Identifying Data 2022/23
Subject (*) Innovation and Design Management Code 771G01043
Study programme
Grao en Enxeñaría de Deseño Industrial e Desenvolvemento do Produto
Descriptors Cycle Period Year Type Credits
Graduate 2nd four-month period
Third Optional 6
Language
Spanish
Galician
Teaching method Hybrid
Prerequisites
Department Economía
Empresa
Coordinador
Lamas Rodriguez, Adolfo
E-mail
adolfo.lamasr@udc.es
Lecturers
Lamas Rodriguez, Adolfo
E-mail
adolfo.lamasr@udc.es
Web
General description Proporcionar un coñecemento xeralizado da Xestión da Innovación aplicada ó Deseño Industrial.

Study programme competencies
Code Study programme competences
A1 Aplicar o coñecemento das diferentes áreas involucradas no Plano Formativo.
A4 Traballar de forma efectiva como individuo e como membro de equipos diversos e multidisciplinares.
A6 Formación amplia que posibilite a comprensión do impacto das solucións de enxeñaría nos contextos económico, medioambiental, social e global.
A7 Capacidade para deseño, redacción e dirección de proxectos, en todas as súas diversidades e fases.
A9 Capacidade para efectuar decisións técnicas tendo en conta as súas repercusións ou costes económicos, de contratación, de organización ou xestión de proxectos.
B1 Capacidade de comunicación oral e escrita de maneira efectiva con ética e responsabilidade social como cidadán e como profesional.
B2 Aplicar un pensamento crítico, lóxico e creativo para cuestionar a realidade, buscar e propoñer solucións innovadoras a nivel formal, funcional e técnico.
B3 Aprender a aprender. Capacidade para comprender e detectar as dinámicas e os mecanismos que estruturan a aparición e a dinámica de novas tendencias.
B4 Traballar de forma colaborativa. Coñecer as dinámicas de grupo e o traballo en equipo.
B5 Resolver problemas de forma efectiva.
B6 Traballar de forma autónoma con iniciativa.
B7 Capacidade de liderado e para a toma de decisións.
B10 Capacidade de organización e planificación.
B12 Comprensión das responsabilidades éticas e sociales derivadas da súa actividade profesional
C4 Acting as a respectful citizen according to democratic cultures and human rights and with a gender perspective
C5 Understanding the importance of entrepreneurial culture and the useful means for enterprising people
C6 Acquiring skills for healthy lifestyles, and healthy habits and routines.
C7 Developing the ability to work in interdisciplinary or transdisciplinary teams in order to offer proposals that can contribute to a sustainable environmental, economic, political and social development.
C8 Valuing the importance of research, innovation and technological development for the socioeconomic and cultural progress of society.

Learning aims
Learning outcomes Study programme competences
Gestionar e desenrolar proxectos de innovación de productos en empresas A1
A4
A6
A7
A9
B1
B2
B4
B5
B7
B10
B12
C4
C5
C6
C7
C8
Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade. B1
B2
B3
B4
B5
B7
B10
B12
C4
C5
C6
C7
C8
Entender a importancia da cultura emprendedora e coñecer os medios ao alcance das persoas emprendedoras. B3
B4
B5
B6
B7
B10
B12
C4
C5

Contents
Topic Sub-topic
TEMA 1 INTRODUCCIÓN 1.1 Introducción
1.2 Fenómenos económicos actuales
1.3 Situación tecnológica de España
1.4 El sistema Nacional de Innovación
1.5 El plan Nacional de I+D+I
TEMA 2 ASPECTOS GENERALES
2.1 Definiciones
2.2 El concepto de innovación
2.3 Tecnología e Innovación
2.4 El proceso de innovación
2.5 La innovación como desarrollo de nuevos productos

TEMA 3 GESTIÓN ESTRATÉGICA DE LA INNOVACIÓN 3.1 Introducción
3.2 La gestión de la innovación a través de la gestión de nuevos productos
3.3 Clientes y usuarios como fuente de innovación

TEMA 4 GESTIÓN OPERATIVA DE LA INNOVACIÓN 4.1 Introducción
4.2 El Análisis de Valor, herramienta de innovación
4.3 Metodología TRIZ
TEMA 5 MECANISMOS DE PROTECCIÓN DE LA INNOVACIÓN

