Identifying Data 2022/23
Subject (*) Business and Competitiveness Code 771528005
Study programme
Máster Universitario en Enxeñaría en Deseño Industrial
Descriptors Cycle Period Year Type Credits
Official Master's Degree 1st four-month period
First Obligatory 6
Language
Spanish
Teaching method Face-to-face
Prerequisites
Department Empresa
Coordinador
Domínguez Feijóo, Gerardo
E-mail
g.dominguez@udc.es
Lecturers
Domínguez Feijóo, Gerardo
E-mail
g.dominguez@udc.es
Web http://https://moodle.udc.es/
General description Nesta materia o alumno adquirirá os coñecementos necesarios de planificación e estratexia para a dirección e organización de empresas, tanto a nivel organizativo, como a nivel de produto, orientándose aos mercados e á innovación e o desenvolvemento tecnolóxico, no avance socioeconómico e cultural da sociedade, centrándose nos sectores dos complementos, mobiliario e mobilidade.

Study programme competencies
Code Study programme competences
A1 CE02 - Conocer las distintas disciplinas que confluyen en el diseño para colectividades "arquitectura, psicología ambiental, ecología, etc" y que le permitirán integrarse en equipos interdisciplinares.
A2 CE01 - Utilizar aplicaciones TIC para la concepción de nuevos productos, utilizar herramientas multimedia para la visualización, presentación y comunicación estratégica del producto y proyectos de diseño.
A3 CE03 - Conocer la ingeniería asistida por ordenador para valorar las características, propiedades, viabilidad y rentabilidad del producto.
A4 CE04 - Aplicar la metodología de la ingeniería de producto planteando soluciones apropiadas desde el punto de vista industrial, técnico y económico.
A7 CE07 - Aplicar técnicas de gestión de procesos para la agilización de tiempos en la concepción, producción y lanzamiento de productos.
A8 CE08 - Conocer técnicas de gestión del diseño a nivel operativo y estratégico para lograr la interlocución entre estrategia empresarial y diseñadores.
A9 CE09 - Diseñar centrándose en el usuario y los estilos de vida.
A10 CE10 - Diseñar, innovar y gestionar nuevos productos.
A11 CE11 - Diseñar, gestionar y comunicar aspectos corporativos adecuando los estilos gráficos al producto y al mercado.
A12 CE12 - Diseñar, planificar y gestionar el diseño en espacios públicos y arquitectónicos destinados al uso colectivo: entornos y eventos urbanos, espacios expositivos, elementos de mobiliario urbano e instalaciones eventuales.
A13 CE13 - Diseñar teniendo en cuenta la accesibilidad y la integración de las personas con discapacidad o con necesidades particulares de adaptación en la vida cotidiana.
A14 CE14 - Diseñar teniendo en cuenta factores humanos y criterios ergonómicos.
A16 CE16 - Incorporar al desarrollo del producto una relación efectiva entre diseño y marketing.
A18 CE18 - Integrarse en oficinas técnicas o departamentos I+D+I.
A20 CE20 - Analizar factores y métodos de investigación enfocados al conocimiento de los sistemas empresariales.
A21 CE21 - Gestión del conocimiento en diseño aplicado al modelo empresarial y al diseño de productos industriales.
A25 CE25 - Aplicar técnicas de análisis de nuevas demandas y de preferencias de usuario.
A26 CE26 - Integrar el ecodiseño dentro del sistema de gestión de la empresa.
B1 CB6 - Poseer y comprender conocimientos que aporten una base u oportunidad de ser originales en el desarrollo y/o aplicación de ideas, a menudo en un contexto de investigación
B2 CB7 - Que los estudiantes sepan aplicar los conocimientos adquiridos y su capacidad de resolución de problemas en entornos nuevos o poco conocidos dentro de contextos más amplios (o multidisciplinares) relacionados con su área de estudio
B3 CB8 - Que los estudiantes sean capaces de integrar conocimientos y enfrentarse a la complejidad de formular juicios a partir de una información que, siendo incompleta o limitada, incluya reflexiones sobre las responsabilidades sociales y éticas vinculadas a la aplicación de sus conocimientos y juicios
B4 CB9 - Que los estudiantes sepan comunicar sus conclusiones y los conocimientos y razones últimas que las sustentan a públicos especializados y no especializados de un modo claro y sin ambigüedades
B5 CB10 - Que los estudiantes posean las habilidades de aprendizaje que les permitan continuar estudiando de un modo que habrá de ser en gran medida autodirigido o autónomo.
B6 CG01 - Capacidad de organización y planificación para resolver problemas de carácter innovador de forma eficiente. Especialmente importante en el planteamiento y desarrollo de proyectos de Diseño Industrial conducentes a la conceptualización de nuevos productos viables industrial y empresarialmente. Se evaluará a través de los trabajos y proyectos prácticos que se desarrollan en el programa, tanto en las distintas materias como en el Proyecto Fin de Máster.
B8 CG03 - Capacidad crítica y autocrítica para valorar el conocimiento, la tecnología y la información disponible al resolver los problemas con que deben enfrentarse. Necesaria en todo proceso creativo en el que se busca un compromiso con la sociedad, la calidad del trabajo, los resultados y las soluciones propuestas. Se evaluará a través del seguimiento del progreso del alumno por parte de los profesores y responsables de la titulación.
B9 CG04 - Trabajo en equipo. Capacidad de abordar proyectos en colaboración con otros estudiantes, asumiendo roles y cumpliendo compromisos de cara al grupo. Se evaluará a través del seguimiento con los profesores y especialistas en las distintas disciplinas que conforman el plan de estudios propuesto.
B10 CG05 - Capacidad de planificación, diseño y gestión de proyectos, resolviendo los aspectos conceptuales, técnicos y organizativos del proyecto. Se evaluará gradualmente a través de los trabajos y proyectos prácticos que se desarrollan en el programa, tanto en las distintas materias como en el Proyecto Fin de Máster.
C1 CT01 - Capacidad de análisis, síntesis y estructuración de la información y las ideas. Desarrollo de habilidades comunicativas y claridad de exposición oral y escrita.
C2 CT02 - Capacidad para trabajar de forma autónoma y desarrollar un trabajo personal organizado y planificado.
C4 CT04 - Desarrollo para el ejercicio de una ciudadanía abierta, culta, crítica, comprometida, democrática y solidaria, capaz de analizar la realidad, diagnosticar problemas, formular e implantar soluciones basadas en el conocimiento y orientadas al bien común.
C5 CT05 - Comprensión de la importancia de la cultura emprendedora y conocimiento de los medios y recurso al alcance de los emprendedores.
C6 CT06 - Capacidad para enfrentarse a situaciones y problemas nuevos de forma proactiva.
C7 CT07 - Capacidad para dirigir y gestionar equipos multidisciplinares.
C8 CT08 - Valoración de la importancia que tiene la investigación, la innovación y el desarrollo tecnológico en el avance socioeconómico y cultural de la sociedad.

