Guía DocenteCurso
Facultade de Ciencias
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Grao en Nanociencia e Nanotecnoloxía
 Asignaturas
  Bioquímica Estrutural
   Contidos
Temas Subtemas
MÓDULO 1. Introducción á bioquímica. Concepto, oríxenes e evolución de Biomoléculas. Grupos funcionais, enlaces químicos e estereoquímica. Ás biomoléculas en solventes polares: ionización do auga, equilibrio iónico e sistemas amortiguadores. Procesos termodinámicos en bioquímica.
MÓDULO 2. Técnicas bioquímicas de illamento e caracterización de biomoléculas. Aspectos xerais da metodoloxía bioquímica. O material biolóxico usado en bioquímica. Precipitación fraccionada e centrifugación. Técnicas cromatográficas, electroforéticas e espectroscópicas. Diálise e ultrafiltración. Radiactividade e técnicas isotópicas en bioquímica.
Módulo 3. Estructura e función de biomoléculas: glícidos, lípidos, ácidos nucleicos, aminoácidos e proteínas. 3.1. Estructura e función de glícidos: Clasificación. Monosacáridos: descripción, estructura e propiedades físicas e químicas. Enlace O-glicosídico. Oligosacáridos: nomenclatura, descripción, estructura e propiedades. Polisacáridos. Glicoconxugados: proteoglicanos, glicoproteínas y glicolípidos.

3.2. Estructura e función de lípidos: Tipo de lípidos e funcións. Clasificación, propiedades físico-químicas, estructura e importancia biológica de ácidos graxos, céridos, glicéridos, fosfoglicéridos. esfingolípidos, terpenos e esteroides. Lípidos pirrólicos. Colesterol e derivados. Lipoproteínas. Vitaminas liposolubles.

3.3. Estructura e función de ácidos nucléicos: Natureza e función. Nucleótidos, estructura e propiedades. Enlace fosfodiéster e estructura primaria dos ácidos nucleicos. Modelo de Watson y Crick e estructuras alternativas de ácidos desoxirribonucleicos. Tipos e estructura de ácidos ribonucleicos. Formación de complexos e funcionalización. Bases de datos.

3.4. Estructura e función de aminoácidos e proteínas: Tipo de proteínas e funcións. Estructura y propiedades dos aminoácidos. Clasificación. Niveis de estruturación das proteínas. Enlace peptídico. Estrutura primaria e secuencia aminoacídica das proteínas. Estrutura secundaria das proteínas: descripción e predicción. Concepto de dominio e plegamiento de proteínas. Estructura terciaria e cuaternaria das proteínas: características e clasificación. Relación entre estructura e función nas proteínas. Bases de datos e análise in silico. Técnicas de extracción, purificación e caracterización de proteínas. Análise estrutural das proteínas.
Módulo 4. Encimoloxía: Encimas, cinética enzimática e regulación enzimática.
Propiedades xerais. Clasificación e nomenclatura das encimas. Efectos dos catalizadores nas reaccións químicas. Enerxía de activación e estado de transición. Cofactores encimáticos, coencimas e papel das vitaminas. O sitio activo: estrutura tridimensional e acoplamento encima-sustrato. Mecanismos encimáticos. Catálisis ácido-base, covalente, electrostática e por ións metálicos. Efectos de proximidad y orientación. Velocidade das reaccións e enerxía de activación: conceptos, cálculos e unidades. Unidades de actividad enzimática. Efecto de la concentración de encima. Encimas utilizados en análise clínica, no diagnóstico de enfermidades, ou como axentes terapéuticos.
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