Datos Identificativos 2015/16
Asignatura (*) Organización e xestión: xestión empresarial e xestión eficaz do laboratorio Código 610475201
Titulación
Mestrado Universitario en Biotecnoloxía Avanzada
Descriptores Ciclo Período Curso Tipo Créditos
Mestrado Oficial 2º cuadrimestre
Primeiro Obrigatoria 4.5
Idioma
Castelán
Galego
Inglés
Modalidade docente Presencial
Prerrequisitos
Departamento Análise Económica e Administración de Empresas
Coordinación
Teijeiro Álvarez, Mercedes
Correo electrónico
mercedes.teijeiro@udc.es
Profesorado
Pintor Vázquez, María Pilar
Rodriguez Fernandez, Maria Jose
Teijeiro Álvarez, Mercedes
Correo electrónico
pilar.pintor@udc.es
maria.jose.rfernandez@udc.es
mercedes.teijeiro@udc.es
Web http://mba.uvigo.es/
Descrición xeral EN LA DOCENCIA DE ESTA MATERIA PARTICIPA TAMBIÉN EL SIGUIENTE PROFESOR DE LA UVIGO:
Pedro Pablo Gallego Veigas (e-mail: pgallego@uvigo.es)
EL DECANO DEL COLEGIO OFICIAL DE BIÓLOGOS Y DIRECTOR DEL CENTRO ANALÍTICO MÍGUEZ Y MUÍÑOS:
José Pelayo Míguez Baños (e-mail: direcciontecnica@laboratoriocalidad.com)
Y LA PROFESORA DE LA OTRI-UDC (OFICINA DE TRANSFERENCIA DE RESULTADOS DE LA INVESTIGACIÓN DE LA UDC):
Pilar Pintor Vázquez (e-mail: pilar@udc.es)

Competencias do título
Código Competencias do título
A12 Coñecer e saber aplicar os sistemas de control de calidade vixente.
A13 Saber xestionar e traballar con garantías en calquera laboratorio biotecnolóxico do ámbito público ou privado.
A14 Ter unha visión integrada dos procesos de I+D+i desde o descubrimento de novos coñecementos básicos ata o desenvolvemento de aplicacións concretas deste coñecemento e a introdución no mercado de novos produtos biotecnolóxicos.
A15 Saber deseñar unha investigación prospectiva de mercado para un produto biotecnolóxico.
A16 Coñecer e analizar os aspectos financeiros que se están expansionando no mercado biotecnolóxico.
A18 Posuír un amplo coñecemento dos aspectos éticos e legais que afectan as diferentes disciplinas relacionadas coa Biotecnoloxía.
B1 Capacidade de análise e síntese (localización de problemas e identificación das causas e a súa tipoloxía).
B2 Capacidade de organización e planificación de todos os recursos (humanos, materiais, información e infraestruturas).
B3 Capacidade de xestión da información (con apoio de tecnoloxías da información e as comunicacións).
B4 Capacidade de planificación e elaboración de estudos técnicos en biotecnoloxía microbiana, vexetal e animal.
B5 Capacidade de identificar problemas, buscar solucións e aplicalas nun contexto biotecnolóxico profesional ou de investigación.
B6 Capacidade de comunicación oral e escrita dos plans e decisións tomadas.
B7 Capacidade para formular xuízos sobre a problemática ética e social, actual e futura, que propón a Biotecnoloxía.
B8 Capacidade de comunicación eficazmente coa comunidade científica, profesional e académica, así como con outros sectores e medios de comunicación.
B9 Capacidade de Traballo en equipo multidepartamental dentro da empresa.
B10 Capacidade de Traballo nun contexto de sostibilidade, caracterizado por: sensibilidade polo medio ambiente e polos diferentes organismos que o integran así como concienciación polo desenvolvemento sostible.
B11 Racionamento crítico e respecto profundo pola ética e a integridade intelectual.
B12 Adaptación a novas situacións legais, ou novidades tecnolóxicas así como a excepcionalidades asociadas a situacións de urxencia.
B13 Aprendizaxe autónoma.
B14 Liderazgo e capacidade de coordinación.
B15 Sensibilización cara á calidade, o respecto medioambiental e o consumo responsable de recursos e a recuperación de residuos.

Resultados de aprendizaxe
Resultados de aprendizaxe Competencias do título
Coñecer os conceptos básicos da organización da actividade económica AM13
Coñecer e saber aplicar os sistemas de control de calidade vixentes que permitan xestionar e traballar en diferentes laboratorios AM12
AM13
Adquirir unha visión estratéxica dos procesos de I+D+i dende os coñecementos básicos ata a súa introdución no mercado AM14
Coñecer os métodos de investigación prospectiva de mercados para un producto biotecnolóxico, e os aspectos financeiros necesarios para o éxito dun producto no mercado AM15
AM16
Adquirir un amplo coñecemento dos aspectos éticos e legais (incluíndo a responsabilidade social corporativa) que afectan ás diferentes disciplinas relacionadas coa biotecnoloxía AM18
Promover a capacidade de xestión da información (análise e síntesis) relacionada coa biotecnoloxia, a transmisión e a comunicación eficaz da mesma BM1
BM3
BM6
BM7
BM8
Promover a capacidade para identificar problemas e buscar solucións, así como para planificar e elaborar estudos técnicos dentro do ámbito da biotecnoloxía BM4
BM5
Entender o interés, as vantaxes e as necesidades de traballar en equipos multidiscplinares, organizando e planificando adecuadamente os recursos, dentro do ámbito da biotecnoloxía e promover dito traballo. BM2
BM9
Promover, dentro da industria biotenolóxica, o traballo respetuoso co medio ambiente e cos organismos que o integran BM10
BM11
Promover a capacidade de aprendizaxe autónomo, de liderazgo, a adaptación as novas situacións, así como a sensibilidades pola calidade e polo respeto ó medio ambiente no ámbito da tecnoloxía BM12
BM13
BM14
BM15

