Competencias do título |
Código
|
Competencias / Resultados do título
|
A1 |
Recoñecer distintos niveis de organización nos sistemas vivos. |
A2 |
Identificar organismos. |
A9 |
Identificar e utilizar bioindicadores. |
A11 |
Identificar e analizar material de orixe biolóxica e as súas anomalías. |
A13 |
Realizar o illamento e cultivo de microorganismos e virus. |
A14 |
Desenvolver e aplicar produtos e procesos de microorganismos. |
A15 |
Deseñar e aplicar procesos biotecnológicos. |
A21 |
Deseñar modelos de procesos biolóxicos. |
A25 |
Desenvolver e aplicar técnicas de biocontrol. |
A26 |
Deseñar experimentos, obter información e interpretar os resultados. |
A27 |
Dirixir, redactar e executar proxectos en Bioloxía. |
A29 |
Impartir coñecementos de Bioloxía. |
A30 |
Manexar adecuadamente instrumentación científica. |
A31 |
Desenvolverse con seguridade nun laboratorio. |
B1 |
Aprender a aprender. |
B2 |
Resolver problemas de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar un pensamento crítico, lóxico e creativo. |
B4 |
Traballar de forma autónoma con iniciativa. |
B5 |
Traballar en colaboración. |
B6 |
Organizar e planificar o traballo. |
B7 |
Comunicarse de maneira efectiva nunha contorna de traballo. |
B8 |
Sintetizar a información. |
B10 |
Exercer a crítica científica. |
B11 |
Debater en público. |
B12 |
Adaptarse a novas situacións. |
C1 |
Expresarse correctamente, tanto de forma oral coma escrita, nas linguas oficiais da comunidade autónoma. |
C3 |
Utilizar as ferramentas básicas das tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) necesarias para o exercicio da súa profesión e para a aprendizaxe ao longo da súa vida. |
C6 |
Valorar criticamente o coñecemento, a tecnoloxía e a información dispoñible para resolver os problemas cos que deben enfrontarse. |
C8 |
Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade. |
Resultados de aprendizaxe |
Resultados de aprendizaxe |
Competencias / Resultados do título |
Manexo fluído das técnicas básicas dun laboratorio de Microbioloxía, así como as súas potenciais aplicacións no campo da industria e a investigación |
A1 A2 A9 A11 A13 A14 A15 A21 A25 A26 A27 A29 A30 A31
|
B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B10 B11
|
C3 C6 C8
|
Capacidade de relación de conceptos e aplicación práctica destes. |
|
B1 B6 B8 B10 B12
|
C1
|
Contidos |
Temas |
Subtemas |
I. Métodos de detección e cuantificación de microorganismos |
1. Toma de mostras
2. Procesado de mostras
3. Métodos de enriquecemento, illamento e cultivo
4. Métodos de reconto |
II. Clasificación e identificación de procariotas |
1. Métodos fenotípicos
2. Métodos xenotípicos |
III. Medidas de biomasa e actividade metabólica microbiana |
1. Estimas da biomasa microbiana total
2. Determinacións específicas de biomasa
3. Medidas da actividade microbiana |
PRÁCTICAS |
1. Métodos de reconto e de estimación da biomasa e actividade microbianas
2. Técnicas de determinación da calidade microbiolóxica de alimentos
3. Técnicas rápidas de identificación de bacterias
4. Análise microbiolóxica de augas
5. Métodos genotípicos de análise de microorganismos |
SEMINARIOS |
1. Elaboración de informes de resultados
2. Realización de casos prácticos |
Planificación |
Metodoloxías / probas |
Competencias / Resultados |
Horas lectivas (presenciais e virtuais) |
Horas traballo autónomo |
Horas totais |
Sesión maxistral |
A1 A14 A15 A21 A25 A29 B12 C6 C8 |
8 |
24 |
32 |
Prácticas de laboratorio |
A2 A9 A11 A13 A26 A30 A31 B6 |
40 |
40 |
80 |
Seminario |
A26 A27 B1 B2 B4 B5 B7 B10 B11 C3 |
4 |
8 |
12 |
Estudo de casos |
B2 B5 B8 |
4 |
16 |
20 |
Proba mixta |
B3 B8 C1 |
2 |
0 |
2 |
|
Atención personalizada |
|
4 |
0 |
4 |
|
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado |
Metodoloxías |
Metodoloxías |
Descrición |
Sesión maxistral |
Exposición por parte do profesorado na que se desenvolverá o programa teórico da materia. |
Prácticas de laboratorio |
Os alumnos realizarán obrigatoriamente as prácticas de laboratorio, que se farán en grupo. Introducirase o alumno na utilización de diferentes técnicas de análise e estudo de microorganismos. Ademais, exporanse análises microbiolóxicas para diferentes casos prácticos e exercerase a crítica científica. |
Seminario |
Traballos en grupo reducido nos que se presentarán, de maneira razoada, os resultados que previamente obtiveron nas distintas prácticas de laboratorio, traballándose asimesmo a expresión e interpretación dos mesmos. |
Estudo de casos |
Ao alumno formularáselle polo menos un suposto práctico, no que deberá indicar razoadamente as actuacións a seguir dende o punto de vista dun microbiólogo, para satisfacer a demanda esixida no suposto |
