Datos Identificativos 2020/21
Asignatura (*) Nutrición Código 750G01009
Titulación
Descriptores Ciclo Período Curso Tipo Créditos
Grao 1º cuadrimestre
Segundo Formación básica 6
Idioma
Castelán
Modalidade docente Híbrida
Prerrequisitos
Departamento Ciencias da Saúde
Coordinación
Bellido Guerrero, Diego
Correo electrónico
diego.bellido@udc.es
Profesorado
Bellido Guerrero, Diego
Correo electrónico
diego.bellido@udc.es
Web http://moodle.udc.es
Descrición xeral NUTRICIÓN HUMANA. ENFOCO TEÓRICO PRÁCTICO SOBRE BASES FISIOPATOLÓXICAS DA NUTRICIÓN E DIETÉTICA CLÍNICA ADAPTADA AO GRAO ENFERMAR. DEDICACIÓN ESPECIAL Á VARIAS DIETAS TERAPÉUTICAS, AVALIACIÓN DO ESTADO NUTRICIONAL E AMBULATORIA E HOSPITAL NUTRICIÓN ARTIFICIAL
Plan de continxencia 1. Modificacións para nós
Non se modifican

2. Metodoloxías
* Metodoloxías de ensino que se manteñen
A actividade docente mantense con grupos medios de 20-22 estudantes sempre que se garanta a distancia de seguridade e se poida facelo de xeito presencial. Dun xeito máis improbable, a actividade pódese substituír por non asistencia
* Metodoloxías de ensino que se modifican
As clases maxistrais non serán obrigatorias e impartiranse de xeito presencial a través do equipo de microsoft

3. Mecanismos de atención personalizada aos alumnos
A atención personalizada farase mediante moodle, correo electrónico ou equipo

4. Modificacións en avaliación
Os criterios de evacuación non cambiarán
* Observacións de avaliación:
A proba final realizarase de xeito presencial en grupos de 20 anos se é posible garantir distancias de seguridade ou a través do moodle ou as plataformas de suxeito en formatos de proba ou orais.

5. Modificacións da bibliografía ou webgrafía
- Material bibliográfico sen cambios
- Engade o material dispoñible para o estudante na plataforma Moodle

Competencias do título
Código Competencias do título

Resultados de aprendizaxe
Resultados de aprendizaxe Competencias do título
Describir os distintos grupos de alimentos e as súas características nutricionais A7
A8
B9
B15
C9
Describir os cambios nas necesidades nutricionais en diferentes fases da vida A7
A9
B9
C6
C10
Identificar técnicas, directrices e procedementos de diagnóstico nutricional e avaliación adecuada do estado nutricional A7
A8
A9
B1
B2
B4
B9
B13
C6
C7
C9
Describir a base fisiolóxica e fisiopatológica da nutrición nas persoas saudable e enfermo A7
A8
A9
B1
B9
B13
C6
C9
Describir os principios básicos da dietética e aplicados terapéutica para usar códigos de dietas A7
A8
A9
B1
B2
B4
B9
B13
C1
C6
C10
Identificar as indicacións, vías de administración e as complicacións da nutrición enteral e parenteral, así como describir os coidados necesarios de enfermería A7
A9
B1
B2
B4
B9
B13
C1
C6
C7
C9
C10

