Study programme competencies |
Code
|
Study programme competences / results
|
A12 |
Coñecer e saber aplicar os sistemas de control de calidade vixente. |
A13 |
Saber xestionar e traballar con garantías en calquera laboratorio biotecnolóxico do ámbito público ou privado. |
A14 |
Ter unha visión integrada dos procesos de I+D+i desde o descubrimento de novos coñecementos básicos ata o desenvolvemento de aplicacións concretas deste coñecemento e a introdución no mercado de novos produtos biotecnolóxicos. |
A15 |
Saber deseñar unha investigación prospectiva de mercado para un produto biotecnolóxico. |
A16 |
Coñecer e analizar os aspectos financeiros que se están expansionando no mercado biotecnolóxico. |
B1 |
Capacidade de análise e síntese (localización de problemas e identificación das causas e a súa tipoloxía). |
B2 |
Capacidade de organización e planificación de todos os recursos (humanos, materiais, información e infraestruturas). |
B3 |
Capacidade de xestión da información (con apoio de tecnoloxías da información e as comunicacións). |
B4 |
Capacidade de planificación e elaboración de estudos técnicos en biotecnoloxía microbiana, vexetal e animal. |
B5 |
Capacidade de identificar problemas, buscar solucións e aplicalas nun contexto biotecnolóxico profesional ou de investigación. |
B6 |
Capacidade de comunicación oral e escrita dos plans e decisións tomadas. |
B7 |
Capacidade para formular xuízos sobre a problemática ética e social, actual e futura, que propón a Biotecnoloxía. |
B8 |
Capacidade de comunicación eficazmente coa comunidade científica, profesional e académica, así como con outros sectores e medios de comunicación. |
B9 |
Capacidade de Traballo en equipo multidepartamental dentro da empresa. |
B10 |
Capacidade de Traballo nun contexto de sostibilidade, caracterizado por: sensibilidade polo medio ambiente e polos diferentes organismos que o integran así como concienciación polo desenvolvemento sostible. |
B11 |
Racionamento crítico e respecto profundo pola ética e a integridade intelectual. |
B12 |
Adaptación a novas situacións legais, ou novidades tecnolóxicas así como a excepcionalidades asociadas a situacións de urxencia. |
B13 |
Aprendizaxe autónoma. |
B14 |
Liderazgo e capacidade de coordinación. |
B15 |
Sensibilización cara á calidade, o respecto medioambiental e o consumo responsable de recursos e a recuperación de residuos. |
C2 |
Dominar a expresión e a comprensión de forma oral e escrita dun idioma estranxeiro. |
Learning aims |
Learning outcomes |
Study programme competences / results |
Coñecer e saber aplicar os sistemas de control de calidade vixentes que permitan xestionar e traballar en diferentes laboratorios |
AC13
|
|
|
Adquirir unha visión integrada dos procesos de I+D+i dende os coñecementos básicos ata a súa introducción no mercado. |
AC14
|
|
|
Coñecer os métodos de investigación prospectiva de mercados para un producto biotecnolóxico, e os aspectos financeiros necesarios para o éxito dun producto no mercado |
AC15 AC16
|
|
|
Desenrolar a capacidade de análise e síntese |
|
BC1
|
|
Adquirir a capacidade de organizar as tarefas e o tempo |
|
BC2
|
|
Adquirir coñecementos de inglés relativos ao ámbito de estudio |
|
|
CC2
|
Saber buscar e interpretar información procedente de fontes diversas y conocer los mecanismos de solicitud de una patente de un proceso biotecnológico |
|
BC3 BC6
|
|
Resolver problemas e tomar decisións de forma efectiva |
|
BC5 BC14
|
|
Desenrrolar a capacidade de aprendizaxe autónomo |
|
BC13
|
|
Traballar en colaboración |
|
BC9
|
|
Desenrrolar o razoamento crítico |
|
BC11
|
|
Sensibilizarse polos temas medioambientais |
|
BC10 BC15
|
|
Desenrrolar a creatividade |
|
BC12
|
|
Asumir un compromiso coa calidade |
AC12
|
|
|
Capacidade de xestión da información (con apoio das tecnoloxías da información e as comunicacións) e para identificar problemas e buscar solucións en un contexto biotecnolóxico |
|
BC4 BC8
|
|
Razoamento crítico e respeto profundo pola ética e a integridade intelectual e adaptación a novas situacións legais o novedades tecnolóxicas, así como a excepcionalidades asociadas a situacións de urxencia. |
|
BC7
|
|
Contents |
Topic |
Sub-topic |
Tema 1 |
Organización de empresas de biotecnoloxía |
Tema 2 |
Marketing e organización de redes comerciais |
Tema 3 |
Análisis financeiro |
Tema 4 |
Bases da I+D. Visión global dos programas de I+D. preparación e xestión de proxectos de I+D. Proxectos europeos (EU framework). |
Tema 5 |
A transferencia de tecnoloxía: valorización do coñecemento transferibel. A proteción do coñecemento. A creación dunha empresa de base tecnolóxica. |
Tema 6 |
Rol e funcionamiento dun laboratorio (normas famiias ISO 9000) |
Tema 7 |
Xestion de Recursos Humáns e de equipos de traballo: seguidade no laboratorio |
Tema 8 |
Sistemas para a optimización de procesos. xestión documental, metroloxía e LIMS |
Tema 9 |
Técnicas para mellorar o rendemento do laboratorio: calificación e calibración de equipos de análise. Estadística aplicada. |
Planning |
Methodologies / tests |
Competencies / Results |
Teaching hours (in-person & virtual) |
Student’s personal work hours |
Total hours |
Problem solving |
A12 A13 A14 A15 A16 B15 B14 B13 B10 B9 B8 B7 B6 B5 B4 B3 B2 B1 |
4 |
14 |
18 |
Introductory activities |
B3 B4 B6 B11 B12 C2 |
2 |
2 |
4 |
Guest lecture / keynote speech |
A12 A13 A14 A15 A16 |
30 |
60 |
90 |
|
Personalized attention |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies |
Methodologies |
Description |
Problem solving |
Técnica mediante a que se ten que resolver unha situación problemática concreta, a partir dos coñecementos que se traballaron, que pode ter máis dunha posible solución. |
Introductory activities |
Toma de contacto alumnos/profesores.
