciación e síntese automatizada de proteínas 4. Localización de aminoácidos modificados mediante espectrometría de masas 5. Análise das estruturas secundarias: dicroísmo circular 6. Análise da estrutura terciaria: difracción de rayos-X e resonancia magnética nuclear Proteínas conxugadas 1. Concepto e tipos 2. O coláxeno 3. Hemoproteínas: tipos e características estruturais e funcionais 4. A mioglobina e a hemoglobina Proteínas motoras e anticorpos 1. Actina e miosina. Características xerais e estruturais 2. A contracción muscular 3. Estrutura xeral das inmunoglobulinas |
BLOQUE 6. NUCLEÓTIDOS E ÁCIDOS NUCLEICOS |
Nucleótidos 1. Nucleótidos: definición, composición e estrutura xeral 2. Propiedades físicas e químicas das bases 3. Grupos funcionais importantes das bases 4. Nucleótidos como compoñentes estruturais dos ácidos nucleicos: enlaces fosfodiéster 5. Nucleótidos con outras funcións biolóxicas 6. Modificacións naturais e mutación das bases Ácidos desoxirribonucleicos e ribonucleicos 1. Definición e características xerais dos ácidos nucleicos 2. Diferenzas de composición e estruturais entre o DNA e o RNA 3. Ácidos Desoxirribonucleicos: A dobre hélice de DNA e as estruturas terciarias do DNA. Características estruturais dos distintos tipos de xenomas 4. Técnicas de secuenciación de DNA: o método de Sanger 5. Ácidos Ribonucleicos: François Jacob e Jacques Monod: teoría do proceso de transporte da información DNA-proteína. Tipos de RNA: función e estrutura Propiedades e caracterización do DNA e RNA 1. Axentes que inducen a desnaturalización: a temperatura e o pH 2. Perda da estrutura secundaria e terciaria dos ácidos nucleicos: consecuencias 3. A Tm (temperatura de fusión) e a súa relación coa lonxitude e composición en nucleótidos dos ácidos nucleicos 4. Cinética e monitorización dos procesos de desnaturalización e renaturalización: o efecto hipercrómico da desnaturalización 5. Concepto de hibridación: formación de dúplex puros e híbridos. Bases das técnicas de Southern e Northern blot |
BLOQUE 7. PRINCIPIOS DE BIONERXÉTICA |
1. Revisión dos principios de termodinámica aplicados a sistemas biolóxicos 2. Concepto de reacción acoplada e ciclo do ATP 3. Moléculas transportadoras de enerxía 4. Moléculas transportadoras de electróns 5. Moléculas transportadoras de grupos acetilo |
BLOQUE 8. ENZIMOLOXÍA |
As encimas como catalizadores biolóxicos 1. Características xerais e función biolóxica 2. Vantaxes fronte a catalizadores químicos 3. Clasificación de encimas 4. Reaccións catalizadas polas diferentes clases de encimas 5. Cofactores, coenzimas e o papel das vitaminas 6. Principais reaccións nas que interveñen as distintas coenzimas Mecanismos de acción das encimas 1. Función das encimas nas reaccións biolóxicas e o metabolismo 2. Velocidade das reaccións e enerxía de activación 3. As encimas dende o punto de vista estrutural. O sitio activo: estrutura tridimensional e capacidade de recoñecemento de substrato. Cadeas laterais dos aminoácidos e catálise 4. Modelos que explican a diminución de enerxía de activación na reacción enzimática 5. Revisión dos conceptos de reaccións heterolíticas e hemolíticas. Reactivos nucleófilos e electrófilos 6. Outras moléculas como catalizadores biolóxicos: Anticorpos como catalizadores (Abzimas), Ribozimas, DNAzimas e Sinzimas 7. Encimas utilizados en análise clínica, no diagnóstico de enfermidades, ou como axentes terapéuticos |