Contidos
Temas Subtemas
UNIDADE I. PRINCIPIOS DA NUTRICIÓN Termodinámica. O gasto enerxético. Os cambios fisiolóxicos e patológicas. Nocións básicas de ciencia dos alimentos.
UNIDADE 4. NUTRICIÓN APLICADA -A Dieta e Servizo de Nutrición. O seu papel como Unidade Hospital Central
-Organizing Unidade Dietetic. O papel das Profesións Enfermería
-Liña de base -Diet. Dietas terapéuticas
-os dietas Código
-Algoritmos En escoller o dereito dieta.
-A Dieta basal. Dietas equilibradas. A operación-modelo
-A Dieta basal de nenos e outras situacións
-Variantes Dieta basal
-bland dieta. Exemplo transición de modelo de dieta
-Dietas Semi-mole
-Maxilo -Diet
-A Dieta esmagado
-Dietas Hipercalórica.
-Dietas Calorie. Modelos dietas para obesidade e síndrome metabólica.
-A Dieta Diabetes. Todos os modelos de licenzas para pensos e equivalencias.
-O Dislipidemia dieta
-Modifications Cuantitativos e cualitativos
-Dietas Hipoproteicas
-Dietas Hiperproteicas
-Dietas Sen glutem
-Dietas Pobre en purinas
-Diet En partologias boca e trastornos da deglutición.
-Dietas enfermidade esofágica
-Dietas Protección Bile
-Gastrite e Ulcus -Dietas
-Dietas Pobre residuo
-Dietas Con residuo abundancia
-A Dieta en enfermidades pancreáticas e intestinais. Modificacións dietéticas na enfermidade inflamatoria do intestino
-Dietas E fígado
-O Síndrome do intestino curto dieta
-Diet E ostomia
UNIDAD 2. BROMATOLOGIA Grupos de alimentos
Macronutrientes
Micronutrientes
Análise dieta
enquisas alimentarios
Etiquetaxe nutricional
Puntos Críticos de Control
UNIDADE 3. NECESIDADES NUTRICIONAIS E CICLO VITAL -Os Grupos alimentarios
-Cálculo da dieta equilibrada
-Nutricionales-precísase nivel individual e da poboación
-o Nutrición en diferentes fases da vida na saúde e na enfermidade
-Patróns patróns. Alimentación e nutrición recomendacións para a poboación
nutricionais -Pirámides
-Nutrición Adultos saudable
-Nutrición n nenos e adolescentes
-Nutrición Durante o embarazo
-Nutrición Os anciáns
-Nutrición e o traballo
-Nutrición deporte
UNIDAD 5. NUTRICIÓN ARTIFICIAL -O Desnutrición
-Valuation Estado nutricional
-A Fibra na dieta humana
-Alimentacion Funcional
-Nutrition enteral
-Nutrition parenteral
-Nutrition Artificial en casa
-O Papel da enfermería na selección e diagnóstico de desnutrición
-El papel de la enfermería en la cribado y diagnostico de desnutrición

Planificación
Metodoloxías / probas Competencias Horas presenciais Horas non presenciais / traballo autónomo Horas totais
Aprendizaxe colaborativa A7 B2 3 20 23
Sesión maxistral A7 A8 A9 B9 12 40 52
Prácticas a través de TIC B4 3 12 15
Traballos tutelados B15 C1 C6 C7 9 30 39
Proba obxectiva A8 A9 B1 B2 B13 C6 C9 C10 2 12 14
 
Atención personalizada 7 0 7
 
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado

Metodoloxías
Metodoloxías Descrición
Aprendizaxe colaborativa Conxunto de procedementos de ensino-aprendizaxe guiados de forma presencial e/ou apoiados con tecnoloxías da información e as comunicacións, que se basean na organización da clase en pequenos grupos nos que o alumnado traballa conxuntamente na resolución de tarefas asignadas polo profesorado para optimizar a súa propia aprendizaxe e a dos outros membros do grupo.
Sesión maxistral Exposición oral complementada con el uso de medios audiovisuales y la introducción de algunas preguntas dirigidas a los estudiantes, con la finalidad de transmitir conocimientos y facilitar el aprendizaje.
La clase magistral es también conocida como “conferencia”, “método expositivo” o “lección magistral”. Esta última modalidad se suele reservar a un tipo especial de lección impartida por un profesor en ocasiones especiales, con un contenido que supone una elaboración original y basada en el uso casi exclusivo de la palabra como vía de transmisión de la información a la audiencia.
La sesión magistral se podrá hacer de forma no presencial a través de microsoft team, sin obligatoriedad de asistencia del alumno.
Prácticas a través de TIC
Metodoloxía que permite aos estudantes aprender de xeito eficaz, mediante actividades prácticas (demostracións, simulacións, etc.) a teoría dun campo de coñecemento, mediante o uso de tecnoloxías da información e a comunicación. As TIC son un excelente soporte e canle para o tratamento da información e a aplicación práctica do coñecemento, facilitando a aprendizaxe e o desenvolvemento de habilidades por parte dos estudantes.
Esta actividade realizarase de xeito presencial en grupos de 20 alumnos cando sexa posible
Traballos tutelados Metodoloxía deseñada para promover a aprendizaxe autónoma dos estudantes, baixo a tutela do profesor e en contextos variados (académicos e profesionais). Preocúpase principalmente de aprender "como facer as cousas". É unha opción baseada na asunción por parte dos estudantes de responsabilidade sobre a súa propia aprendizaxe.
Este sistema de ensino baséase en dous elementos básicos: a aprendizaxe independente dos estudantes e o seguimento desa aprendizaxe por parte do profesor-titor.
Esta actividade realizarase de xeito presencial en grupos de 20 alumnos cando sexa posible
Proba obxectiva Examen tipo Test presencial entre 50-100 preguntas con 4 o 5 respuestas. Una sola verdadera. La puntuación global computará el 60 % del total y por cada dos preguntas falladas se anula una acertada.

