Competencias do título |
Código
|
Competencias / Resultados do título
|
A1 |
Recoñecer distintos niveis de organización nos sistemas vivos. |
A2 |
Identificar organismos. |
A4 |
Obter, manexar, conservar e observar especímenes. |
A9 |
Identificar e utilizar bioindicadores. |
A11 |
Identificar e analizar material de orixe biolóxica e as súas anomalías. |
A13 |
Realizar o illamento e cultivo de microorganismos e virus. |
A14 |
Desenvolver e aplicar produtos e procesos de microorganismos. |
A15 |
Deseñar e aplicar procesos biotecnológicos. |
A21 |
Deseñar modelos de procesos biolóxicos. |
A25 |
Desenvolver e aplicar técnicas de biocontrol. |
A27 |
Dirixir, redactar e executar proxectos en Bioloxía. |
A30 |
Manexar adecuadamente instrumentación científica. |
A31 |
Desenvolverse con seguridade nun laboratorio. |
B2 |
Resolver problemas de forma efectiva. |
B3 |
Aplicar un pensamento crítico, lóxico e creativo. |
B4 |
Traballar de forma autónoma con iniciativa. |
B5 |
Traballar en colaboración. |
B6 |
Organizar e planificar o traballo. |
B7 |
Comunicarse de maneira efectiva nunha contorna de traballo. |
B8 |
Sintetizar a información. |
B9 |
Formarse unha opinión propia. |
B10 |
Exercer a crítica científica. |
B11 |
Debater en público. |
B12 |
Adaptarse a novas situacións. |
C3 |
Utilizar as ferramentas básicas das tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) necesarias para o exercicio da súa profesión e para a aprendizaxe ao longo da súa vida. |
C6 |
Valorar criticamente o coñecemento, a tecnoloxía e a información dispoñible para resolver os problemas cos que deben enfrontarse. |
C8 |
Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade. |
Resultados de aprendizaxe |
Resultados de aprendizaxe |
Competencias / Resultados do título |
Función e aplicacións dos microoganismos no ámbito clínico, ambiental e industrial. |
A1 A4 A11 A14 A15 A21 A30 A31
|
B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12
|
C3 C6 C8
|
Coñecer e utilizar métodos e técnicas empregados no control microbiolóxico. |
A1 A2 A4 A9 A13 A14 A15 A25 A27 A30 A31
|
B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12
|
C3 C6 C8
|
Contidos |
Temas |
Subtemas |
UNIDADE 1. - CONCEPTOS E PROCEDEMENTOS DO CONTROL MICROBIOLÓXICO |
TEMA 1. - CONTROL POR AXENTES FÍSICOS
TEMA 2. - CONTROL POR AXENTES QUÍMICOS
TEMA 3. - AXENTES ANTIMICROBIANOS QUIMIOTERAPÉUTICOS |
UNIDADE 2. - MÉTODOS DO CONTROL MICROBIOLÓXICO DA CALIDADE |
TEMA 4. - IMPORTANCIA DO CONTROL MICROBIOLÓXICO DE CALIDADE: CRITERIOS MICROBIOLÓXICOS
TEMA 5. - MOSTRAXE: PLANS OU PROGRAMAS DE MOSTRAXE MICROBIOLÓXICA
TEMA 6. - PROCEDEMENTOS DE ANÁLISE MICROBIOLÓXICA DE PRODUTOS COMERCIAIS
TEMA 7. - INDICADORES MICROBIOLÓXICOS DE CALIDADE E INOCUIDADE |
UNIDADE 3. - MICROORGANISMOS E ENFERMIDADE |
TEMA 8. - MICROBIOTA NORMAL. PATOXENICIDADE MICROBIANA
TEMA 9. - INTERACCIÓN MICROBIANA COAS DEFENSAS DO HOSPEDADOR
TEMA 10. - INMUNOPATOLOXÍA E TERAPÉUTICA INMUNOLÓXICA
TEMA 11. - TÉCNICAS INMUNOLÓXICAS PARA A DETECCIÓN E IDENTIFICACIÓN DE MICROORGANISMOS |
UNIDADE 4. - MICROBIOLOXÍA AMBIENTAL |
TEMA 12. - OS MICROORGANISMOS COMO COMPOÑENTES DOS ECOSISTEMAS. CICLOS BIOXEOQUÍMICOS
TEMA 13. - INTERACCIÓNS MICROBIANAS
TEMA 14. - MICROORGANISMOS EN AMBIENTES NATURAIS |
UNIDADE 5. - UTILIZACIÓN E APLICACIÓNS INDUSTRIAIS DOS MICROORGANISMOS |
TEMA 15. - MICROORGANISMOS INDUSTRIAIS E FORMACIÓN DE PRODUTOS
TEMA 16. - ENXEÑARÍA XENÉTICA: PRINCIPIOS BÁSICOS E APLICACIÓNS
TEMA 17. - PROCESOS INDUSTRIAIS. BIORREACTORES. ESCALADO E PROCESADO
TEMA 18. - CRECEMENTO DOS MICROORGANISMOS EN SISTEMAS INDUSTRIAIS |
UNIDADE 6. - PRODUTOS INDUSTRIAIS UTILIZANDO MICROORGANISMOS |
TEMA 19. - FERMENTACIÓN ALCOHÓLICA
TEMA 20. - FERMENTACIÓN LÁCTICA
TEMA 21. - PRODUCIÓN DE ÁCIDOS ORGÁNICOS, ANTIBIÓTICOS, VITAMINAS E ENCIMAS |
PRÁCTICAS DE LABORATORIO |
Práctica 1. Fermentación alcohólica
Práctica 2. Fermentación láctica
