Competencias do título |
Código
|
Competencias / Resultados do título
|
A12 |
Coñecer e saber aplicar os sistemas de control de calidade vixente. |
A13 |
Saber xestionar e traballar con garantías en calquera laboratorio biotecnolóxico do ámbito público ou privado. |
A14 |
Ter unha visión integrada dos procesos de I+D+i desde o descubrimento de novos coñecementos básicos ata o desenvolvemento de aplicacións concretas deste coñecemento e a introdución no mercado de novos produtos biotecnolóxicos. |
A15 |
Saber deseñar unha investigación prospectiva de mercado para un produto biotecnolóxico. |
A16 |
Coñecer e analizar os aspectos financeiros que se están expansionando no mercado biotecnolóxico. |
A17 |
Saber buscar e obter información das principais bases de datos sobre patentes e elaborar a memoria de solicitude dunha patente dun proceso biotecnolóxico. |
A38 |
Xerar e desenvolver ideas, converténdoas en algo novo para conseguir solucións concretas que transformen a vida e o seu entorno, e que se materialicen na posta en marcha dunha empresa. |
A39 |
Innovar constantemente, avaliando beneficios e riscos e aportando novas ideas e formas de facer as cousas. |
B1 |
Capacidade de análise e síntese (localización de problemas e identificación das causas e a súa tipoloxía). |
B2 |
Capacidade de organización e planificación de todos os recursos (humanos, materiais, información e infraestruturas). |
B3 |
Capacidade de xestión da información (con apoio de tecnoloxías da información e as comunicacións). |
B4 |
Capacidade de planificación e elaboración de estudos técnicos en biotecnoloxía microbiana, vexetal e animal. |
B5 |
Capacidade de identificar problemas, buscar solucións e aplicalas nun contexto biotecnolóxico profesional ou de investigación. |
B6 |
Capacidade de comunicación oral e escrita dos plans e decisións tomadas. |
B7 |
Capacidade para formular xuízos sobre a problemática ética e social, actual e futura, que propón a Biotecnoloxía. |
B8 |
Capacidade de comunicación eficazmente coa comunidade científica, profesional e académica, así como con outros sectores e medios de comunicación. |
B9 |
Capacidade de Traballo en equipo multidepartamental dentro da empresa. |
B10 |
Capacidade de Traballo nun contexto de sostibilidade, caracterizado por: sensibilidade polo medio ambiente e polos diferentes organismos que o integran así como concienciación polo desenvolvemento sostible. |
B11 |
Racionamento crítico e respecto profundo pola ética e a integridade intelectual. |
B12 |
Adaptación a novas situacións legais, ou novidades tecnolóxicas así como a excepcionalidades asociadas a situacións de urxencia. |
B13 |
Aprendizaxe autónoma. |
B14 |
Liderazgo e capacidade de coordinación. |
B15 |
Sensibilización cara á calidade, o respecto medioambiental e o consumo responsable de recursos e a recuperación de residuos. |
C3 |
Utilizar as ferramentas básicas das tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) necesarias para o exercicio da súa profesión e para a aprendizaxe ao longo da súa vida. |
C4 |
Desenvolverse para o exercicio dunha cidadanía respectuosa coa cultura democrática, os dereitos humanos e a perspectiva de xénero. |
C5 |
Entender a importancia da cultura emprendedora e coñecer os medios ao alcance das persoas emprendedoras. |
C6 |
Adquirir habilidades para a vida e hábitos, rutinas e estilos de vida saudables. |
C7 |
Desenvolver a capacidade de traballar en equipos interdisciplinares ou transdisciplinares, para ofrecer propostas que contribúan a un desenvolvemento sostible ambiental, económico, político e social. |
C8 |
Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade. |
Resultados de aprendizaxe |
Resultados de aprendizaxe |
Competencias / Resultados do título |
Organizar e xestionar empresas de biotecnoloxía |
AM13 AM14 AM16 AM39
|
BM1 BM2 BM5 BM6 BM9 BM12 BM14 BM15
|
CM5 CM6