Atención personalizada
Metodoloxías
Sesión maxistral
Prácticas a través de TIC
Traballos tutelados
Descrición
Non é contabilizado o tempo tutotias virtual, que é aberto como unha función do tempo demanda.Si atención persoal para a aplicación individuo ou grupo é contado

Avaliación
Metodoloxías Competencias Descrición Cualificación
Aprendizaxe colaborativa A7 B2 Traballo colaborativo realizado nun grupo medio de 20-22 alumnos pero entregado individualmente en papel e en formato electrónico. Repartiranse ao longo do curso en 5 ou 6 obras, cuxo contido programarase con aviso suficiente. A calibración de dúas placas incluirase sempre segundo o formato previsto. Coa autorización do alumno, unha vez comprobada a calibración de ambas as placas se cumpre os requisitos, a placa calibrada colgarase con autoría na url www.foroactua.com 15
Prácticas a través de TIC B4 1. Calcular unha inxestión. Proxectar unha dieta e avaliación do estado nutricional.
2. Antropometría Seminario-Taller e impedanciometria
3. Taller colaboración etiquetaxe nutricional co especialista en Nutrición e Tecnoloxía de Alimentos
15
Traballos tutelados B15 C1 C6 C7 Presentación de obras protexidas. Grupo de dieta personalizada realizada en exposición pública. Ppt ou presentación en flash /video e entrega de documento en papel e formato eelctrónico 10
Proba obxectiva A8 A9 B1 B2 B13 C6 C9 C10 proba obxectivo final. 50-100 preguntas do exame test elección con 4 ou 5 respostas posibles e un real. Para cada 2 cuestións reais fracasadas é deducido. puntuación máxima no exame da proba é de 60 puntos de 100.
O exame pódese facer se as condicións permitan a través da sala de ordenador en formato Moodle
Debe ter polo menos unha puntuación de 50% en 100% no exame teórico para poñer completar a avaliación do contido práctico que puntúan máximo de 60 puntos en 100. (actividades e traballos realizados durante o curso serán avaliadas). A puntuación das actividades será gardado para a próxima sesión ordinaria do mesmo curso, pero se non superou este traballo test obxectivo realizado e non son válidos para avaliacións posteriores en novas chamadas eo exame teórico serán responsables 100% da nota final do alumno.
Calquera estudante pode solicitar unha avaliación oral, en calquera momento do curso do curso e antes da realización do exame obxectivo. A exposición será sempre pública e, a petición do estudante.
Tras a primeira chamada, en avaliacións posteriores profesora resérvase o dereito de desenvolver un teóricas cuestións do tipo de exame para substituír exame test
60
 
Observacións avaliación

Para superar a materia é necesario:

Lograr a metade da puntuación en cada unha das metodoloxías que computan na avaliación e que son de realización obrigatoria.

Convocatorias de segunda e posteriores matrículas: Para aqueles alumnos/as que cursasen a materia polo menos unha  vez deben de ter en conta que poden volver cursar toda a materia novamente ou presentarse só a un exame teórico final, tendo en conta que a cualificación do exame suporá o 100% da cualificación da materia.

Para os alumnos con matrícula parcial: poderán obter a cualificación da materia coa modalidade ordinaria ou modalidade na que a proba obxectiva supón o 90% da cualificación e o outro 10% unha presentación oral que se realizará o mesmo día da proba obxectiva ao finalizar a mesma. Nesta modalidade será obrigatorio superar ambas as partes para superar a materia. Os estudantes con inscrición parcial poden ter unha exención académica para a asistencia á clase pero non estarán exentos de presentar o traballo solicitado.