5.1 Introducción
5.2 Diferentes derechos de propiedad industrial
5.3 Las funciones de las patentes en la empresa
5.4 La función de las marcas
5.5 La utilidad del Diseño Industrial
5.6 La Oficina Española de Patentes y Marcas

TEMA 6 INNOVACIÓN Y ÉXITO EMPRESARIAL
6.1 Factores determinantes del éxito de la innovación
6.2 Consecuencias sobre la rentabilidad de las innovaciones
6.3 Estrategias de acceso a los recursos complementarios
6.4 Implicaciones sobre la estrategia de I+D, la estructura y las políticas internacionales

Planning
Methodologies / tests Competencies Ordinary class hours Student’s personal work hours Total hours
Supervised projects A1 A4 A7 C5 C8 21 54 75
Guest lecture / keynote speech A6 A7 A9 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B10 B12 C4 C5 C6 C7 C8 21 52 73
 
Personalized attention 2 0 2
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies Description
Supervised projects O traballo realizase en grupo e consistirá nun proxecto de I+D+i.

Guest lecture / keynote speech O profesor analizará y explicará varios proxectos de investigación que o alumno tomará como referencia para elaborar un ou varios traballos en grupo.


Personalized attention
Methodologies
Supervised projects
Guest lecture / keynote speech
Description
La atención personalizada se realizará en horario de tutorías

Assessment
Methodologies Competencies Description Qualification
Supervised projects A1 A4 A7 C5 C8 O traballo exporase ó profesor e ó resto dos alumnos. As súa evaluación dependerá de:

- a calidade da presentación
- a documentación aportada
- os resultados obtidos
- a orixinalidade e innovación
80
Guest lecture / keynote speech A6 A7 A9 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B10 B12 C4 C5 C6 C7 C8 Coñecementos teóricos da materia. Se terá en conta a asistencia a clase. 20
 
Assessment comments
First opportunity evaluation: a weighted grade will be calculated according to the weights indicated in the Methodologies.

Second chance evaluation: the same criteria will be followed as for the first chance evaluation.

Advance call: before the date of this call, the student will deliver the works proposed and not approved in the previous calls.

The fraudulent performance of the tests or evaluation activities will automatically imply a failure grade "0" in the corresponding call, thus invalidating any qualification obtained in all the evaluation activities.
The "students with recognition of part-time dedication and academic exemption of attendance exemption" will communicate at the beginning of the course their situation to the teachers of the subject, as established by the "Standard that regulates the regime of dedication to the study of undergraduate students in the UDC "(Art.3.be 4.5) and the" Standards for evaluation, review and claim of the qualifications of the undergraduate and master's degree studies (Art. 3 e 8b). The students in this situation will be evaluated by solving the same practical cases proposed in exercises through ICT practices.

Sources of information
Basic

Apuntes elaborados por Adolfo Lamas que se compartirán con el alumno a través de moodle.

BIBLIOGRAFÍA ADICIONAL DE LA ASIGNATURA GESTIÓN DE LA INNOVACIÓN

Arbonies A.L 1991 Nuevos Enfoques en la innovación de productos para la empresa industrial. Departamento de promoción y desarrollo económico

Centro de Diseño Industrial S.A. 1995, Manual de Gestión del Diseño

Baxter M., 1995 Product Design. Chapman & Hall

Escorsa, P, Herbolzheimer, E y Solé F. 1995 Diseño industrial y su gestión en la PYME española Diez casos reales. Esade

Fundación COTEC, 1998 El sistema español de Innovación. Diagnóstico y Recomendaciones.

EDDI, 1998, La mejora de la gestión del proceso de diseño en la PYME.

Montaña, J.Cómo diseñar un producto. Manuales IMPI

Nueno, P, Diseño y Estrategia empresarial. Manuales IMPI

Oficina Española de Patentes y Marcas

http://www.oepm.es

Complementary


Recommendations
Subjects that it is recommended to have taken before

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
Design and Ergonomics/771G01030

Subjects that continue the syllabus

Other comments


(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.