|
Identificar as diferentes fases do proceso de creación de novos produtos biolóxicos de interese comercial e biotecnolóxico |
AM14 AM15 AM17
|
BM1 BM4
|
CM5
|
Utilizar as ferramentas básicas necesarias para xerar novas ideas de negocio baseándose no coñecemento dos trámites, axudas e incentivos para a posta en marca dun novo producto biotecnolóxico |
AM15 AM16 AM17 AM38 AM39
|
BM3 BM5 BM12 BM13
|
CM3 CM7
|
Deseñar o modelo de negocio dunha empresa e analizar o seu potencial dentro do sector biotecnolóxico a escala nacional e internacional |
AM12 AM14 AM15 AM16 AM17 AM39
|
BM1 BM2 BM3 BM4 BM5 BM6 BM8 BM9 BM10 BM12 BM13
|
CM3 CM4 CM7 CM8
|
Recoñecer os procesos asociados á transferencia de investigación, o desenvolvemento e a innovación |
AM14 AM15 AM17
|
BM11 BM12
|
CM3 CM8
|
Asumir o valor da cultura emprendedora e a súa repercusión na sociedade |
AM12 AM14 AM38 AM39
|
BM5
|
CM3 CM4 CM7
|
Desenvolver estratexias básicas para o autoemprego e o emprendemento baseados na innovación |
AM14 AM16 AM17 AM38 AM39
|
BM4 BM5 BM7 BM8 BM11 BM12 BM13 BM14 BM15
|
CM3 CM7
|
Contidos |
Temas |
Subtemas |
Introducción ao emprendemento en biotecnoloxía
|
Importancia do emprendemento biotecnolóxico nos avances sociais e económicos dunha sociedade
Situación da UE e de España
Tipos de emprendemento segundo o seu propósito e o seu nivel de innovación |
Innovación |
Innovación
Bases de I+D. visión global dos programas de I+D. Proxectos europeos.
A Transferencia de tecnoloxía
Valorización do coñecemento transferible e a súa protección |
Fases do emprendemento en biotecnoloxía |
Ciclo de vida dunha empresa biotecnolóxia
Etapas do emprendemento biotecnolóxico.
Innovación e coñecemento tranferible. |
Organización e xestión dunha empresa biotecnolóxica |
Compoñentes dun modelo de negocio e exemplos
Análise do entorno e estudios de viabilidade
Estructura e desenvolvemente dun plan de negocio
Modelo Canvas |
Xestión dos RRHH na empresa |
Xestión de RRHH
Liderazgo e requisitos de traballo eficiente
Comunicación eficaz
Resolución de conflictos |
Planificación |
Metodoloxías / probas |
Competencias / Resultados |
Horas lectivas (presenciais e virtuais) |
Horas traballo autónomo |
Horas totais |
Sesión maxistral |
A12 A16 A38 A39 B4 B8 B9 B11 B12 C5 C6 C8 |
30 |
20 |
50 |
Eventos científicos e/ou divulgativos |
A14 B2 C4 C5 C6 C7 C8 |
5 |
0 |
5 |
Estudo de casos |
A12 A13 A14 A15 A16 A17 A38 A39 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12 B13 B14 B15 C3 C4 C7 |
1 |
15.5 |
16.5 |
Traballos tutelados |
A12 A13 A14 A15 A16 A17 A38 A39 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12 B13 B14 B15 C3 C4 C7 |
5 |
36 |
41 |
|
Atención personalizada |
|
0 |
0 |
0 |
|
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado |
Metodoloxías |
Metodoloxías |
Descrición |
Sesión maxistral |
Exposición por parte do profesor dos contidos sobre a materia obxecto de estudio, bases teóricas e directrices do traballo, exercicio o proxecto a desenvolver polo estudantado. |
Eventos científicos e/ou divulgativos |
Conferencias, charlas, exposicións, mesas redondas, debates,..., realizados polo estudantado egresados e/ou ponentes de prestixio, que permiten profundizar e complementar os contidos da materia en innovación, emprendemento e autoemprego. |
Estudo de casos |
Os estudantes en grupo, elaboran de maneira autónoma un documento sobre a creación dunha empresa ou proxecto innovador co fin de demostrar que adquiriron as competencias inherentes ao emprendemento |
Traballos tutelados |
Metodología diseñada para promover el aprendizaje autónomo de los estudiantes, bajo la tutela del profesor y en escenarios variados (académicos y profesionales). Está referida prioritariamente al aprendizaje del “cómo hacer las cosas”. Constituye una opción basada en la asunción por los estudiantes de la responsabilidad por su propio aprendizaje.
