Competencias do título |
Código
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Competencias / Resultados do título
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A27 |
Coñecer e empregar o instrumental en cirurxía e quiropodoloxía, os métodos de esterilización e a toma de mostras para cultivos. |
B1 |
Aprender a aprender. |
B2 |
Resolver problemas de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar un pensamento crítico, lóxico e creativo. |
B4 |
Traballar de forma autónoma con iniciativa. |
B5 |
Traballar de forma colaborativa. |
B6 |
Comportarse con ética e responsabilidade social como cidadán e como profesional. |
B7 |
Comunicarse de maneira efectiva nun entorno de traballo. |
B14 |
Implicación na calidade e busca da excelencia. |
B15 |
Sensibilidade cara temas medioambientais. |
B18 |
Capacidade para comunicarse con persoas non expertas na materia. |
B19 |
Capacidade de aplicar os coñecementos na práctica. |
C3 |
Utilizar as ferramentas básicas das tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) necesarias para o exercicio da súa profesión e para a aprendizaxe ao longo da súa vida. |
C6 |
Valorar criticamente o coñecemento, a tecnoloxía e a información dispoñible para resolver os problemas cos que deben enfrontarse. |
C7 |
Asumir como profesional e cidadán a importancia da aprendizaxe ao longo da vida. |
C8 |
Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade. |
Resultados de aprendizaxe |
Resultados de aprendizaxe |
Competencias / Resultados do título |
Conocer y comprender el concepto y características de la infección nosocomial |
A27
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B1 B3 B5 B6 B7 B14 B15 B18 B19
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C3 C6 C7 C8
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Conocer e identificar las medidas de prevención y control de la infección nosocomial en podología |
A27
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B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B14 B15 B19
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C3 C6 C7 C8
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Describir, identificar y utilizar los antisépticos y desinfectantes de uso general en podología. |
A27
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B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B14 B15 B19
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C3 C6 C7 C8
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Capacidad para describir y realizar los proceso de limpieza, desinfección y esterilización del material clínico y quirúrgico de podología |
A27
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B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B14 B15 B19
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C3 C6 C7 C8
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Capacidad para describir y realizar las técnicas de lavado de manos higiénico y quirúrgico en el marco de la prevención de la infección |
A27
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B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B14 B15 B19
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C3 C6 C7 C8
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Conocer y aplicar las medidas de prevención de la infección de localización quirúrgica. |
A27
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B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B14 B15 B19
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C3 C6 C7 C8
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Gestionar las características ambientales (humedad, temperatura, ventilación, etc) de ambientes clínicos y quirúrgicos en el marco de la prevención de la infección. |
A27
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B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B14 B15 B19
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C3 C6 C7 C8
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Conocer y aplicar las medidas de gestión de los residuos en ambientes clínicos y quirúrgicos. |
A27
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B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B14 B15 B19
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C3 C6 C7 C8
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Contidos |
Temas |
Subtemas |
U.D. I. Asepsia y antisepsia.
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1.1.- Conceptos generales.
1.2.- Limpieza y desinfección del medio clínico.
1.3.- Antisépticos y desinfectantes de uso general en el ámbito clínico.
1.4.- Normas de utilización y conservación de antisépticos y desinfectantes. |
U.D. II: Limpieza, desinfección y esterilización del material clínico. |
2.1.- Introducción al proceso de limpieza.
2.2.- Ejecución del proceso de limpieza.
2.3.- Conservación del material y comprobación de su funcionamiento.
2.4.- Métodos de empaquetado para esterilización.
2.5.- Métodos de esterilización.
2.6.- Sistemas de control
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U.D. III: Lavado de manos como medida de prevención de la infección hospitalaria.
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3.1.- Agentes de lavado.
3.2.- Métodos de lavado de manos.
3.3.- Lavado de manos rutinario.
3.4.- Lavado de manos quirúrgico.
3.5.- Colocación de guantes estériles
3.6.- Preparación del campo estéril.
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U.D. IV: Infección nosocomial relacionada con herida quirúrgica.
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4.1.- Conceptos generales. Clasificación de las intervenciones quirúrgicas.
4.2.- Etiología y factores de riesgo de la infección hospitalaria relacionada con herida quirúrgica.
4.3.- Focos y modos de adquisición de la infección. Criterios diagnósticos de la infección de la herida quirúrgica.
4.4.- Preparación del paciente para cirugía.
4.5.- Recomendaciones de los CDC.
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U.D. V: Higiene del medio sanitario.
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5.1.- Limpieza y desinfección del medio sanitario.
5.2.- Ambientes quirúrgicos.
5.3.- Gestión de los residuos sanitarios.
