Study programme competencies |
Code
|
Study programme competences / results
|
A12 |
Coñecer e saber aplicar os sistemas de control de calidade vixente. |
A13 |
Saber xestionar e traballar con garantías en calquera laboratorio biotecnolóxico do ámbito público ou privado. |
A14 |
Ter unha visión integrada dos procesos de I+D+i desde o descubrimento de novos coñecementos básicos ata o desenvolvemento de aplicacións concretas deste coñecemento e a introdución no mercado de novos produtos biotecnolóxicos. |
A15 |
Saber deseñar unha investigación prospectiva de mercado para un produto biotecnolóxico. |
A16 |
Coñecer e analizar os aspectos financeiros que se están expansionando no mercado biotecnolóxico. |
B1 |
Capacidade de análise e síntese (localización de problemas e identificación das causas e a súa tipoloxía). |
B2 |
Capacidade de organización e planificación de todos os recursos (humanos, materiais, información e infraestruturas). |
B3 |
Capacidade de xestión da información (con apoio de tecnoloxías da información e as comunicacións). |
B4 |
Capacidade de planificación e elaboración de estudos técnicos en biotecnoloxía microbiana, vexetal e animal. |
B5 |
Capacidade de identificar problemas, buscar solucións e aplicalas nun contexto biotecnolóxico profesional ou de investigación. |
B6 |
Capacidade de comunicación oral e escrita dos plans e decisións tomadas. |
B7 |
Capacidade para formular xuízos sobre a problemática ética e social, actual e futura, que propón a Biotecnoloxía. |
B8 |
Capacidade de comunicación eficazmente coa comunidade científica, profesional e académica, así como con outros sectores e medios de comunicación. |
B9 |
Capacidade de Traballo en equipo multidepartamental dentro da empresa. |
B10 |
Capacidade de Traballo nun contexto de sostibilidade, caracterizado por: sensibilidade polo medio ambiente e polos diferentes organismos que o integran así como concienciación polo desenvolvemento sostible. |
B11 |
Racionamento crítico e respecto profundo pola ética e a integridade intelectual. |
B12 |
Adaptación a novas situacións legais, ou novidades tecnolóxicas así como a excepcionalidades asociadas a situacións de urxencia. |
B13 |
Aprendizaxe autónoma. |
B14 |
Liderazgo e capacidade de coordinación. |
B15 |
Sensibilización cara á calidade, o respecto medioambiental e o consumo responsable de recursos e a recuperación de residuos. |
Learning aims |
Learning outcomes |
Study programme competences / results |
Coñecer e saber aplicar os sistemas de control de calidade vixentes que permitan xestionar e traballar en diferentes laboratorios |
AC12 AC13
|
|
|
Adquirir unha visión integrada dos procesos de I+D+i dende os coñecementos básicos ata a súa introducción no mercado. |
AC14
|
|
|
Coñecer os métodos de investigación prospectiva de mercados para un producto biotecnolóxico, e os aspectos financeiros necesarios para o éxito dun producto no mercado |
AC15 AC16
|
|
|
Desenrolar a capacidade de análise e síntese |
|
BC1
|
|
Adquirir a capacidade de organizar as tarefas e o tempo |
|
BC2
|
|
Adquirir coñecementos de inglés relativos ao ámbito de estudio |
|
BC4
|
|
Saber buscar e interpretar información procedente de fontes diversas |
|
BC6
|
|
Resolver problemas e tomar decisións de forma efectiva |
|
BC7
|
|
Desenrrolar a capacidade de aprendizaxe autónomo |
|
BC8
|
|
Traballar en colaboración |
|
BC9
|
|
Desenrrolar o razoamento crítico |
|
BC10
|
|
Sensibilizarse polos temas medioambientais |
|
BC13
|
|
Desenrrolar a creatividade |
|
BC14
|
|
Asumir un compromiso coa calidade |
|
BC15
|
|
Capacidade de xestión da información (con apoio das tecnoloxías da información e as comunicacións) e para identificar problemas e buscar solucións en un contexto biotecnolóxico |
|
BC3 BC5
|
|
Razoamento crítico e respeto profundo pola ética e a integridade intelectual e adaptación a novas situacións legais o novedades tecnolóxicas, así como a excepcionalidades asociadas a situacións de urxencia. |
|
BC11 BC12
|
|
Contents |
Topic |
Sub-topic |
Tema 1 |
Organización de empresas de biotecnoloxía |
Tema 2 |
Marketing e organización de redes comerciais |
Tema 3 |
Análisis financeiro |
Tema 4 |
Bases da I+D. Visión global dos programas de I+D. preparación e xestión de proxectos de I+D. Proxectos europeos (EU framework). |