Este sistema de enseñanza se basa en dos elementos básicos: el aprendizaje independiente de los estudiantes y el seguimiento de ese aprendizaje por el profesor-tutor. |
Atención personalizada |
Metodoloxías
|
Traballos tutelados |
|
Descrición |
Atenderanse todos as dúbidas expostas no horario de titorías vía Teams |
|
Avaliación |
Metodoloxías
|
Competencias / Resultados |
Descrición
|
Cualificación
|
Estudo de casos |
A12 A13 A14 A15 A16 A17 A38 A39 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12 B13 B14 B15 C3 C4 C7 |
O estudo de caso consistirá na realización (memoria) e presentación (oral) dun plan de negocio no que se vexan reflectidos todos os contidos abarcados na materia.
Empregarase unha rúbrica para valorar tanto os contidos da memoria escrita como da exposición oral. |
100 |
|
Observacións avaliación |
Os criterios de avaliación son os mesmos para todas as oportunidades de avaliación. As matrículas de honor concederase a aqueles estudiantes que superando un 9, alcancen a máxima cualificación na primeira oportunidade en cada unha das universidades. A presentación e defensa celebraranse tanto na primeira como na segunda oportunidade nas datas publicadas no calendario académico na páxina web do máster.
|
Fontes de información |
Bibliografía básica
|
Ferrante, L. (2012). Aprenda de la mafia para alcanzar el éxito en su empresa. Random House Mondadori
Hormiga, E., Batista, R. y Sánchez, A. (2008). El capital intelectual en las empresas de nueva creación: influencia de los activos intangibles en el éxito empresarial. Fundación FYDE
Trías, F. (2007). El libro negro del emprendedor. Urano S.A.
Rovira, A. y Miralles, F. (2011). El mapa del tesoro. Grijalbo
de la Huerta, P. (2021). Emprender en biotecnología. LID
Pascual, J. (2021). Innovationa and collaboration in the digital era. Business&Economics
Rovira, A. y Trías, F. (2004). La buena suerte. Urano S.A. |
|
Bibliografía complementaria
|
|
|
Recomendacións |
Materias que se recomenda ter cursado previamente |
Biotecnoloxía Industrial/610475105 | Procesos e Produtos biotecnolóxicos/610475106 |
|
Materias que se recomenda cursar simultaneamente |
|
Materias que continúan o temario |
Auditoría de empresas biotecnolóxicas/610475202 | Aspectos legais e éticos en Biotecnoloxía/610475203 |
|
Observacións |
1. A entrega dos traballos documentais que se realicen nesta materia: a. Solicitarase en formato virtual e/o soporte informático
b. Realizarase a través de Moodle, en formato dixital sen necesidade de imprimilos
c. Débese ter en conta a importancia dos principios éticos relacionados cos valores de sustentabilidade nos comportamentos persoais e profesionais.
d. Traballarase para identificar e modificar prexuízos e actitudes sexistas e influirase na contorna para modificalos e fomentar valores de respecto e igualdade.
e. Facilitarase a plena integración do alumnado que por razóns físicas, sensoriais, psíqucias ou socioculturais, experimenten dificultades a un acceso adecuado, igualitario e proveitoso á vida universitaria Os coordinadores deste curso son: UDC: Profesora Mercedes Teijeiro UVigo: Profesor Pedro P Gallego |
|