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U.D. VI. Precauciones universales de prevención de las enfermedades infecciosas en el ámbito sanitario |
6.1.- Precauciones universales de prevención de la infección en el personal sanitario
6.2.- Síndrome de Inmunideficiencia Humana
6.3.- Hepatitis B
6.4.- Hepatitis C
6.5.- Tuberculosis
6.6.- Enfemedad de Cretzfeldt-Jakob
6.7.- Otras enfermedades contagiosas
6.8.- Clasificación de riesgos laborales |
U.D. VII. Módulo práctico I: Preparación prequirúrgica.
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7.1.- Vestimenta quirúrgica.
7.2.- Lavado quirúrgico de manos.
7.3.- Colocación de guantes estériles.
7.4.- Circulación bloque quirúrgico
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U.D. VIII. Módulo práctico II: Esterilización de instrumental |
8.1.- Limpieza, descontaminación y empaquetado
8.2.- Esterilización por vapor
8.3.- Controles de eficacia |
Planificación |
Metodoloxías / probas |
Competencias / Resultados |
Horas lectivas (presenciais e virtuais) |
Horas traballo autónomo |
Horas totais |
Proba obxectiva |
A27 B19 B18 B15 B14 B7 B6 B5 B4 B3 B2 B1 C3 C6 C7 C8 |
2 |
141 |
143 |
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Atención personalizada |
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7 |
0 |
7 |
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*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado |
Metodoloxías |
Metodoloxías |
Descrición |
Proba obxectiva |
Examen teórico escrito con 10 preguntas cortas. La prueba será elaborada con el fin de valorar el nivel de conocimientos teóricos del estudiante. |
Atención personalizada |
Metodoloxías
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Proba obxectiva |
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Descrición |
Se realizará de forma presencial en todo momento que el estudiante lo precise el despacho 3.15 y de forma no presencial a través del correo electrónico maromar@cdf.udc.es. |
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Avaliación |
Metodoloxías
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Competencias / Resultados |
Descrición
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Cualificación
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Proba obxectiva |
A27 B19 B18 B15 B14 B7 B6 B5 B4 B3 B2 B1 C3 C6 C7 C8 |
Examen teórico escrito con 10 preguntas cortas. Nota mínima para superar la materia 5 |
100 |
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Observacións avaliación |
No presentados: Serán no presentados aquellos estudiantes que no se presenten a la prueba mixta Matricula de Honor: La matricula de honor se adjudicará a aquellos estudiantes con una mayor calificación siendo esta superior a 9,1. En caso de que haya calificaciones iguales que cumplan los requisitos en un número superior a la posibilidad de MH se realizará un examen oral de 5 preguntas.
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Fontes de información |
Bibliografía básica
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EPINE (2014). .
(). Normas y procedimientos de los CDC y la OMS.
Romero Martín, Manuel; et al (2006). Prevención de la infección en centros sanitarios. Ferrol. Imprenta Gonmar |
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Bibliografía complementaria
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Recomendacións |
Materias que se recomenda ter cursado previamente |
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Materias que se recomenda cursar simultaneamente |
Microbioloxía e parasitoloxía/750G02007 |
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Materias que continúan o temario |
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Observacións |
Para axudar a conseguir
unha contorna inmediata sustentable e cumprir co obxectivo da acción número
5:
“Docencia e investigación saudable e sustentable ambiental e social” do "Plan
de Acción Green
Campus Ferrol": - A entrega dos traballos documentais que
se realicen nesta materia realizarase a través do correo electrónico do docente, en
formato dixital sen necesidade
de imprimilos,
no caso de se realizar en papel (traballos da aula):
non se empregarán plásticos, realizaranse impresións a dobre
cara, empregarase papel reciclado
e evitarase a impresión
de borradores.
- Débese facer un uso
sostible dos recursos
e a prevención de impactos negativos sobre
o medio natural tendo en
conta a importancia dos principios
éticos relacionados cos valores da sostenibilidade
nos
comportamentos persoais e profesionais
- Facilitarase a plena
integración do alumnado que por razón
físicas, sensoriais, psíquicas
ou socioculturais, experimenten
dificultades a un acceso axeitado, igualitario
e proveitoso á vida universitaria
Na
realización dos traballos da materia, o plaxio e a utilización de material non
orixinal, incluído aquel obtido a través da internet, sen indicación expresa da
súa procedencia e, se é o caso, o permiso do seu autor/a, será cualificado con suspenso
(0,0) na actividade. Todo iso sen prexuízo das responsabilidades disciplinarias
ás que puidese haber lugar tras o correspondente procedemento. |
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