Identifying Data 2020/21
Subject (*) Animal biotechnology Code 610475304
Study programme
Mestrado Universitario en Biotecnoloxía Avanzada
Descriptors Cycle Period Year Type Credits
Official Master's Degree 2nd four-month period
First Optional 3
Language
Spanish
Teaching method Face-to-face
Prerequisites
Department Bioloxía
Coordinador
Insua Pombo, Ana Maria
E-mail
ana.insua@udc.es
Lecturers
Insua Pombo, Ana Maria
Mendez Felpeto, Josefina
E-mail
ana.insua@udc.es
josefina.mendez@udc.es
Web http://masterbiotecnologiaavanzada.com/
General description Trátase dunha materia na que se pretende presentar aos alumnos os aspectos básicos da biotecnoloxía animal. Comprender os fundamentos de ferramentas moleculares para o estudo de genomas e como a través de marcadores moleculares podénse identificar especies, analizar poboacións e desenvolver programas de mellora. Tamén coñecer ferramentas e aplicacións de tecnoloxías para a manipulación cromosómica e fertilización in vitro.
Contingency plan 1. Modificacións nos contidos
Non se modifican
2. Metodoloxías
*Metodoloxías docentes que se manteñen
Docencia híbrida/mixta
- Sesión maxistral
- Traballos tutelados
- Prácticas a través de TIC
- Proba obxectiva
Docencia non presencial
- Traballos tutelados
- Prácticas a través de TIC
- Proba obxectiva

*Metodoloxías docentes que se modifican
Docencia híbrida/mixta
- Prácticas de laboratorio (visita): non se realizará; esta actividade substitúese por resolución de problemas.
Docencia non presencial
- Sesión maxistral: non se realizará; esta actividade substitúese por estudo previo (lectura de documentación/visionado de vídeos de maneira autónoma) e posterior debate dirixido polo profesor.
- Prácticas de laboratorio: non se realizará; esta actividade substitúese por resolución de problemas.
3. Mecanismos de atención personalizada ao alumnado
Docencia híbrida/mixta
- Correo electrónico. Diariamente. Para facer consultas e solicitar encontros virtuais para titorías.
- Moodle/Faitic. Diariamente. Para proporcionar materiais e información da materia.
- Teams. A pedimento do estudante para realizar titorías.
Docencia non presencial
- Correo electrónico. Diariamente. Para facer consultas e solicitar encontros virtuais para titorías.
- Moodle/Faitic. Diariamente. Para proporcionar materiais e información da materia.
- Teams. Franxa horaria da materia para sesións de debate dirixido polo profesor. Tamén a pedimento do estudante para realizar titorías.

4. Modificacións na avaliación
Docencia híbrida/mixta
- Resolución de problemas: 15% (remplaza prácticas de laboratorio 15%)
Docencia non presencial
- Debate dirixido: 15% (remplaza sesión maxistral 15%)
- Resolución de problemas: 15% (remplaza prácticas de laboratorio 15%)

*Observacións de avaliación:
Docencia híbrida/mixta ou non presencial
A proba obxectiva realizarase nun entorno virtual.

5. Modificacións da bibliografía ou webgrafía
Proporcionaranse recursos electrónicos de libre acceso.

Study programme competencies
Code Study programme competences
A21 Coñecer os recursos microbianos, vexetais e animais de interese biotecnolóxico así como as súas aplicacións na industria alimentaria e agropecuaria.
A24 Coñecer as estratexias de produción e mellora de alimentos por métodos biotecnolóxicos.
B1 Capacidade de análise e síntese (localización de problemas e identificación das causas e a súa tipoloxía).
B2 Capacidade de organización e planificación de todos os recursos (humanos, materiais, información e infraestruturas).
B3 Capacidade de xestión da información (con apoio de tecnoloxías da información e as comunicacións).
B4 Capacidade de planificación e elaboración de estudos técnicos en biotecnoloxía microbiana, vexetal e animal.
B5 Capacidade de identificar problemas, buscar solucións e aplicalas nun contexto biotecnolóxico profesional ou de investigación.
B6 Capacidade de comunicación oral e escrita dos plans e decisións tomadas.
B7 Capacidade para formular xuízos sobre a problemática ética e social, actual e futura, que propón a Biotecnoloxía.
B8 Capacidade de comunicación eficazmente coa comunidade científica, profesional e académica, así como con outros sectores e medios de comunicación.
B9 Capacidade de Traballo en equipo multidepartamental dentro da empresa.
B10 Capacidade de Traballo nun contexto de sostibilidade, caracterizado por: sensibilidade polo medio ambiente e polos diferentes organismos que o integran así como concienciación polo desenvolvemento sostible.
B11 Racionamento crítico e respecto profundo pola ética e a integridade intelectual.
B12 Adaptación a novas situacións legais, ou novidades tecnolóxicas así como a excepcionalidades asociadas a situacións de urxencia.
B13 Aprendizaxe autónoma.
B14 Liderazgo e capacidade de coordinación.
B15 Sensibilización cara á calidade, o respecto medioambiental e o consumo responsable de recursos e a recuperación de residuos.

Learning aims
Learning outcomes Study programme competences
Ability to identify the different biotechnological applications that animal resources have in the sector of food and agriculture. AC21
AC24
BC1
BC2
BC3
BC5
BC7
BC8
BC10
BC12
BC13
BC15
Ability to develop production strategies based on food improvement by biotechnological methods. AC21
AC24
BC1
BC2
BC3
BC4
BC5
BC6
BC7
BC8
BC9
BC10
BC11
BC12
BC13
BC14
BC15

Contents
Topic Sub-topic
Genomics and its application in the exploitation of natural animal variability. Structural and functional genomics. Animal genomes. Paradox of C-Value. Genomic regions and their variation. Gene identification. Linkage maps.

Breeding and marker-assisted selection Molecular makers: types, characteristics, development and analysis. Selection of quantitative traits in animals. Detection and analysis of QTLs. Use of identified genes in genetic improvement. Genome-wide association studies. Genomic selection.
Control of reproduction and assisted reproductive technologies in animals.
In vitro fertilization and embryo production
Micromanipulation of gametes and embryos
Sex determination.
Chromosome manipulation in fish and shellfish Poliploidy. Gynogenesis. Androgenesis. Monosex populations. Production of clones.


Planning
Methodologies / tests Competencies Ordinary class hours Student’s personal work hours Total hours
Guest lecture / keynote speech A21 A24 B11 B12 B15 14 21 35
Laboratory practice A21 A24 B9 4 2 6
ICT practicals A24 A21 B2 B3 3 6 9
Supervised projects A21 A24 B1 B2 B6 B7 B8 B10 B13 B14 0 12 12
Objective test A21 A24 B1 B3 B4 B5 B6 2 10 12
 
Personalized attention 1 0 1
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies Description
Guest lecture / keynote speech Lectures will be given by the course teachers in order to convey a general knowledge of the subject.
Lectures will be held by videoconference and dialogue between students and teachers will be encouraged.
Laboratory practice Visit a labotatory where biotechnology tools are used for animal reproduction
ICT practicals Knowledge application activity based on the use of computer resources. It will be carried out under the guidance of a teacher.
Supervised projects Students, in groups or individually, will write an essay about some aspect of the subject
Objective test This test will be used to assess the knowledge acquired in this subject. It may consists of the following types of questions: multiple choice, true/false, short answer and/or association.

Personalized attention
Methodologies
Supervised projects
Description
Custom and group tutorial sessions are possible, either in person or via videoconference, for advice on jobs and to review any subject-related issue.

Assessment
Methodologies Competencies Description Qualification
ICT practicals A24 A21 B2 B3 The degree of understanding of analyzes carried out and the skill with bioinformatics tools used will be evaluated. 10
Supervised projects A21 A24 B1 B2 B6 B7 B8 B10 B13 B14 Originality, degree of understanding of the topic, ability to synthesize and review and consulted literature sources will be evaluated.
20
Guest lecture / keynote speech A21 A24 B11 B12 B15 Attitude attendance and participation in the dialogues promoted by teachers will be evaluated.
15
Laboratory practice A21 A24 B9 Attendance at practices will be assessed. Students will respond to a questionnaire on visit they make.
15
Objective test A21 A24 B1 B3 B4 B5 B6 The objective test will allow the student to demonstrate mastery of the knowledge acquired on basic issues of the subject.
40
 
Assessment comments

To be assessed it is necesary to take the objective test.

Preferably, first class honors will be awarded in June among students with a score of 9 or higher.

The grade of Non Attendance (NP) will be applied to students that do not complete any of the proposed activities.

In the case of justified exceptional circumstances, additional measures may be taken, so that the student can pass the subject.


Sources of information
Basic Smith J.E. (2004). Biotecnología . Acribia S.A.
Allis, D., Jenuwein, T., Reinberg, D. & M.T. Caparros (2007). Epigenetics. Cold Spring Harbor Laboratory Press
Lewin B. (2008). Genes IX. McGraw Hill
Piferrer, F., Felip, A., Cal, R.M. (2007). Inducción de la triploidía y la ginogénesis para la obtención de peces estériles y poblaciones monosexo en acuicultura . En Genética y genómica en acuicultura. Observatorio Español de Acuicultura, Madrid.
Cortés Rubio, E.& Morcillo Ortega G. (2002). Ingenieria Genética. Manipulación de genes y genomas. Universidad Nacional de Educación a Distancia
Thieman W.J. & Palladino M.A. (2009). Introduction to Biotechnology Second Edition. Pearson International Edition
Ruvinsky, A., Marshall-Graves, J.A. (2005). Mammalian Genomics. CABI Publishing
Piferrer, F., Beaumont, A., Falguière, J.C., Flajshans, Haffray, P., Colombo, L (2009). Polyploid fish and shellfish: production, biology, applications to aquaculture for performance improvement and genetic containement. Aquaculture 293: 125-156
Lynch, M (2007). The Origins of Genome Architecture. Sinauer Assoc., Sunderland

Complementary


Recommendations
Subjects that it is recommended to have taken before
Genetic Engineering and Transgenetics /610475101
Cellular and Tissue Engineering/610475102
Genomics and Proteomics/610475103

Subjects that are recommended to be taken simultaneously
Organisation and management of a laboratory/610475201
Legal and ethical aspects in Biotechnology/610475203
Analysis of foodstuff. food security and traceability /610475302

Subjects that continue the syllabus
Assisted reproduction technology/610475502

Other comments

Recommendations:

Students are recommended to have the necessary English level to understand scientific information sources for the proper learning of the skills of the subject.

Folow the development of the course regularly.

Check Moodle/Faitic and email to obtain materials and know the schedule of activities.

Attend tutorials to resolve any questions or dfficulties that may arise.

Consult the recommended bibliography.



(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.