Datos Identificativos 2018/19
Asignatura (*) Métodos e Técnicas de Investigación no Turismo Código 662G01024
Titulación
Grao en Turismo
Descriptores Ciclo Período Curso Tipo Créditos
Grao 2º cuadrimestre
Terceiro Obrigatoria 6
Idioma
Castelán
Galego
Inglés
Modalidade docente Presencial
Prerrequisitos
Departamento
Coordinación
Pérez García, Antonia
Correo electrónico
antonia.perezg@udc.es
Profesorado
Correo electrónico
Web
Descrición xeral Proporcionar ao alumno os coñecementos e as ferramentas para saber deseñar un traballo de investigación en turismo, o método a seguir, as técnicas a empregar, as fontes de datos e a forma de redacción.
A materia divídese en varias partes, tendo como obxectivo xeneral aprender a realizar tanto un traballo de investigación coma un informe para unha empresa, institución ou organización turística.


Competencias do título
Código Competencias do título
A5 Converter un problema empírico nun obxecto de investigación e elaborar conclusións.
A6 Ter unha marcada orientación de servizo ao cliente.
A13 Manexar técnicas de comunicación.
A24 Utilizar e analizar as tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) nos distintos ámbitos do sector turístico.
A33 Creatividade.
A34 Iniciativa e espírito emprendedor.
B1 Capacidade de análise e síntese.
B2 Comunicación oral e escrita en lingua nativa.
B3 Resolución de problemas.
B4 Razoamento crítico.
B5 Compromiso ético.
B6 Aprendizaxe autónoma.
B7 Adaptación a novas situacións.
C1 Expresarse correctamente, tanto de forma oral coma escrita, nas linguas oficiais da comunidade autónoma.
C2 Dominar a expresión e a comprensión de forma oral e escrita dun idioma estranxeiro.
C3 Utilizar as ferramentas básicas das tecnoloxías da información e as comunicacións (TIC) necesarias para o exercicio da súa profesión e para a aprendizaxe ao longo da súa vida.
C4 Desenvolverse para o exercicio dunha cidadanía aberta, culta, crítica, comprometida, democrática e solidaria, capaz de analizar a realidade, diagnosticar problemas, formular e implantar solucións baseadas no coñecemento e orientadas ao ben común.
C5 Entender a importancia da cultura emprendedora e coñecer os medios ao alcance das persoas emprendedoras.
C6 Valorar criticamente o coñecemento, a tecnoloxía e a información dispoñible para resolver os problemas cos que deben enfrontarse.
C7 Asumir como profesional e cidadán a importancia da aprendizaxe ao longo da vida.
C8 Valorar a importancia que ten a investigación, a innovación e o desenvolvemento tecnolóxico no avance socioeconómico e cultural da sociedade.

Resultados de aprendizaxe
Resultados de aprendizaxe Competencias do título
-Proporcionar ao alumno os coñecementos e as ferramentas para saber deseñar un traballo de investigación en turismo -Coñecer os métodos e técnicas a empregar para o deseño dun traballo de investigación -Coñecer as fontes de datos e o manexo destas. -Coñecer as fases e saber redactar un traballo de investigación, informe, etc. A5
A6
A13
A24
A33
A34
B1
B2
B3
B4
B5
B6
B7
C1
C2
C3
C4
C5
C6
C7
C8

Contidos
Temas Subtemas
Tema 1: Métodos nas ciencias sociais 1.1 Regras xerais do método científico
1.2 Métodos nas ciencias sociais: causal, funcional, estruturalista, formal e tipolóxico.
1.3 Concepto de método e técnica.
1.4 Método indutivo ou empírico


Tema 2: Fases dá investigación social: formulación, obxectivos, revisión de fontes bibliográficas, marco teórico, metodoloxía, tratamento de datos e conclusións.


2.1 Revisión de fontes bibliográficas: busca de base dá datos na rede (libros dixitais, revistas, catálogos de consultas e bibliotecas universitarias)
2.2 Manexo de Refwords. Elaboración de bibliografía.
2.2 Preparación: formulación do problema,campo de investigación, marco teórico, obxectivos e deseño da investigación.
Elección de instrumentos válidos e fiables. Selección da mostra representativa.
Tema 3: Fases dá investigación social: formulación, obxectivos, revisión de fontes bibliográficas, marco teórico, metodoloxía, tratamento de datos e conclusións.
3.1 Recollida de datos: papel do investigador, calidade dos datos.
3.2 Análise e interpretación dos datos: codificación, construción de táboas e cadros. Interpretación dos datos. Elaboración das conclusións.
3.3 Redacción do informe
Tema 4: Técnicas de investigación social aplicadas ao turismo. 4.1. Observación participante e non particpante. Tipos de estratexias.
4.2. Análise de contido. Pasos metodolóxicos.
4.3. A entrevista en profundidade, procedemento, transcrición e análise.