Proba mixta |
Proba escrita na que se poñerá en valor o grao de coñecemento e comprensión alcanzados polo alumno de todos os aspectos incluídos na materia. |
Atención personalizada |
Metodoloxías
|
Seminario |
Sesión maxistral |
Prácticas de laboratorio |
Estudo de casos |
|
Descrición |
Durante o desenvolvemento da materia atenderanse as necesidades e consultas dos alumnos relacionadas coa materia, proporcionándolles a orientación e apoio que sexan necesario, tanto de forma presencial ou non presencial. Neste sentido, a asistencia a tutorías personalizadas por parte do alumno é altamente recomendable, para a preparación dos exames, como a posterior revisión dos mesmos, a preparación dos traballos de seminario e do estudo de casos. |
|
Avaliación |
Metodoloxías
|
Competencias / Resultados |
Descrición
|
Cualificación
|
Seminario |
A26 A27 B1 B2 B4 B5 B7 B10 B11 C3 |
Realización e valoración das tarefas encomendadas ao longo dos seminarios. Será obrigatorio por parte dos alumnos presentar, de forma presencial na aula, os resultados que obtiveron na realización das prácticas de laboratorio. |
10 |
Sesión maxistral |
A1 A14 A15 A21 A25 A29 B12 C6 C8 |
Avalíase a través da proba mixta. |
0 |
Prácticas de laboratorio |
A2 A9 A11 A13 A26 A30 A31 B6 |
Asistencia obrigatoria e avaliación do traballo do alumno durante o desenvolvemento das prácticas.
Na proba mixta tamén se formularán preguntas relacionadas directamente cos aspectos prácticos. |
15 |
Proba mixta |
B3 B8 C1 |
Proba escrita acerca dos coñecementos adquiridos nas sesións maxistrais, as prácticas de laboratorio e os seminarios. |
60 |
Estudo de casos |
B2 B5 B8 |
O alumno deberá resolver un suposto caso práctico que se lle formulará. |
15 |
|
Observacións avaliación |
Para superar a materia, en calquera das convocatorias ás que poida presentarse, o alumno deberá ter obtido un 5 sobre 10 en cada unha das partes que compoñan a proba mixta, realizar todas as tarefas que se consideran obrigatorias e obter nelas unha puntuación mínima de 2 puntos sobre un máximo de 4.
Para que o alumno sexa avaliado, en calquera das convocatorias ás que poida presentarse, é obligatorio a asistencia ás prácticas de laboratorio, polo que a non realización das mesmas impide a presentación á proba mixta así como aos seminarios.
No caso de non superar a materia en primeira opción, na segunda deberá superarse a parte non superada. Se non se realizaron as prácticas, non se superará a materia.
Para que un alumno sexa considerado NON PRESENTADO deberá ter os seguintes requisitos: non ter asistido á metade das sesións de prácticas e, polo tanto, non se presentar á proba mixta.
Se o número de Matrículas de Honra que se poidan conceder se esgota na primeira opción, non poderá concederse ningunha na segunda opción aínda cando se obteña a máxima nota.
No caso de circunstancias excepcionais, obxetivables e axeitadamente xustificadas, o profesor responsable podería eximir total ou parcialmente ao alumno en que concorra dalgunha parte do proceso de avaliación. Dito alumno tería que someterse a unha proba particular que non deixará dúbidas sobre o seu nivel de coñecementos, competencias, habilidades e destrezas.
|
Fontes de información |
Bibliografía básica
|
MADIGAN & MARTINKO (2009). Brock. Biología de microorganismos. 12ª ed.. Prentice Hall
WILEY, SHERWOOD & WOOLVERTON (2009). Microbiología de Prescott, Harley y Klein. 7ª ed.. McGraw Hill |
|
Bibliografía complementaria
|
COLLINS, LYNE & GRANGE (1995). Collins and Lyne's Microbiological Methods. 7th ed.. Butterworth-Heinemann Ltd.
SINGER (2001). Experiments in Applied Microbiology. Academic Press
HUDSON & SHERWOOD (1997). Explorations in Microbiology. Prentice Hall
GAMAZO, LÓPEZ-GOÑI & DÍAZ (2005). Manual Práctico de Microbiología. 3ª ed.. Editorial Masson
APHA, AWWA, WPCF (1992). Métodos normalizados para el análisis de aguas potables y residuales. Ediciones Díaz de Santos, S.A.
PASCUAL ANDERSON & CALDERON PASCUAL (2000). Microbiología alimentaria. Metodología Analítica para alimentos y bebidas. Ediciones Díaz de Santos S.A. |
|
Recomendacións |
Materias que se recomenda ter cursado previamente |
Microbioloxía/610G02015 | Microbioloxía aplicada e control microbiolóxico/610G02016 |
|
Materias que se recomenda cursar simultaneamente |
|
Materias que continúan o temario |
Microbioloxía e biotecnoloxía ambiental/610G02018 |
|
Observacións |
As presentacións de clase que se poñen a
disposición do alumno en Moodle son unha guía para o estudo dos
temas e en nengún caso constitúen o contido total dos mesmos. |
|