Identifying Data 2015/16
Subject (*) Biotecnoloxía vexetal Code 610475303
Study programme
Mestrado Universitario en Biotecnoloxía Avanzada
Descriptors Cycle Period Year Type Credits
Official Master's Degree 2nd four-month period
First Optativa 3
Language
Spanish
Galician
English
Teaching method Face-to-face
Prerequisites
Department Bioloxía Animal, Bioloxía Vexetal e Ecoloxía
Coordinador
Pomar Barbeito, Federico
E-mail
federico.pomar@udc.es
Lecturers
Pomar Barbeito, Federico
Silvar Pereiro, Cristina
E-mail
federico.pomar@udc.es
c.silvar@udc.es
Web http://mba.uvigo.es/
General description NA DOCENCIA DESTA MATERIA PARTICIPAN TAMÉN OS SEGUINTES PROFESORES DA UVIGO:
Pedro Pablo Gallego Veigas (e-mail: pgallego@uvigo.es)
Mercedes Gallardo Medina (e-mail: medina@uvigo.es)
Mª Esther Barreal Modroño (e-mail: edesther@uvigo.es)

Neste curso abordase a historia e os conceptos básicos da biotecnoloxía vexetal: cultivo in vitro de
células, tecidos e órganos vexetais, tipos de cultivos e as suas aplicacions e inxeñería xenética. De forma máis
amplia tratase a transformación xenética de prantas (conceptos, métodos de transformación e uso
biotecnolóxico de prantas modificadas xenéticamente), la manipulación das prantas e a sua mellora vexetal.
Por último, analizarase en profundidade o impacto e a visión que a sociedade ten sobre a biotecnoloxía e
os organismos modificados xenéticamente, revisando aspectos como: patentes, normativas, cuestións
éticas, riesgos. A metodoloxía empleada para a adquisición de coñecementos será a exposición e debate,
(estratéxia expositiva ou maxistral) pero incluese, de forma innovadora, o Aprendizaxe Basado en
Problemas (ABP), mediante o cal o estudiante tendrá que traballar nun caso práctico, que lles permitirá
adquirir as competencias de curso, sendo o protagonista do proceso de aprendizaxe (estratexia por
descubremento e construcción).

Study programme competencies
Code Study programme competences / results
A1 Saber buscar e analizar a biodiversidade de microorganismos, plantas e animais así como seleccionar os de maior interese biotecnolóxico (aplicado).
A2 Ter unha visión integrada do metabolismo e do control da expresión xénica para poder abordar a súa manipulación.
A3 Coñecer as aplicacións biotecnolóxicas dos microorganismos, plantas e animais e saber manipulalos de cara á súa aplicación biotecnolóxica.
A4 Coñecer e saber usar as técnicas de cultivo e a enxeñaría celular.
A10 Saber realizar o deseño, planificación, avaliación e optimización de sistemas de produción biotecnolóxica.
A17 Saber buscar e obter información das principais bases de datos sobre patentes e elaborar a memoria de solicitude dunha patente dun proceso biotecnolóxico.
A18 Posuír un amplo coñecemento dos aspectos éticos e legais que afectan as diferentes disciplinas relacionadas coa Biotecnoloxía.
A21 Coñecer os recursos microbianos, vexetais e animais de interese biotecnolóxico así como as súas aplicacións na industria alimentaria e agropecuaria.
A22 Coñecer, saber deseñar e controlar os procesos de produción nas industrias alimentarias e agropecuarias.
A23 Coñecer as técnicas de análise de alimentos e as súas aplicacións.
A24 Coñecer as estratexias de produción e mellora de alimentos por métodos biotecnolóxicos.
B1 Capacidade de análise e síntese (localización de problemas e identificación das causas e a súa tipoloxía).
B2 Capacidade de organización e planificación de todos os recursos (humanos, materiais, información e infraestruturas).
B3 Capacidade de xestión da información (con apoio de tecnoloxías da información e as comunicacións).
B4 Capacidade de planificación e elaboración de estudos técnicos en biotecnoloxía microbiana, vexetal e animal.
B5 Capacidade de identificar problemas, buscar solucións e aplicalas nun contexto biotecnolóxico profesional ou de investigación.
B6 Capacidade de comunicación oral e escrita dos plans e decisións tomadas.
B7 Capacidade para formular xuízos sobre a problemática ética e social, actual e futura, que propón a Biotecnoloxía.
B8 Capacidade de comunicación eficazmente coa comunidade científica, profesional e académica, así como con outros sectores e medios de comunicación.
B9 Capacidade de Traballo en equipo multidepartamental dentro da empresa.
B10 Capacidade de Traballo nun contexto de sostibilidade, caracterizado por: sensibilidade polo medio ambiente e polos diferentes organismos que o integran así como concienciación polo desenvolvemento sostible.
B11 Racionamento crítico e respecto profundo pola ética e a integridade intelectual.
B12 Adaptación a novas situacións legais, ou novidades tecnolóxicas así como a excepcionalidades asociadas a situacións de urxencia.
B13 Aprendizaxe autónoma.
B14 Liderazgo e capacidade de coordinación.
B15 Sensibilización cara á calidade, o respecto medioambiental e o consumo responsable de recursos e a recuperación de residuos.

