Competencias do título |
Código
|
Competencias / Resultados do título
|
A21 |
Coñecer os recursos microbianos, vexetais e animais de interese biotecnolóxico así como as súas aplicacións na industria alimentaria e agropecuaria. |
A24 |
Coñecer as estratexias de produción e mellora de alimentos por métodos biotecnolóxicos. |
B1 |
Capacidade de análise e síntese (localización de problemas e identificación das causas e a súa tipoloxía). |
B2 |
Capacidade de organización e planificación de todos os recursos (humanos, materiais, información e infraestruturas). |
B3 |
Capacidade de xestión da información (con apoio de tecnoloxías da información e as comunicacións). |
B4 |
Capacidade de planificación e elaboración de estudos técnicos en biotecnoloxía microbiana, vexetal e animal. |
B5 |
Capacidade de identificar problemas, buscar solucións e aplicalas nun contexto biotecnolóxico profesional ou de investigación. |
B6 |
Capacidade de comunicación oral e escrita dos plans e decisións tomadas. |
B7 |
Capacidade para formular xuízos sobre a problemática ética e social, actual e futura, que propón a Biotecnoloxía. |
B8 |
Capacidade de comunicación eficazmente coa comunidade científica, profesional e académica, así como con outros sectores e medios de comunicación. |
B9 |
Capacidade de Traballo en equipo multidepartamental dentro da empresa. |
B10 |
Capacidade de Traballo nun contexto de sostibilidade, caracterizado por: sensibilidade polo medio ambiente e polos diferentes organismos que o integran así como concienciación polo desenvolvemento sostible. |
B11 |
Racionamento crítico e respecto profundo pola ética e a integridade intelectual. |
B12 |
Adaptación a novas situacións legais, ou novidades tecnolóxicas así como a excepcionalidades asociadas a situacións de urxencia. |
B13 |
Aprendizaxe autónoma. |
B14 |
Liderazgo e capacidade de coordinación. |
B15 |
Sensibilización cara á calidade, o respecto medioambiental e o consumo responsable de recursos e a recuperación de residuos. |
C4 |
Desenvolverse para o exercicio dunha cidadanía respectuosa coa cultura democrática, os dereitos humanos e a perspectiva de xénero. |
C7 |
Desenvolver a capacidade de traballar en equipos interdisciplinares ou transdisciplinares, para ofrecer propostas que contribúan a un desenvolvemento sostible ambiental, económico, político e social. |
Resultados de aprendizaxe |
Resultados de aprendizaxe |
Competencias / Resultados do título |
Identificar as distintas aplicacións que os recursos animais teñen na biotecnoloxía, no ámbito alimentario e agropecuario. |
AM21 AM24
|
BM1 BM2 BM3 BM5 BM7 BM8 BM10 BM12 BM13 BM15
|
CM4 CM7
|
Desenvolver estratexias de produción baseadas na mellora de alimentos por métodos biotecnolóxicos. |
AM21 AM24
|
BM1 BM2 BM3 BM4 BM5 BM6 BM7 BM8 BM9 BM10 BM11 BM12 BM13 BM14 BM15
|
CM4 CM7
|
Contidos |
Temas |
Subtemas |
Xenómica e a súa aplicación na explotación da variabilidade natural animal.
|
Biotecnoloxía animal e Xenómica. Mapas físicos e mapas xenéticos.
Secuenciación de xenomas animais: estratexias, ensamblaxe e anotación de xens. Xenomas de animais. Variación do xenoma: SNPs e variantes estruturais |
Mellora xenética e selección asistida por marcadores |
Marcadores moleculares: tipos, características, desenvolvemento e análise
Selección de carácteres cuantitativos en animais. Detección e análise de QTLs, Uso de xenes identificados en mellora xenética. Estudos de asociación a nivel xenómico. Selección xenómica. |
Control da reproducción e técnicas de reproducción asistida en animais |
Fecundación in vitro e producción de embrions
Micromanipulación de gametos e embrions
Determinación do sexo. |
Manipulación cromosómica en peixes e moluscos |
Poliploidía. Xinoxénesis. Androxénesis. Poboacions monosexo. Producción de clons. |
Planificación |
Metodoloxías / probas |
Competencias / Resultados |
Horas lectivas (presenciais e virtuais) |
Horas traballo autónomo |
Horas totais |
Sesión maxistral |
A21 A24 B11 B12 B15 |
14 |
21 |
35 |
Prácticas de laboratorio |
A21 A24 B9 C4 C7 |
4 |
2 |
6 |
Prácticas a través de TIC |
A21 A24 B2 B3 B12 C4 C7 |
3 |
6 |
9 |
Traballos tutelados |
A21 A24 B1 B2 B6 B7 B8 B10 B11 B13 B14 C4 C7 |
0 |
12 |
12 |
Proba obxectiva |
A21 A24 B1 B3 B4 B5 B6 B15 |
2 |
10 |
12 |
|
Atención personalizada |
|
1 |
0 |
1 |
|
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado |
Metodoloxías |
Metodoloxías |
Descrición |
Sesión maxistral |
Exposicions dos contidos xerais da materia. Fomentarase o dialogo entre alumnos e profesora. |
Prácticas de laboratorio |
Visitarase un centro no cal utilizan ferramentas biotecnoloxicas relativas a reproducción en animais.