Tema 5: Técnicas de investigación social aplicadas ao turismo. 5.1 A enquisa, tipos de cuestións, estrutura e deseño.
5.2 Grupo de discusión
5.3 A técnica Delphi
5.4 Outras técnicas: estudo de casos, historias de vida, etc.


Planificación
Metodoloxías / probas Competencias Horas presenciais Horas non presenciais / traballo autónomo Horas totais
Sesión maxistral A5 A6 A13 A24 A33 A34 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 C1 C4 C5 C6 C7 C8 20 20 40
Análise de fontes documentais A5 A6 A13 A24 A33 A34 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 C1 C2 C3 C4 C5 C6 C7 C8 10 24 34
Traballos tutelados A5 A6 A13 A24 A33 A34 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 C1 C2 C3 C4 C5 C6 C7 C8 20 48 68
Proba mixta A5 A6 A13 A33 A34 B1 B3 B4 B5 B6 B7 C3 C4 C5 C6 C7 C8 2 4 6
 
Atención personalizada 2 0 2
 
*Os datos que aparecen na táboa de planificación son de carácter orientativo, considerando a heteroxeneidade do alumnado

Metodoloxías
Metodoloxías Descrición
Sesión maxistral Exposición oral do profesor dos temas da materia

Modalidade online: Facilitaránse os contidos dos temas en formato pdf a través da aplicación de Moodle.
Análise de fontes documentais O analise de fontes documentais (estudos publicados en revistas científicas ou do sector turístico que serán facilitados ao longo do cuadrimestre), traballarase durante os seminarios para a súa posterior avaliación. Algúns destes artigos fomarán parte da avaliación final.

Modalidade online: A analise de fontes documentais (estudos publicados en revistas científicas ou do sector turístico que facilitaranse online) traballaránse ao longo do catrimestre. Forman parte da avaliación final.
Traballos tutelados Realización de traballos prácticos obrigatorios guiados individuais ou en grupos reducidos sobre diversas técnicas de investigación. No devandito traballo o alumno ou grupo hai planificar/deseñar as técnicas de investigación suxeridas na aula (observación participante, análise de contido, entrevista en profundidade e enquisa) aplicados á situación social e obxectivos empresariais/institucionais da empresa/institución seleccionada. O devandito traballo forma parte da avaliación final.

Modalidade online: Realización de traballos prácticos obrigatorios guiados individuais sobre diversas técnicas de investigación. En dito traballo o alumno planificará/deseñará as técnicas de investigación suxeridas (análisis de contido, entrevista en profundidade e deseño de enquisa) aplicadas á situación social e obxectivos empresariais/institucionais da empresa/institución seleccionada. Dito traballo forma parte da avaliación final.

Proba mixta Exame mixto onde haberá unha parte test que valora a aprendizaxe de conceptos e outra parte de preguntas de desenvolvemento que valora a aprendizaxe de coñecementos.


Atención personalizada
Metodoloxías
Traballos tutelados
Descrición
A análise documental supón a atención personalizada de titorías en pequenos grupos na aula. Os traballos tutelados tamén supoñerán un seguimento e control do alumno. As titorías iranse expoñendo a medida que se explique o contido teórico do curso e a súa aplicación práctica.


Modalidade online: A análise documental supon a atención personalizada de titorías online ou no foro. Os traballos tutelados tamén supoñen un seguimento e control do alumno online.



Avaliación
Metodoloxías Competencias Descrición Cualificación
Proba mixta A5 A6 A13 A33 A34 B1 B3 B4 B5 B6 B7 C3 C4 C5 C6 C7 C8 Exame mixto onde haberá unha parte test que valora a aprendizaxe de conceptos e outra parte de preguntas de desenvolvemento que valora a aprendizaxe de coñecementos.

Modalidale online: O exame ten unha cualificación de 60%.
50
Traballos tutelados A5 A6 A13 A24 A33 A34 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 C1 C2 C3 C4 C5 C6 C7 C8 Realización de traballos prácticos obrigatorios guiados individuais ou en grupos reducidos sobre diversas técnicas de investigación. No devandito traballo o alumno ou grupo hai planificar/deseñar as técnicas de investigación máis axeitadas á situación social e obxectivos empresariais/institucionais formulados. O devandito traballo forma parte da avaliación final.

Modalidade online: Realización de traballos prácticos obrigatorios guiados individuais sobre diversas técnicas de investigación. En dito traballo o alumno planificará/deseñará as técnicas de investigación suxeridas (análise de contido, entrevista en profundidade e deseño de enquisa) aplicadas á situación social e obxectivos empresariais/institucionais da empresa/institución seleccionada. Dito traballo forma parte da avaliación final. Cualificación 30%
40
Análise de fontes documentais A5 A6 A13 A24 A33 A34 B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 C1 C2 C3 C4 C5 C6 C7 C8 O analise de fontes documentais (estudos publicados en revistas científicas ou do sector turístico que serán facilitados ao longo do cuadrimestre) traballarase durante os seminarios en grupo para a súa posterior avaliación. Forma parte da avaliación final.

Modalidade online: A analise de fontes documentais (estudos publicados en revistas científicas ou do sector turístico que facilitaranse online) traballaránse ao longo do catrimestre. Forman parte da avaliación final. Cualificación 10%.
10
 
Observacións avaliación

Modalidade presencial:

Os traballos tutelados e análise de fontes documentais son traballos
obrigatorios para a avaliación e o alumno terá que obter un mínimo
dun (4) para facer media co exame, sempre e cando a media de ambas
partes sumen un aprobado (5)

1ª Oportunidade: a parte práctica ten un valor dun 50%, a
parte teórica ten un valor dun 50%. Aqueles que non teñan un mínimo dun 4
na parte práctica teñen que facer un exame dun 100% de cualificación de ambas partes.

Permítese unha dispensa de asistencia máxima dun 20%. A partires do 20% tense que xustificar por motivos de traballo, prácticas ou enfermidade.

2ª Oportunidade: gárdase a nota da parte práctica de traballos obrigatorios feitos, no caso de ter mínimo un 4 na mesma, durante o curso.

O
alumnado con recoñecemento de dedicación a tempo parcial e dispensa
académica de exención de asistencia, solicitada oficialmente á EUT-CENP ,
poderá facer os traballos obrigatorios non presenciais e
facerlos chegar ao profesor para a súa avaliación, estes alumnos poderán
facer o exame dun 70% de cualificación, sempre que chegen a un mínimo dun 4 na parte práctica. No caso de non aprobar os traballos, o exame será sobre unha cualificación dun 100%.

Modalidade online:

Os traballos tutelados e análise de fontes documentais son traballos
obrigatorios para a avaliación e o alumno terá que obter un mínimo
dun (4) para facer media có exame, sempre e cando a media de ambas
partes sumen un aprobado (5)

Metodoloxías cualificación:

- Análise de fontes documentais: 10%

- Traballos tutelados: 30%

- Proba mixta: 60%

1ª Oportunidade: a parte de actividades online ten un
valor dun 40%, a parte teórica do exame ten un valor dun 60%. 

2ª Oportunidade: gardase a nota da parte práctica de traballos obrigatorios realizados, no caso de obter mínimo un 4 na mesma, durante o curso.


Fontes de información
Bibliografía básica García Ferrando, M. y otros (2000). El análisis de la realidad social. Métodos y técnicas de investigación. Madrid, Alianza
Gutierrez Brito, Jesús (2007). Investigación Social del turismo. Perspectivas y aplicaciones. Paraninfo
Bacells i Junyent, Josep (1995). La Investigación social. Promociones y Publicaciones Universitarias
Hernández Sampieri, Roberto y otros (2006). Metodología de la investigación. Mc Graw-Hill-4ª Edición


Bibliografía complementaria


Recomendacións
Materias que se recomenda ter cursado previamente
Socioloxía do Turismo/662G01001

Materias que se recomenda cursar simultaneamente

Materias que continúan o temario

Observacións


(*)A Guía docente é o documento onde se visualiza a proposta académica da UDC. Este documento é público e non se pode modificar, salvo casos excepcionais baixo a revisión do órgano competente dacordo coa normativa vixente que establece o proceso de elaboración de guías