Contidos
Temas Subtemas
Marketing e organización de redes comerciais Marketing e organización de redes comerciais
Organización de empresas de biotecnoloxía Organización de empresas de biotecnoloxía
Análisis financeiro Análisis financeiro
Bases da I+D. Visión global dos programas de I+D. preparación e xestión de proxectos de I+D. Proxectos europeos (EU framework). Bases da I+D. Visión global dos programas de I+D. preparación e xestión de proxectos de I+D. Proxectos europeos (EU framework).
A transferencia de tecnoloxía: valorización do coñecemento transferibel. A proteción do coñecemento. A creación dunha empresa de base tecnolóxica. A transferencia de tecnoloxía: valorización do coñecemento transferibel. A proteción do coñecemento. A creación dunha empresa de base tecnolóxica.
Rol e funcionamiento dun laboratorio (normas famiias ISO 9000) Rol e funcionamiento dun laboratorio (normas famiias ISO 9000)
Xestion de Recursos Humáns e de equipos de traballo: seguidade no laboratorio Xestion de Recursos Humáns e de equipos de traballo: seguidade no laboratorio
Sistemas para a optimización de procesos. xestión documental, metroloxía e LIMS Sistemas para a optimización de procesos. xestión documental, metroloxía e LIMS
Técnicas para mellorar o rendemento do laboratorio: calificación e calibración de equipos de análise. Estadística aplicada. Técnicas para mellorar o rendemento do laboratorio: calificación e calibración de equipos de análise. Estadística aplicada.

Planificación
Metodoloxías / probas Competencias Horas presenciais Horas non presenciais / traballo autónomo Horas totais
Estudo de casos A12 A13 A14 A15 A16 A18 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12 B13 B14 B15 10 20 30
Sesión maxistral A12 A13 A14 A15 A16 A18 B1 B2 B3 B5 B6 B7 B8 B10 B11 B12 B13 B15 27 54 81
Actividades iniciais B3 B5 B6 B15 1 0 1
 
Atención personalizada 0.5 0 0.5
 
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado

Metodoloxías
Metodoloxías Descrición
Estudo de casos Actividades enfocadas á adquisición de coñecementos teórico-prácticos específicos e habilidades manipulativas e instrumentales sobre a xestión e a organización dun laboratorio e de empresas de biotecnoloxía. Con asistencia específica por parte do profesorado ás actividades individuais ou grupais que realizan os estudantes. Impartición de charlas, elaboración e presentación de casos. Visitas a empresas de biotecnoloxía.
Sesión maxistral Explicación na aula dos diferentes temas con apoio de medios audiovisuais e transparencias.
Actividades iniciais toma de contacto do profesorado cos alumnos. presentación do curso: metodoloxía docente, planificación, desenvolvimente e presentación dos casosprácticos a realizar sobre a xestión do laboratorio. Sistemas de evaliación.

Atención personalizada
Metodoloxías
Estudo de casos
Descrición
Realizarase unha labor de seguemento cos alumnos, sobre os casos propuestos e a documentación adxuntada

Avaliación
Metodoloxías Competencias Descrición Cualificación
Estudo de casos A12 A13 A14 A15 A16 A18 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12 B13 B14 B15 Probas nas que se presentan situacións ou problemáticas dadas previamente ou que puidera darse, partiendo dos diferentes factores involucrados, o análise dos antecedentes, as condicións da situación, etc. 100
 
Observacións avaliación

No caso de realizar un examen final na primeira oportunidade, coincidirá co luns seguinte á finalización da materia. A hora de conceder as matrículas de honra darase prioridade aos alumnos que acadaran as máximas calificacións na primeira oportunidade


Fontes de información
Bibliografía básica Hoyle y Thompson (). Del aseguramiento a la gestión de la calidad. el enfoque basado en procesos. AENOR
Hormiga, E., Batista, R. y Sánchez, A (2008). El Capital Intelectual en las empresas de nueva creación: influencia de los activos intangibles en el éxito empresarial. Santa Cruz de Tenerife: Fundación FYDE-CAJA Canarias

Bibliografía complementaria


Recomendacións
Materias que se recomenda ter cursado previamente

Materias que se recomenda cursar simultaneamente

Materias que continúan o temario
Auditoría de empresas biotecnolóxicas/610475202
Aspectos legais e éticos en Biotecnoloxía/610475203

Observacións
Dado que parte da bibliografía recomendada para esta materia atópase en inglés, e recomendable ter coñecementos desta lengua, polo menos, a nivel de comprensión de textos escritos.


(*)A Guía docente é o documento onde se visualiza a proposta académica da UDC. Este documento é público e non se pode modificar, salvo casos excepcionais baixo a revisión do órgano competente dacordo coa normativa vixente que establece o proceso de elaboración de guías