Datos Identificativos | 2024/25 | |||||||||||||
Asignatura | Nanotecnoloxía na Industria Alimentaria | Código | 610G04044 | |||||||||||
Titulación |
|
|||||||||||||
Descriptores | Ciclo | Período | Curso | Tipo | Créditos | |||||||||
Grao | 2º cuadrimestre |
Cuarto | Optativa | 4.5 | ||||||||||
|
Temas | Subtemas |
1. Nanomateriais na industria alimentaria. Tipos e usos. | A importancia da nanotecnoloxía na industria alimentaria. Tipos de nanomateriais utilizados na industria alimentaria. Usos e aplicacións dos nanomateriais na industria alimentaria. |
2. Materiais en contacto cos alimentos. Envases activos e envases intelixentes. | Concepto de materiais en contacto cos alimentos. Funcións e características dos envases activos e envases intelixentes. Beneficios e aplicacións dos envases activos e envases intelixentes na industria alimentaria. |
3. Nanoestructuras naturais nos alimentos. | Nanoestructuras naturais nos alimentos. Proteínas, carbohidratos e lípidos. |
4. Polielectrolitos | Introdución. Tipos e propiedades dos polielectrolitos. Obtención de polielectrolitos. Áreas de aplicación. |
5. Nanoalimentos funcionais. | Concepto actual de nanoalimentos funcionais. Desenvolvemento e aplicacións dos nanoalimentos funcionais. Vantaxes e inconvenientes. |
6. Microencapsulación dos alimentos. | Concepto de microencapsulación. Substancias que se encapsulan, axentes utilizados e técnicas. |
7. Emulsións. | Concepto de emulsións. Formación de emulsións e aplicacións. Nanoemulsións. |
8. Hidroxeles. | Concepto de hidroxel. Formación de hidroxeles e aplicacións. Micro y nanoxeles. |
9. Espumas. | Concepto de espuma. Formación de espumas e aplicacións. Nanoespumas. |
10. Fermentacións. | Concepto. Elementos nun proceso de fermentación. Fermentadores. Tipos de fermentacións. Nanotecnoloxía e fermentación. |
11. Calidade e seguridade alimentarias. | Directrices sobre a avaliación do risco dos nanomateriais aplicados na cadea alimentaria humana e animal. Normativas e regulacións relacionadas coa calidade e seguridade dos nanomateriais na industria alimentaria. Procedementos e métodos de control para garantir a seguridade dos nanomateriais na cadea alimentaria. |
12. Aspectos éticos e legais. |
Consideracións éticas relacionadas coa nanotecnoloxía na industria alimentaria. Directivas e regulamentos no marco europeo para a aplicación de nanomateriais en alimentos. Implicacións legais e responsabilidade dos fabricantes no uso de nanotecnoloxía na industria alimentaria. |