Learning aims
Learning outcomes Study programme competences
Comprender as etapas do análise sectorial AJ4
AJ8
AJ25
BJ1
BJ3
BJ4
BJ6
CJ5
CJ6
Entender e aplicar as ferramentas e técnicas pra a elaboración dun Plan Estratéxico para a dirección e organización da empresa AJ14
AJ16
AJ18
AJ20
AJ21
BJ8
BJ9
Conocer los factores de competitividad clave en una empresa AJ9
AJ10
AJ11
AJ12
AJ13
BJ2
BJ5
CJ1
CJ2
Programar y planificar la puesta en marcha de una empresa o start up AJ1
AJ2
AJ3
AJ7
AJ26
BJ10
Gestionar los recursos empresariales para la innovación y desarrollo de productos AJ12
CJ4
CJ7
CJ8

Contents
Topic Sub-topic
Business strategies
Strategies and management of new products
Management of the innovation
Study of Practical Cases: Company and Product
Business strategies
Strategies and management of new products
Management of the innovation
Study of Practical Cases: Company and Product

Planning
Methodologies / tests Competencies Ordinary class hours Student’s personal work hours Total hours
Guest lecture / keynote speech A1 A2 A11 A12 A13 A21 A25 A26 B1 B2 B3 B8 B9 20 60 80
Supervised projects A3 A4 A7 A8 A9 A10 A14 A16 A18 A20 B4 B5 B6 B10 C1 C2 C4 C5 C7 C8 10 30 40
Objective test C6 2 28 30
 
Personalized attention 0 0
 
(*)The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students.