Learning aims
Learning outcomes Study programme competences / results
Knowing the plant resources, their biotechnological applications, the production processes and improved plant and food by biotechnological methods AC1
AC3
AC10
AC21
AC22
AC23
AC24
BC3
BC15
Having an integrated approach plant metabolism and the control of gene expression in order to address its handling, improvement and/or maintenance AC2
BC7
Know and use the techniques of in vitro culture and cell engineering of plants AC4
BC15
Knowing how to find and get information from the major databases on patents related to plant biotechnology AC17
BC3
Possessing a broad knowledge of the legal and ethical aspects related to plant biotechnology. AC18
BC7
Promoting the ability to manage information related to plant biotechnology and its transmission BC1
BC3
BC6
BC7
BC8
Understanding the interest, the advantages and requirements of working in multidisciplinary teams, organizing and planning appropriate resources. BC2
BC9
Promoting the ability to identify problems and find solutions and to plan and prepare technical studies within the field of plant biotechnology BC4
BC5
To promote, within the plant biotechnology industry, labor respectful to the environment. BC10
BC11
Promote autonomous learning ability, leadership, adaptation to new situations as well as sensitivity to quality and by respect for the environment in the field of plant biotechnology BC12
BC13
BC14
BC15

Contents
Topic Sub-topic
Topic 1 Introduction to the training program: content, sources and objectives, methodology and assessment
Topic 2 Plant Biotechnology: basic concepts. History.
Topic 3 In vitro culture of cells, tissues and organs vegetables. Types of crops. Biotechnological applications.
Topic 4 Plant genomes and plant health resources in plant production
Topic 5 Plant genetic transformation: concepts, methods, processing and use of biotechnology genetically modified plants.
Topic 6 Plant breeding. Phytohormones and its agricultural applications
Topic 7 Plant Biotechnology and society: patents, regulations, ethical issues and risks
BLP BLP

Planning
Methodologies / tests Competencies / Results Teaching hours (in-person & virtual) Student’s personal work hours Total hours
Introductory activities B1 1 0 1
Guest lecture / keynote speech A2 A3 A4 A10 A18 A21 A22 A23 A24 B15 C5 11 11 22
Case study A1 A2 A3 A4 A10 A17 A18 A21 A22 A23 A24 B14 B13 B12 B11 B10 B9 B8 B7 B6 B5 B4 B3 B2 B1 B15 2 28 30
Case study A1 A17 A18 A21 A22 B15 B14 B13 B12 B11 B10 B9 B8 B7 B5 B4 B3 B2 B1 9.5 9.5 19
 
Personalized attention 3 0 3
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies Description
Introductory activities Contact students / teachers.
Presentation of the training program: teaching methodology, planning, development. presentation of the practical case. Assessment system.
Guest lecture / keynote speech The explanation of the main concepts will complemented by an active discussion with the student, through questions to integrate, establish and clarify the key concepts.
Case study Analysis of a case study with the purpose of the student, working in small groups,
star in his self-learning guided by the teacher / tutor (learning strategy for
discovery and construction). The case poses a problem complex, similar to those that students will face in real life,
and for whose solution will have to be formed in theory and in practice. In other words, aims to discover knowing and not about the problem, and it should look
information, selects, organizes, evaluates, interprets, integrates and finally proposes solutions using the scientific method.
Case study Oral presentation, using a computer program
presentation of the work.
Will be held in groups formed by 4-5 people.

Personalized attention
Methodologies
Case study
Description
Personalized tutorials will be held 1 hour per working group (physically or by videoconference): first for presentation of case study, second for monitoring and the last one for its completion.

Assessment
Methodologies Competencies / Results Description Qualification
Case study A1 A2 A3 A4 A10 A17 A18 A21 A22 A23 A24 B14 B13 B12 B11 B10 B9 B8 B7 B6 B5 B4 B3 B2 B1 B15 Delivery of a written document to be resolved
the issue raised in the case study.
Oral presentation, using a computer program
presentation of the work.
Will be held in groups formed by 4-5 people.
100
 
Assessment comments

Students who fail the assessment must redo the practical case basis, with the written and oral with the resolution of the same.


Sources of information
Basic

Reinhard Renneberg, Darja SüBbier , Biotecnología para principiantes , 2008, Reverte Henry RJ, Plant conservation genetics , 2006, Food Products Press Herman, EB, Micropropagation systems, techniques and applications : 2006-2010 , 2010, Agritech Consultants Slater A., Scout N, Fowler M., Plant biotecnology: the genetic manipulation of plants, 2003, Ed. Oxford University Press Caballero JL, Muñoz J, Valpuesta V, Introducción a la biotecnología vegetal: métodos y aplicaciones, 2001, Ed. Publicaciones y Obra Social y Cultural Cajasur Serrano M, Piñol T, Biotecnología vegetal, 1991, Ed. Síntesis 

Complementary


Recommendations
Subjects that it is recommended to have taken before
Enxeñaría xenética e transxénese/610475101
Enxeñaria Celular e Tisular/610475102
Organización e xestión: xestión empresarial e xestión eficaz do laboratorio/610475201
Aspectos legais e éticos en Biotecnoloxía/610475203

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
Tecnoloxía ambiental e xestión do solo e aire/610475403

Subjects that continue the syllabus
PROXECTO FIN DE MÁSTER/610475006
PRÁCTICAS EXTERNAS/610475007

Other comments

Se recomienda conocimientos de inglés, a nivel de comprensión de fuentes de información científica (libros y documentos) escritas para el correcto aprendizaje de las competencias de la materia



(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.