Temas Subtemas
BLOQUE 1. INTRODUCCIÓN A BIOQUÍMICA 1. Bioquímica, oríxenes e evolución ata a actualidade
2. Biomoléculas e Bioelementos. Concepto de Biomoléculas e Bioelementos. Oríxenes e evolución dás Biomoléculas
3. Revisión dous grupos funcionais, enlaces químicos e estereoquímica
4. Ás biomoléculas no seu ámbito acuoso
BLOQUE 2. METODOLOXÍA BIOQUÍMICA: 1. Aspectos xerais da metodoloxía bioquímica
2. O material biolóxico usado en bioquímica
3. Técnicas de homogenado de tecidos. Fraccionamento de orgánulos celulares
4. Precipitación fraccionada e centrifugación
5. Técnicas cromatográficas
6. Técnicas electroforéticas
7. Diálise e ultrafiltración
8. Radiactividade e técnicas isotópicas en bioquímica
9. Técnicas espectroscópicas
BLOQUE 3. GLÍCIDOS Monosacáridos
1. Concepto, clasificación de glícidos e importancia biolóxica
2. Configuración, conformación e estrutura cíclica das osas
3. Propiedades físicas e químicas
4. Derivados máis importantes: estrutura e función

Oligosacáridos e polisacáridos
1. Características do enlace O-glicosídico
2. Nomenclatura, clasificación, estrutura, propiedades e importancia biolóxica dos oligosacáridos máis abundantes
3. Técnicas de análise e identificación
4. Polisacáridos: concepto e clasificación
5. Glucanos máis importantes: estrutura e función biolóxica
BLOQUE 4. LÍPIDOS Ácidos graxos, céridos e glicéridos
1. Concepto, clasificación e importancia biolóxica
2. Ácidos Graxos. Características xerais. Clasificación e nomenclatura. Propiedades físicas e químicas
3. Técnicas de illamento e identificación
4. Derivados de ácidos graxos: Prostaglandinas, tromboxanos e leucotrienos
5. Ceras. Definición, estrutura e función biolóxica
6. Glicéridos. Definición, estrutura e nomenclatura. Propiedades e análise estrutural

Fosfoglicéridos e esfingolípidos. Terpenos e esteroides
1. Fosfoglicéridos. Estrutura e clasificación. Propiedades e función biolóxica
2. Esfingolípidos: Fosfoesfingolípidos e glucoesfingolípidos. Análise estrutural. Fosfolípidos e membranas biolóxicas
3. Terpenos. Estrutura, clasificación e nomenclatura. Funcións biolóxicas
4. Esteroides. Estrutura, clasificación e nomenclatura. Esteroles, horomonas esteroideas e sales biliares: funcións biolóxicas

Lípidos pirrólicos
1. O anel pirrol
2. Compostos pirrolínicos: pirrois cíclicos e lineais
3. Os compostos pirrólicos como integrantes de proteínas conxugadas
4. Porfirias e outras patoloxías
BLOQUE 5. AMINOÁCIDOS, PÉPTIDOS E PROTEÍNAS Aminoacidos: propiedades e purificación
1. Estrutura, estereoquímica e clasificación dos aminoácidos compoñentes das proteínas
2. Outros aminoácidos
3. Propiedades físicas e químicas dos aminoácidos
4. Reactividade química dos aminoácidos
5. Purificación e identificación de aminoácidos

Péptidos e estrutura primaria das proteínas
1. O enlace peptídico e as súas características. O enlace amida. Características físicas e químicas dos péptidos.
2. Nomenclatura dos péptidos. Péptidos de interese biolóxico
3. Proteínas: características xerais. Concepto. Criterios de clasificación. Características físicas e químicas xerais
4. Niveis de estruturación das proteínas
5. Estrutura primaria das proteínas. Concepto de estrutura primaria. Tipos de proteínas segundo a súa secuencia primaria

Estrutura secundaria das proteínas
1. Linus Pauling e Robert Corey: concepto de estrutura secundaria
2. Hélices alfa, láminas pregadas beta e xiros ou cóbados beta. Rexións sen estrutura secundaria: Características estruturais
3. Predición de estruturas secundarias: os métodos estatísticos
4. Estabilización de estruturas secundarias

Conformación espacial das proteínas
1. Concepto de estrutura terciaria, de estrutura supersencundaria e dominio
2. Estabilidade da estrutura tridimensional das proteínas
3. Proteínas fibrosas e glogulares: caraterísticas e contido en estruturas secundarias, supersecundarias e dominios
4. Características dos pregamentos en proteínas
5. Estrutura cuaternaria das proteínas