Práctica 3. Obtención de metabolitos microbianos de interese
Práctica 4. Determinación da sensibilidade aos antibióticos das bacterias
Práctica 5. Control de microorganismos por axentes físicos
Práctica 6. Determinación experimental do tempo de redución decimal: obtención do valor D |
Planificación |
Metodoloxías / probas |
Competencias / Resultados |
Horas lectivas (presenciais e virtuais) |
Horas traballo autónomo |
Horas totais |
Sesión maxistral |
A15 A21 A25 B3 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12 C3 C6 C8 |
30 |
67.5 |
97.5 |
Prácticas de laboratorio |
A1 A2 A4 A9 A11 A13 A14 A25 A30 A31 |
15 |
15 |
30 |
Solución de problemas |
B2 B4 B5 |
6 |
9 |
15 |
Proba mixta |
A14 A15 A21 A27 B2 |
2.5 |
0 |
2.5 |
|
Atención personalizada |
|
5 |
0 |
5 |
|
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado |
Metodoloxías |
Metodoloxías |
Descrición |
Sesión maxistral |
Realizarase a exposición, por parte dos profesores/ás responsables, dos contidos teóricos da materia. Na exposición utilizaranse distintos recursos baseados en TICs e na utilización de recursos web. |
Prácticas de laboratorio |
As prácticas son se asistencia obrigatoria. Nas sesións de laboratorio realizaranse na práctica os procesos que foi exposto nas sesións maxistrais. |
Solución de problemas |
Poñerase en práctica a resolución de problemas relativos a diferentes aspectos do contido da materia. Os coñecementos adquiridos na resolución de problemas serán valorados na proba mixta. |
Proba mixta |
Realizarase unha a proba escrita sobre os contidos explicados nas sesións maxistrais e na resolución de problemas. |
Atención personalizada |
Metodoloxías
|
Solución de problemas |
Prácticas de laboratorio |
Sesión maxistral |
Proba mixta |
|
Descrición |
Dentro da atención personaliza inclúense titorías, tanto para as sesións teóricas (sesións Maxistrais) coma para as sesión de resolución de problemas e as prácticas de laboratorio. Tamén se poden incluír sesións de preparación dos exames de teoría e de prácticas. Tamén se reservan horarios específicos de Atención Personalizada para a revisión das probas, prácticas e demais aspectos que se avalían na Proba Mixta. |
|
Avaliación |
Metodoloxías
|
Competencias / Resultados |
Descrición
|
Cualificación
|
Solución de problemas |
B2 B4 B5 |
Realizarase unha avaliación continua da elaboración de problemas e cuestionarios, os cales serán avaliados e supoñerán o 10% da nota final. Ademais, os coñecementos adquiridos na resolución de problemas serán valorados na proba mixta. |
10 |
Prácticas de laboratorio |
A1 A2 A4 A9 A11 A13 A14 A25 A30 A31 |
Asistencia obrigatoria. Avaliación continua durante o desenvolvemento destas (5%). Exame (15%). |
20 |
Proba mixta |
A14 A15 A21 A27 B2 |
Proba escrita dos coñecementos adquiridos nas sesións maxistrais (50%) e na resolución de problemas (20%).
Durante o desenvolvemento da materia lévaranse a cabo presencialmente varios exames curtos.
Para os alumnos que non se presenten a estos exames, farase un exame presencial global na data prevista para o exame final. |
70 |
|
Observacións avaliación |
A asistencia ás sesións de resolución de problemas e ás prácticas de laboratorio é obrigatoria.
A non realización das prácticas impide a superación da materia, polo que aqueles alumnos que non as realicen non poden presentarse a exame (proba mixta).
O alumno deberá superar tanto as prácticas coma a proba mixta para superar a materia.
Para superar as prácticas, ademais da asistencia, é imprescindible aprobar o exame correspondente.
Para a avaliación continua, no que se refire á resolución de problemas, cada estudante deberá entregar resoltos os correspondentes boletíns de problemas previamente á asistencia a cada sesión e na forma indicada polo profesor. Finalmente, deberá acudir á correspondente sesión.
Proba mixta: estará constituída por dúas partes, unha teórica (50%) e outra de resolución de problemas (20%).