Tema 5 |
A transferencia de tecnoloxía: valorización do coñecemento transferibel. A proteción do coñecemento. A creación dunha empresa de base tecnolóxica. |
Tema 6 |
Rol e funcionamiento dun laboratorio (normas famiias ISO 9000) |
Tema 7 |
Xestion de Recursos Humáns e de equipos de traballo: seguidade no laboratorio |
Tema 8 |
Sistemas para a optimización de procesos. xestión documental, metroloxía e LIMS |
Tema 9 |
Técnicas para mellorar o rendemento do laboratorio: calificación e calibración de equipos de análise. Estadística aplicada. |
Planning |
Methodologies / tests |
Competencies / Results |
Teaching hours (in-person & virtual) |
Student’s personal work hours |
Total hours |
Problem solving |
A14 A15 A16 B3 B6 B7 B8 B10 B12 B13 |
3 |
12 |
15 |
Guest lecture / keynote speech |
A12 A13 A14 A15 A16 |
30 |
60 |
90 |
Introductory activities |
B2 |
2 |
2 |
4 |
Short answer questions |
A12 A13 B1 B2 B4 B5 B9 B10 B11 B14 B15 |
1 |
2 |
3 |
|
Personalized attention |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies |
Methodologies |
Description |
Problem solving |
Técnica mediante a que se ten que resolver unha situación problemática concreta, a partir dos coñecementos que se traballaron, que pode ter máis dunha posible solución. |
Guest lecture / keynote speech |
Explicación na aula dos diferentes temas con apoio de medios audiovisuais e transparencias. |
Introductory activities |
Actividades que se levan a cabo antes de iniciar calquera proceso de ensino-aprendizaxe a fin de coñecer as competencias, intereses e/ou motivacións que posúe o alumnado para o logro dos obxectivos que se queren alcanzar, vinculados a un programa formativo. Con ela preténdese obter información relevante que permita articular a docencia para favorecer aprendizaxes eficaces e significativos, que partan dos saberes previos do alumnado. |
Short answer questions |
Proba obxectiva dirixida a provocar o recordo dunha aprendizaxe presentada. Preséntase un enunciado en forma de pregunta para responder cunha frase específica, palabra, cifra ou símbolo. |
Personalized attention |
Methodologies
|
Problem solving |
|
Description |
Realizarase unha labor de seguemento cos alumnos, sobre os casos propuestos e a documentación adxuntada
Para el alumnado con reconocimiento de dedicación a tiempo parcial y dispensa académica de exención de asistencia, el profesor adoptará las medidas que considere oportunas para no perjudicar su calificación. |
|
Assessment |
Methodologies
|
Competencies / Results |
Description
|
Qualification
|
Problem solving |
A14 A15 A16 B3 B6 B7 B8 B10 B12 B13 |
Probas nas que se presentan situacións ou problemáticas dadas previamente ou que puidera darse, partiendo dos diferentes factores involucrados, o análise dos antecedentes, as condicións da situación, etc. |
50 |
Short answer questions |
A12 A13 B1 B2 B4 B5 B9 B10 B11 B14 B15 |
Preguntas cortas sobre el apartado de Gestión Eficaz del Laboratorio.
Incluyendo exámenes de preguntas cortas (40-50%) y seguimiento del trabajo de los alumnos (0-10%) |
50 |
|
Assessment comments |
As probas de resposta corta celebraranse na 1ª oportunidade o 23-xaneiro(15:00-16:00) e na 2ª oportunidades o 27-xuño-2019 (17:00-18:00)
As matrículas de honra condederanse a aqueles estudantes que superando un 9, alcancen a máxima calificación na primeira oportunidade en cada unha das universidades.
|
Sources of information |
Basic
|
Hoyle y Thompson (). Del aseguramiento a la gestión de la calidad. el enfoque basado en procesos. AENOR
Hormiga, E., Batista, R. y Sánchez, A (2008). El Capital Intelectual en las empresas de nueva creación: influencia de los activos intangibles en el éxito empresarial. Santa Cruz de Tenerife: Fundación FYDE-CAJA Canarias |
|
Complementary
|
|
|
Recommendations |
Subjects that it is recommended to have taken before |
|
Subjects that are recommended to be taken simultaneously |
Biotechnological company audit/610475202 | Legal and ethical aspects in Biotechnology/610475203 |
|
Subjects that continue the syllabus |
Analysis of foodstuff. food security and traceability /610475302 |
|
Other comments |
A coordinadora deste curso é a profesora Mercedes Teijeiro Álvarez (mercedes.teijeiro@udc.es) e o coordinador da UVIGO é o profesor Pedro Pablo Gallego Veigas (pgallego@uvigo.es). |
|