Convocatorias da oportunidade adiantada de avaliación: Para aqueles alumnos/as que solicitasen a oportunidade adiantada de avaliación, cumpran cos requisitos e concédaselle, poderán presentarse a un exame teórico final cuxa cualificación suporá o 100% da cualificación da materia.

A cualificación de non presentado: outorgarase a aqueles alumnos que non se presentan ao exame nin a ningunha das metodoloxías de avaliación.

As condicións para a obtención dunha matricula de honra son que o alumno obteña máis dun 90% da cualificación da materia, sexa a mellor cualificación da clase na oportunidade avaliada e a súa achega nas sesións maxistrais fose significativa.

Cada alumno gardará a información solicitada durante o curso en formato electrónico e a entegará ao final de curso en formato CD identificado.


Fontes de información
Bibliografía básica Bellido D (2009). Actualización en Nutrición y Dietética Clínica. Congrega
De Luis D, Bellido D, Garcia Luna PP (2010). Dietoterapia, Nutrición Clínica y Metabolismo. Diaz de Santos
DIEGO BELLIDO GUERRERO (España). Dietoterapia, Nutrición Clínica y Metabolismo. Aula Medica. Madrid
Bellido D (2003). Libro de Cocina Gallega para Diabéticos. Dip Prov Coruña
Bellido D (2006). Manual de Formación en Obesidad. Acción Médica
Olveira G (2007). Manual de Nutrición Clínica y Dietética. Diaz de Santos
Salas-Salvadó J (2008). Nutrición y Dietética Clinica. Elsevier Masson
Escott-Stump S (2005). Nutrition and Diagnosis-Related Care. Lippincott Williams & Wilkins
Bellido D (2015). Sobrepeso y Obesidad. TRAMA Solutions
Gil A (2010). Tratado de Nutrición 4 tomos. PANAMERICANA
Bellido D, Lopez de la Torre M (2010). www.foroactua.com.


ESENCIAL MATERIAL DE REFERENCIA

VERSIÓN ESTÁ NA LIÑA DE PROPIO LIBROA TRAVES DUN CODIGO DE REXISTRO

Bibliografía complementaria


Recomendacións
Materias que se recomenda ter cursado previamente
Bioloxía/750G01002
Bases para a interpretación do coñecemento científico/750G01008

Materias que se recomenda cursar simultaneamente
Enfermaría Clínica I/750G01034

Materias que continúan o temario
Practicum/750G01032

Observacións

Esta materia ten en conta as recomendacións de SOSTENIBILIDADE MEDIO AMBIENTE, PERSOA E IGUALDADE DE XERO:

- A entrega dos traballos documentais que se realicen nesta materia, realizarase a través de Moodle, en formato dixital sen necesidade de imprimilos.

- Teranse en conta os principios éticos relacionados cos valores da sustentabilidade nos comportamentos persoais e profesionais.

- Atendendo ás distintas normativas de aplicación para a docencia universitaria, nesta materia terase en conta a perspectiva de xénero velando pola non utilización dunha linguaxe sexista na aula, nos documentos desenvolvidos na materia e nas actividades clínicas realizadas co alumnado.

- Traballarase para identificar e modificar prexuízos e actitudes sexistas dentro da aula ou no contexto clínico, influíndo na contorna para modificalos e fomentar valores de respecto e igualdade.

- Prestará especial atención en detectar situacións de discriminación por razón de xénero e proporanse accións e medidas para corrixilas.

- Facilitarase a plena integración do alumnado que por razón físicas, sensoriais, psíquicas ou socioculturais, experimenten dificultades a un acceso idóneo, igualitario e proveitoso á vida universitaria.

- Nesta materia, o profesorado, ten contraído o compromiso de aplicación da normativa da UDC ante situacións de plaxio.




(*)A Guía docente é o documento onde se visualiza a proposta académica da UDC. Este documento é público e non se pode modificar, salvo casos excepcionais baixo a revisión do órgano competente dacordo coa normativa vixente que establece o proceso de elaboración de guías