Para aprobar a materia deberá superarse cada unha das partes avaliables: teoría, prácticas e resolución de problemas.
Baseándose na avaliación continua poderá valorarse especificamente a progresión do alumno ao longo de todo o cuadrimestre cun máximo dun punto.
Para que un alumno sexa considerado como NON PRESENTADO" non deberá ter realizado a proba mixta.
No caso de non aprobar a materia na primeira opción, na segunda oportunidade deberá superarse a parte non aprobada. Se é a teoría, repetindo a parte correspondente da proba escrita, o mesmo no caso da resolución de problemas. Se son as prácticas, repetindo o exame.
No caso de que varios alumnos optaran á obtención de Matrícula de Honra e non se puidesen concender todas, concederáselle a aqueles alumnos que obtivesen a máxma cualificación na primeira oportunidade.
No caso de circunstancias moi excepcionais, obxectivables e axeitadamente xustificadas, o profesorado podería eximir total ou parcialmente ó alumnado en que concorra de parte do proceso de avaliación. Dito alumnado tería que someterse a un exame particular que non deixase dúbidas sobre o seu nivel de coñecementos, competencias, habilidades e destrezas. O alumnado con recoñecemento de dedicación a tempo parcial e dispensa académica de exención de asistencia tanto na oportunidade de final de cuadrimestre como na segunda oportunidade teranse en conta, para o cómputo da cualificación global, a calificación obtida na proba mixta e a correspondente á parte práctica.
|
Fontes de información |
Bibliografía básica
|
|
DURIEUX, A y SIMON, JP (eds.) 2001. Applied Microbiology. Kluwer Academic Publishers
FORSYTHE, SJ y HAYES, PR, 2002. Higiene de los alimentos, microbiología y HACCP. Editorial Acribia. Zaragoza. España.
ICMSF (2000). Microorganismos de los alimentos 1. Su significado y métodos de enumeración. Editorial Acribia, s.a. Zaragoza. España.
ICMSF (2000). Microorganismos de los alimentos 2. Métodos de muestreo para análisis microbiológicos: principios y aplicaciones específicas. Editorial Acribia, s.a. Zaragoza. España.
MADIGAN, MT, MARTINKO JM, DUNLAP, PV y CLARCK, DP, 2009. Brock, Biología de Los Microorganismos 12ª Edición. Pearson Education. Madrid.
MOSIER, NS y LADISCH, MR, 2009. Modern biotechnology. John Wiley & Sons, Inc.
RATLEDGE, C y KRISTIANSEN B. (Eds) 2001 Basic Biotechnology – Second Edition Publisher: Cambridge University Press.
SMITH, JE. 2006. Biotecnología. Editorial Acribia. Zaragoza.
THIEMAN, WJ y PALLADINO, MA, 2010. Introducción a la biotecnología. Prentice Hall.
WILLEY, JM, SHERWOOD, LM y WOOLVERTON, CJ 2009 Microbiología de Prescott, Harley y Klein. 7ª Edición. McGraw-Hill-Interamericana de España. Madrid. |
Bibliografía complementaria
|
|
Recursos web:
Inclúese neste apartado algúns URL que recompilan recursos, imaxes, repositorios de técnicas, bases de datos,etc. relacionados coa Microbioloxía Aplicada, Biotecnoloxía e Control microbiolóxico:
http://www.microbialcellfactories.com/start.asp
http://www.microbialcellfactories.com/start.asp
http://www.eng.rpi.edu/chme/
http://www.eng.rpi.edu/chme/
http://wiki.yeastgenome.org/
http://wiki.yeastgenome.org/
http://www.phys.ksu.edu/gene/
http://www.phys.ksu.edu/gene/
http://www.asm.org/
http://www.asm.org/
http://www.bio.davidson.edu/courses/genomics/genomics.html
http://www.bio.davidson.edu/courses/genomics/genomics.html
http://www.nsta.org/
http://www.nsta.org/
http://fangman-brewer.genetics.washington.edu/index.html
http://fangman-brewer.genetics.washington.edu/index.html
http://vadlo.com/
http://vadlo.com/
http://www.lgcstandards-atcc.org/
http://www.lgcstandards-atcc.org/
Outros materiais de apoio:
Os alumnos dispoñerán de material de apoio na Plataforma MOODLE de apoio á formación da UDC. Ao longo do curso iranse incorporando materiais, actividades, probas de control, etc., tanto elaborados polo profesor como polos alumnos, que irán cambiando ao longo do curso. |
Recomendacións |
Materias que se recomenda ter cursado previamente |
|
Materias que se recomenda cursar simultaneamente |
|
Materias que continúan o temario |
Técnicas en Microbioloxía/610G02017 | Microbioloxía e biotecnoloxía ambiental/610G02018 |
|
Observacións |
As presentacións de clase que son facilitadas aos alumnos na plataforma Moodle son unha guía para o estudo dos temas, e en ningún caso constitúen o contido total dos mesmos. |
|