|
Prácticas a través de TIC |
Actividade de aplicación de coñecementos baseada na utilización de programas e recursos informáticos. Realizarase baixo a orientación da profesora. |
Traballos tutelados |
O alumno realizará en grupo ou individualmente un traballo escrito sobre algún aspecto da materia. |
Proba obxectiva |
Proba escrita sobre os coñecementos adquiridos na materia. Constará de preguntas de resposta múltiple, verdadeiro/falso, de resposta breve e/ou asociación. |
Atención personalizada |
Metodoloxías
|
Traballos tutelados |
|
Descrición |
Pódense realizar titorías personalizadas ou en grupo, físicamente ou mediante videoconferencia, para asesorarse sobre os traballos e consultar calquera aspecto da materia.
|
|
Avaliación |
Metodoloxías
|
Competencias / Resultados |
Descrición
|
Cualificación
|
Prácticas a través de TIC |
A21 A24 B2 B3 B12 C4 C7 |
Avaliarase o grao de comprensión das análisis realizadas e de destreza coas ferramentas bioinformáticas utilizadas. |
25 |
Traballos tutelados |
A21 A24 B1 B2 B6 B7 B8 B10 B11 B13 B14 C4 C7 |
Avaliarase a orixinalidade, grao de comprensión do tema tratado, capacidade de síntese e crítica e as fontes bibliográficas consultadas.
|
20 |
Prácticas de laboratorio |
A21 A24 B9 C4 C7 |
Avaliarase a asistencia e a entrega dunha reseña do centro visitado
|
5 |
Proba obxectiva |
A21 A24 B1 B3 B4 B5 B6 B15 |
Avaliarase o grao de coñecemento e comprención xeral da materia.
|
50 |
|
Observacións avaliación |
É imprescindible realizar a proba obxectiva para ser avaliado. A matricula de honra concédese preferentemente entre os alumnos que acaden a cualificación igual ou superior a 9 na primeira oportunidade da convocatoria. Non presentado será a nota dos alumnos que non realicen ninguha actividade proposta. Para o alumnado con reconocimiento de adicación a tempo parcial e dispensa académica de exención de asistencia, poderán adoptarse medidas para non perxudicar a súa calificación como flexibilidade na enrtega de traballos e horario de titorías, así como a posibilidade de optar a avaliación da materia mediante un único exame global. A realización fraudulenta de probas ou actividades de avaliación implicará directamente a cualificación de suspenso "0" na correspondente convocatoria da materia.
|
Fontes de información |
Bibliografía básica
|
Singh, B., Mal, G., Gautam, S.K., Mukesh, M. (2019). Advances in animal biotechnology. Springer
Piferrer, F., Felip, A., Cal, R.M. (2007). Inducción de la triploidía y la ginogénesis para la obtención de peces estériles y poblaciones monosexo en acuicultura . En Genética y genómica en acuicultura. Observatorio Español de Acuicultura, Madrid.
Piferrer, F., Beaumont, A., Falguière, J.C., Flajshans, Haffray, P., Colombo, L (2009). Polyploid fish and shellfish: production, biology, applications to aquaculture for performance improvement and genetic containement. Aquaculture 293: 125-156 |
Consultar Campus Virtual/Moovi para fontes de información adicionais. |
Bibliografía complementaria
|
|
|
Recomendacións |
Materias que se recomenda ter cursado previamente |
Enxeñaría xenética e transxénese/610475101 | Enxeñaria Celular e Tisular/610475102 | Xenómica e Proteómica/610475103 |
|
Materias que se recomenda cursar simultaneamente |
Organización e xestión: xestión empresarial e xestión eficaz do laboratorio/610475201 | Aspectos legais e éticos en Biotecnoloxía/610475203 | Análise de alimentos, seguridade alimentaria e trazabilidade/610475302 |
|
Materias que continúan o temario |
Reproducción asistida/610475502 |
|
Observacións |
Recoméndase: Ter coñecementos de inglés a nivel de comprensión de fontes da información científica. Seguir de forma continuada o desenvolvemento da materia. Consultar regularmente Campus Virtual/Moovi e o correo electrónico para dispoñer dos materiais e estar o corrente da programación de actividades. Asistir a titorías para resolver calquera dúbida ou dificultade que poida ter. Consultar a bibliografía recomendada. |
|