Methodologies
Methodologies Description
Guest lecture / keynote speech Oral exhibition complemented co use of means audiovisuais and to introdución of questions dirixidas aos estudantes, coa finalidade to transmit coñecementos and facilitate to aprendizaxe.
Supervised projects Methodology designed to promote the autonomous learning of the students, under the tutela of the professor and in stages varied (academic and professionals). It is referred prioritariamente to the learning of the how do the things. It constitutes an option based in the assumption by the students of the responsibility of his own learning. This system of education bases in two basic elements: the independent learning of the students and the follow-up of this learning by the professor-tutor.
Objective test Proof written used for the evaluation of the learning, whose distinctive shot is the possibility to determine if the answers given are or no correct. It constitutes an instrument of measure, elaborated rigorously, that allows to evaluate knowledges, capacities, skills, performance, aptitudes, attitudes, intelligence, etc. Is of application so much for the evaluation diagnóstica, formative like sumativa. The objective proof can combine distinct types of questions: questions of multiple answer, of ordenación, of brief answer, of discrimination, to complete and/or of association. Also pode build with an alone type of any of these questions.

Personalized attention
Methodologies
Supervised projects
Objective test
Description
The personalised attention concrete through tutorías periodic in which they validate the advances in the works to realise, and the concepts presented in class. It will do in the hours of titorias of professors so much of face-to-face form and in the no face-to-face through the platforms of the Virtual Campus of the University.

Assessment
Methodologies Competencies Description Qualification
Supervised projects A3 A4 A7 A8 A9 A10 A14 A16 A18 A20 B4 B5 B6 B10 C1 C2 C4 C5 C7 C8 It consists in the realisation of a Plan of Company in which it exposes the practical application of all the concepts worked in the sessions magistrales. 60
Objective test C6 It consists in the realisation of an examination type test when finalising the sessions magistrales to value the degree of understanding of the same. 40
 
Assessment comments

To take of the average pondered, take the partial qualifications always that the note in the Objective Proof was of 4/10 or upper.

The “Students with
recognition of dedicación in time partial and metes out academic of exemption
of assistance” will communicate to the start of the course his situation the
professors of the subject, second establishes the "Norm that regulates the
regime of dedicación to the study of the students of degree in the UDC”
(Art.3.b And 4.5) and the “Norms of evaluation, review and claim of the
qualifications of the studies of degree and mestrado university” (Art. 3 and
8b).

The students in this
situation will be asses in the date approved by the School, by means of join
objective proof envelope the contents of the step 3 of the Guide, and a work to
consensus with the professors of the subject. This also applies to early call students.

Implications of plagiarism, "the fraudulent
performance of the tests or evaluation activities, once verified, will directly
imply the grade of failing "0" in the subject in the corresponding
call, thus invalidating any grade obtained in all the evaluation activities of
face to the summons."


Sources of information
Basic Brant Cooper y Patrick Vlaskovits (2014). El emprendedor Lean. Universidad Internacional de la Rioja
Krug, Steve (2010). Haz fácil lo imposible. Anaya Multimedia
Alistair Croll y Benjamin Yoskovitz (2014). Lean Analytics. Universidad Internacional de la Rioja
Jeff Gothelef y Josh Seiden (2014). Lean Ux. Universidad Internacional de la Rioja
Ash Maurya (2014). Running Lean. Universidad Internacional de la Rioja

Complementary


Recommendations
Subjects that it is recommended to have taken before

Subjects that are recommended to be taken simultaneously

Subjects that continue the syllabus

Other comments

“To help to achieve some immediate surroundings sustained and fulfil with the aim of the action number 5: “Teaching and investigation healthy and sustentable environmental and social” of the "Plan of Action Green Campus Ferrol":

1. The delivery of the documentary works that realize in this subject:

1.1. They will request in virtual format and/or informatic support

1.2. They will realize through Moodle, in digital format without need to print them

1.3. In case to be necessary to realize them in paper:

- Will not employ plastic.

- Will realize impressions to double face.

- Will employ paper recycled.

- Will avoid the impression of drafts.

2. It has to have in account the importance of the ethical principles related with the values of the sostenibilidad in the personal and professional behaviours



(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation.