Competencias / Resultados do título |
Código
|
Competencias / Resultados do título
|
Resultados de aprendizaxe |
Resultados de aprendizaxe |
Competencias / Resultados do título |
Función e aplicacións dos microoganismos no ámbito clínico, ambiental e industrial. |
A1 A4 A11 A14 A15 A21 A30 A31
|
B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12
|
C3 C6 C8
|
Coñecer e utilizar métodos e técnicas empregados no control microbiolóxico. |
A1 A2 A4 A9 A13 A14 A15 A25 A27 A30 A31
|
B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12
|
C3 C6 C8
|
Contidos |
Temas |
Subtemas |
UNIDADE 1. - CONCEPTOS E PROCEDEMENTOS DO CONTROL MICROBIOLÓXICO |
TEMA 1. - CONTROL POR AXENTES FÍSICOS
TEMA 2. - CONTROL POR AXENTES QUÍMICOS
TEMA 3. - AXENTES ANTIMICROBIANOS QUIMIOTERAPÉUTICOS |
UNIDADE 2. - MÉTODOS DO CONTROL MICROBIOLÓXICO DA CALIDADE |
TEMA 4. - IMPORTANCIA DO CONTROL MICROBIOLÓXICO DE CALIDADE: CRITERIOS MICROBIOLÓXICOS
TEMA 5. - MOSTRAXE: PLANS OU PROGRAMAS DE MOSTRAXE MICROBIOLÓXICA
TEMA 6. - PROCEDEMENTOS DE ANÁLISE MICROBIOLÓXICA DE PRODUTOS COMERCIAIS
TEMA 7. - INDICADORES MICROBIOLÓXICOS DE CALIDADE E INOCUIDADE |
UNIDADE 3. - MICROORGANISMOS E ENFERMIDADE |
TEMA 8. - MICROBIOTA NORMAL
TEMA 9. - PATOXENICIDADE MICROBIANA
TEMA 10. - INTERACCIÓN MICROBIANA COAS DEFENSAS DO HOSPEDADOR
TEMA 11. - INMUNOPATOLOXÍA E TERAPÉUTICA INMUNOLÓXICA |
UNIDADE 4. - MICROBIOLOXÍA AMBIENTAL |
TEMA 12. - OS MICROORGANISMOS COMO COMPOÑENTES DOS ECOSISTEMAS. CICLOS BIOXEOQUÍMICOS
TEMA 13. - INTERACCIÓNS MICROBIANAS |
UNIDADE 5. - UTILIZACIÓN E APLICACIÓNS INDUSTRIAIS DOS MICROORGANISMOS |
TEMA 14. - MICROORGANISMOS INDUSTRIAIS E FORMACIÓN DE PRODUTOS
TEMA 15. - BIOPROCESOS INDUSTRIAIS I: BIORREACTORES
TEMA 16. - CRECEMENTO DOS MICROORGANISMOS EN SISTEMAS INDUSTRIAIS
TEMA 16. - BIOPROCESOS INDUSTRIAIS II: RECUPERACIÓN DE PRODUCTOS E SALTO DE ESCALA |
UNIDADE 6. - PRODUTOS INDUSTRIAIS UTILIZANDO MICROORGANISMOS |
TEMA 18. - FERMENTACIÓN ALCOHÓLICA
TEMA 19. - FERMENTACIÓN LÁCTICA
TEMA 20. - PRODUCIÓN DE ÁCIDOS ORGÁNICOS, ANTIBIÓTICOS, VITAMINAS E ENCIMAS |
PRÁCTICAS DE LABORATORIO |
Práctica 1. Fermentación alcohólica
Práctica 2. Fermentación láctica
Práctica 3. Obtención de metabolitos microbianos de interese
Práctica 4. Determinación da sensibilidade aos antibióticos das bacterias
Práctica 5. Control de microorganismos por axentes físicos
Práctica 6. Determinación experimental do tempo de redución decimal: obtención do valor D |
Planificación |
Metodoloxías / probas |
Competencias / Resultados |
Horas lectivas (presenciais e virtuais) |
Horas traballo autónomo |
Horas totais |
Sesión maxistral |
A15 A21 A25 B3 B6 B7 B8 B9 B10 B11 B12 C3 C6 C8 |
30 |
67.5 |
97.5 |
Prácticas de laboratorio |
A1 A2 A4 A9 A11 A13 A14 A25 A30 A31 |
15 |
15 |
30 |
Solución de problemas |
B2 B4 B5 |
5 |
10 |
15 |
Proba mixta |
A14 A15 A21 A27 B2 |
2.5 |
0 |
2.5 |
|
Atención personalizada |
|
5 |
0 |
5 |
|
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado |
Metodoloxías |
Metodoloxías |
Descrición |
Sesión maxistral |
Realizarase a exposición, por parte dos profesores/ás responsables, dos contidos teóricos da materia. Na exposición utilizaranse distintos recursos baseados en TICs e na utilización de recursos web. |
Prácticas de laboratorio |
As prácticas son se asistencia obrigatoria. Nas sesións de laboratorio realizaranse na práctica os procesos que foi exposto nas sesións maxistrais. |
Solución de problemas |
Poñerase en práctica a resolución de problemas relativos a diferentes aspectos do contido da materia. Os coñecementos adquiridos na resolución de problemas serán valorados na proba mixta. |
Proba mixta |
Realizarase unha a proba escrita sobre os contidos explicados nas sesións maxistrais e na resolución de problemas. |
Atención personalizada |
Metodoloxías
|
Solución de problemas |
Prácticas de laboratorio |
Sesión maxistral |
Proba mixta |
|
Descrición |
Dentro da atención personaliza inclúense titorías, tanto para as sesións teóricas (sesións Maxistrais) coma para as sesión de resolución de problemas e as prácticas de laboratorio. Tamén se poden incluír sesións de preparación dos exames de teoría e de prácticas. Tamén se reservan horarios específicos de Atención Personalizada para a revisión das probas, prácticas e demais aspectos que se avalían na Proba Mixta. |
|
Avaliación |
Metodoloxías
|
Competencias / Resultados |
Descrición
|
Cualificación
|
Solución de problemas |
B2 B4 B5 |
Realizarase unha avaliación continua da elaboración de problemas e cuestionarios, os cales serán avaliados e supoñerán o 10% da nota final. Ademais, os coñecementos adquiridos na resolución de problemas serán valorados na proba mixta. |
10 |
Prácticas de laboratorio |
A1 A2 A4 A9 A11 A13 A14 A25 A30 A31 |
Asistencia obrigatoria. Avaliación continua durante o desenvolvemento destas (5%). Exame (15%). |
20 |
Proba mixta |
A14 A15 A21 A27 B2 |
Proba escrita dos coñecementos adquiridos nas sesións maxistrais (50%) e na resolución de problemas (20%).
Durante o desenvolvemento da materia lévaranse a cabo presencialmente varios exames curtos.
Para os alumnos que non se presenten a estos exames, farase un exame presencial global na data prevista para o exame final. |
70 |
|
Observacións avaliación |
A asistencia ás sesións de resolución de problemas e ás prácticas de laboratorio é obrigatoria.A non realización das prácticas impide a superación da materia, polo que aqueles alumnos que non as realicen non poden presentarse a exame (proba mixta).O alumno deberá superar tanto as prácticas coma a proba mixta para superar a materia.Para superar as prácticas, ademais da asistencia, é imprescindible aprobar o exame correspondente.Para a avaliación continua, no que se refire á resolución de problemas, cada estudante deberá ter resoltos os correspondentes boletíns de problemas previamente á asistencia a cada sesión e na forma indicada polo profesor. Finalmente, deberá acudir á correspondente sesión.Proba mixta: estará constituída por dúas partes, unha teórica (50%) e outra de resolución de problemas (20%).Para aprobar a materia deberá superarse cada unha das partes (calificación >=5): teoría, prácticas e resolución de problemas.Baseándose na avaliación continua poderá valorarse especificamente a progresión do alumno ao longo de todo o cuadrimestre cun máximo dun punto. Para que un alumno sexa considerado como NON PRESENTADO" non deberá ter realizado a proba mixta.No caso de non aprobar a materia na primeira opción, na segunda oportunidade deberá superarse a parte non aprobada. Se é a teoría, repetindo a parte correspondente da proba escrita, o mesmo no caso da resolución de problemas. Se son as prácticas, repetindo o exame. No caso de que varios alumnos optaran á obtención de Matrícula de Honra e non se puidesen concender todas, concederáselle a aqueles alumnos que obtivesen a máxma cualificación na primeira oportunidade. Todos os aspectos relacionados con “dispensa académica” , “dedicación ao estudo” , “permanencia” e “fraude académica” rexeranse de acordo coa normativa académica vixente
da UDC.
|
Fontes de información |
Bibliografía básica
|
|
DURIEUX, A y SIMON, JP (eds.) 2001. Applied Microbiology. Kluwer Academic Publishers
FORSYTHE, SJ y HAYES, PR, 2002. Higiene de los alimentos, microbiología y HACCP. Editorial Acribia. Zaragoza. España.
ICMSF (2000). Microorganismos de los alimentos 1. Su significado y métodos de enumeración. Editorial Acribia, s.a. Zaragoza. España.
ICMSF (2000). Microorganismos de los alimentos 2. Métodos de muestreo para análisis microbiológicos: principios y aplicaciones específicas. Editorial Acribia, s.a. Zaragoza. España.
MADIGAN, MT, MARTINKO JM, DUNLAP, PV y CLARCK, DP, 2009. Brock, Biología de Los Microorganismos 12ª Edición. Pearson Education. Madrid.
MOSIER, NS y LADISCH, MR, 2009. Modern biotechnology. John Wiley & Sons, Inc.
RATLEDGE, C y KRISTIANSEN B. (Eds) 2001 Basic Biotechnology – Second Edition Publisher: Cambridge University Press.
SMITH, JE. 2006. Biotecnología. Editorial Acribia. Zaragoza.
THIEMAN, WJ y PALLADINO, MA, 2010. Introducción a la biotecnología. Prentice Hall.
WILLEY, JM, SHERWOOD, LM y WOOLVERTON, CJ 2009 Microbiología de Prescott, Harley y Klein. 7ª Edición. McGraw-Hill-Interamericana de España. Madrid. |
Bibliografía complementaria
|
|
Recursos web:
Inclúese neste apartado algúns URL que recompilan recursos, imaxes, repositorios de técnicas, bases de datos,etc. relacionados coa Microbioloxía Aplicada, Biotecnoloxía e Control microbiolóxico:
http://www.microbialcellfactories.com/start.asp
http://www.microbialcellfactories.com/start.asp
http://www.eng.rpi.edu/chme/
http://www.eng.rpi.edu/chme/
http://wiki.yeastgenome.org/
http://wiki.yeastgenome.org/
http://www.phys.ksu.edu/gene/
http://www.phys.ksu.edu/gene/
http://www.asm.org/
http://www.asm.org/
http://www.bio.davidson.edu/courses/genomics/genomics.html
http://www.bio.davidson.edu/courses/genomics/genomics.html
http://www.nsta.org/
http://www.nsta.org/
http://fangman-brewer.genetics.washington.edu/index.html
http://fangman-brewer.genetics.washington.edu/index.html
http://vadlo.com/
http://vadlo.com/
http://www.lgcstandards-atcc.org/
http://www.lgcstandards-atcc.org/
Outros materiais de apoio:
Os alumnos dispoñerán de material de apoio na Plataforma MOODLE de apoio á formación da UDC. Ao longo do curso iranse incorporando materiais, actividades, probas de control, etc., tanto elaborados polo profesor como polos alumnos, que irán cambiando ao longo do curso. |
Recomendacións |
Materias que se recomenda ter cursado previamente |
|
Materias que se recomenda cursar simultaneamente |
|
Materias que continúan o temario |
Técnicas en Microbioloxía/610G02017 | Microbioloxía e biotecnoloxía ambiental/610G02018 |
|
Observacións |
As presentacións de clase que son facilitadas aos alumnos na plataforma virtual son unha guía para o estudo dos temas, e en ningún caso constitúen o contido total dos mesmos.
Para axudar a conseguir unha contorna inmediata sostible e cumprir co punto 6 da "Declaración Ambiental da Facultade de Ciencias (2020)", os traballos documentais que se realicen nesta materia: a. Solicitaranse maioritariamente en formato virtual e soporte informático. b. De realizarse en papel:
- Non se empregarán plásticos.
- Realizaranse impresións a dobre cara.
- Empregarase papel reciclado.
- Evitarase a realización de borradores.
|
|