Presentación do curso: metodoloxía docente, planificación, desenvolvemento, presentación dos
talleres sobre a xestión do laboratorio. Sistemas de avaliación. |
Guest lecture / keynote speech |
Explicación na aula dos diferentes temas con apoio de medios audiovisuais e transparencias. |
Personalized attention |
Methodologies
|
Problem solving |
|
Description |
Realizarase unha labor de seguemento cos alumnos, sobre os casos propuestos e a documentación adxuntada
Para o alumnado con recoñecemento de dedicación a tempo parcial e dispensa académica de exención de asistencia, o profesorado adoptará as medidas que considere oportunas para no perxudicar a súa calificación. |
|
Assessment |
Methodologies
|
Competencies / Results |
Description
|
Qualification
|
Problem solving |
A12 A13 A14 A15 A16 B15 B14 B13 B10 B9 B8 B7 B6 B5 B4 B3 B2 B1 |
A distribución da puntuación explicarase na presentación da materia polo profesorado correspondente.
Normalmente consta de preguntas e exercicios propios de cada apartado incluíndo exames de preguntas curtas y/o seguimento do traballo do alumno e/ou entrega de traballos. |
100 |
|
Assessment comments |
A puntuación final do módulo repartirase proporcionalmente ás horas de clase impartidas polo profesorado. Ao comezo das clases oprofesorado explicará en que consiste a evaluación continua. As matrículas de honra condederanse a aqueles estudantes que superando un 9, alcancen a máxima calificación na primeira oportunidade en cada unha das universidades.
|
Sources of information |
Basic
|
Fernández Espina, C., y Mazziota, D., (2005). Gestión de la calidad en el laboratorio clínico,. Medica Panamericana
Hormiga, E., Batista, R. y Sánchez, A (2008). El Capital Intelectual en las empresas de nueva creación: influencia de los activos intangibles en el éxito empresarial. Santa Cruz de Tenerife: Fundación FYDE-CAJA Canarias
Claver Cortés, E., (2011). Gestión de la calidad y gestión medioambiental,. Pirámide |
|
Complementary
|
Hoyle y Thompson, (2002). Del aseguramiento a la gestión de la calidad. el enfoque basado en procesos. Pirámide |
|
Recommendations |
Subjects that it is recommended to have taken before |
|
Subjects that are recommended to be taken simultaneously |
Biotechnological company audit/610475202 | Legal and ethical aspects in Biotechnology/610475203 |
|
Subjects that continue the syllabus |
Analysis of foodstuff. food security and traceability /610475302 |
|
Other comments |
A coordinadora deste curso é a profesora Mercedes Teijeiro Álvarez (mercedes.teijeiro@udc.es) e o coordinador da UVIGO é o profesor Pedro Pablo Gallego Veigas (pgallego@uvigo.es). Coa finalidade de mellorar o sistema de garantía interna de calidade do noso centro, sería convinte que o alumnado atendese á solicitude realizada pola UDC, con periodicidade cuadrimestral, respecto a participar no proceso de avaliación das materias cursadas e cuxa chamada realiza baixo o nome de “AVALÍA” consistindo en responder as enquisas que avalían a docencia do profesorado en cada materia. 1. A entrega dos traballos documentais que se realicen nesta materia: a. Solicitarase en formato virtual e/ou soporte informático b. Realizarase a través de Moodle, en formato dixital sen necesidade de imprimilos 2. Débese ter en conta a importancia dos principios éticos relacionados cos valores de sustentabilidade nos comportamentos persoais e profesionais. 3. Traballarase para identificar e modificar prexuízos e actitudes sexistas e influirase na contorna para modificalos e fomentar valores de respecto e igualdade. 4. Facilitarase a plena integración do alumnado que por razóns físicas, sensoriais, psíquecias ou socioculturais, experimenten dificultades a un acceso adecuado, igualitario e proveitoso á vida universitaria. |
|