Propiedades das proteínas. Extracción, purificación e caracterización
1. Propiedades físicas. Conceptos de desnaturalización e renaturalización: causas e efectos. Absorbancia das proteínas a 280nm
2. Propiedades químicas. Carácter anfótero das proteínas. Reactividade das cadeas laterais dos aminoácidos
3. Métodos de determinación de concentracións proteicas
4. Métodos de extracción, separación, purificación e concentración de proteínas
5. Métodos de caracterización de proteínas: peso molecular, pI e número de monómeros

Análise estrutural das proteínas
1. Análise da estrutura primaria. Análise da composición en aminoácidos e identificación do residuo amino terminal
2. Secuenciación automatizada dun polipéptido curto: degradación de Edman
3. Secuenciación e síntese automatizada de proteínas
4. Localización de aminoácidos modificados mediante espectrometría de masas
5. Análise das estruturas secundarias: dicroísmo circular
6. Análise da estrutura terciaria: difracción de rayos-X e resonancia magnética nuclear

Proteínas conxugadas
1. Concepto e tipos
2. O coláxeno
3. Hemoproteínas: tipos e características estruturais e funcionais
4. A mioglobina e a hemoglobina

Proteínas motoras e anticorpos
1. Actina e miosina. Características xerais e estruturais
2. A contracción muscular
3. Estrutura xeral das inmunoglobulinas
BLOQUE 6. NUCLEÓTIDOS E ÁCIDOS NUCLEICOS


Nucleótidos
1. Nucleótidos: definición, composición e estrutura xeral
2. Propiedades físicas e químicas das bases
3. Grupos funcionais importantes das bases
4. Nucleótidos como compoñentes estruturais dos ácidos nucleicos: enlaces fosfodiéster
5. Nucleótidos con outras funcións biolóxicas
6. Modificacións naturais e mutación das bases

Ácidos desoxirribonucleicos e ribonucleicos
1. Definición e características xerais dos ácidos nucleicos
2. Diferenzas de composición e estruturais entre o DNA e o RNA
3. Ácidos Desoxirribonucleicos: A dobre hélice de DNA e as estruturas terciarias do DNA. Características estruturais dos distintos tipos de xenomas
4. Técnicas de secuenciación de DNA: o método de Sanger
5. Ácidos Ribonucleicos: François Jacob e Jacques Monod: teoría do proceso de transporte da información DNA-proteína. Tipos de RNA: función e estrutura

Propiedades e caracterización do DNA e RNA
1. Axentes que inducen a desnaturalización: a temperatura e o pH
2. Perda da estrutura secundaria e terciaria dos ácidos nucleicos: consecuencias
3. A Tm (temperatura de fusión) e a súa relación coa lonxitude e composición en nucleótidos dos ácidos nucleicos
4. Cinética e monitorización dos procesos de desnaturalización e renaturalización: o efecto hipercrómico da desnaturalización
5. Concepto de hibridación: formación de dúplex puros e híbridos. Bases das técnicas de Southern e Northern blot
BLOQUE 7. PRINCIPIOS DE BIONERXÉTICA

1. Revisión dos principios de termodinámica aplicados a sistemas biolóxicos
2. Concepto de reacción acoplada e ciclo do ATP
3. Moléculas transportadoras de enerxía
4. Moléculas transportadoras de electróns
5. Moléculas transportadoras de grupos acetilo
BLOQUE 8. ENZIMOLOXÍA

As encimas como catalizadores biolóxicos
1. Características xerais e función biolóxica
2. Vantaxes fronte a catalizadores químicos
3. Clasificación de encimas
4. Reaccións catalizadas polas diferentes clases de encimas
5. Cofactores, coenzimas e o papel das vitaminas
6. Principais reaccións nas que interveñen as distintas coenzimas

Mecanismos de acción das encimas
1. Función das encimas nas reaccións biolóxicas e o metabolismo
2. Velocidade das reaccións e enerxía de activación
3. As encimas dende o punto de vista estrutural. O sitio activo: estrutura tridimensional e capacidade de recoñecemento de substrato. Cadeas laterais dos aminoácidos e catálise
4. Modelos que explican a diminución de enerxía de activación na reacción enzimática
5. Revisión dos conceptos de reaccións heterolíticas e hemolíticas. Reactivos nucleófilos e electrófilos
6. Outras moléculas como catalizadores biolóxicos: Anticorpos como catalizadores (Abzimas), Ribozimas, DNAzimas e Sinzimas
7. Encimas utilizados en análise clínica, no diagnóstico de enfermidades, ou como axentes terapéuticos